Būtiskais interjera elements — kāpnes!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: inhabitat.com

Kāpnes ir mājas iekštelpu vizītkarte. Tām ir jākalpo gan par dizaina elementu, gan jābūt praktiskām un ilgi lietojamām. Tajā pašā laikā tas ir viens no sarežģītākajiem galdniecības izstrādājumiem, jo prasa vispusīgas zināšanas. Kā to visu paveikt? Vai tam ir vērts taupīt līdzekļus? PB lūdz padomu firmu speciālistiem.

Kam jāpievērš uzmanība?

Iekšējās kāpnes būtībā ir pirmā mēbele, kas tiek iebūvēta mājā, taču tieši šā iemesla dēļ tām jāpievērš īpaša atbildība un vērība, jo to pārbūve vai pārveide vēlāk var būt ļoti sarežģīta. Kāpņu forma un materiālu risinājums jāplāno ļoti laicīgi, ideālā gadījumā — brīdī, kad tiek projektēta ēka.

Kļūdas un ieteikumi

Visbiežāk sastopamās kļūdas — mēģinājums iebūvēt kāpnes ēkā, kas jau praktiski pabeigta, vai arī aprēķinos šai konstrukcijai atstāts pārāk maz vietas. Lai savienotu telpu 3 m augstumā, kāpnēm jāatvēl vismaz 2 x 3 m liela platība.

Nekvalitatīvi izgatavotas kāpnes var būt ne tikai estētiski vai funkcionāli nepatīkamas (čīkst, neērti (pārāk augsti vai zemi) pakāpieni), bet pat bīstamas, jo pārāk šauri pakāpieni, nekvalitatīvas margu konstrukcijas var izraisīt traumas. Līklīniju un vītņu kāpnes, kas iekārtotas ap vienu asi ir mazāk ērtas un nav ieteicamas dzīvokļos, kur ir vecāki cilvēki.

No vienkāršiem risinājumiem uz sarežģītākiem

Visvienkāršākās ir taisnā laidiena kāpnes, taču no telpas ekonomijas viedokļa visizšķērdīgākās. Kāpnes ar diviem laidieniem un starplaukumu, ar asu vai noapaļotu 90 vai 180 grādu pagriezienu ir sarežģītākas un lietotājiem visērtākās. Dizainiski atraktīvākās ir līklīniju un vītņu kāpnes, kas izkārtotas ap vienu asi.

Materiālu izvēle

Materiālu izvēle kāpņu izgatavošanā ir visplašākā. Tās var veidot no koka, akmens, betona, stikla, marmora vai granīta. Ļoti bieži, veidojot savas mājas kāpnes, cilvēki izmanto dažādu materiālu sajaukumu.

Betons. Izturīgs un nestspējīgs kāpņu materiāls, izmantojams gan taisnās, gan liektās dažāda lieluma konstrukcijās. Šādas kāpnes lielākoties ierīko lielos rūpnieciskos un tirdzniecības objektos, kur tām jāiztur liela slodze, retāk tās ierīko dzīvokļu un māju iekštelpās. Materiāla krāsa ir pelēka, vēsa, neizskatīga, nerada mājīguma sajūtu, turklāt, runājot par betona virsmu, — tai vienmēr nepieciešama apdare, kas nozīmē papildu izdevumus, piemēram, ieklājot flīzes, dabīgus vai mākslīgus akmeņus un citus materiālus. Betons bija pieprasīts padomju laikos, tomēr patlaban nav populārs.

Akmens. Dabiskā vai mākslīgā akmens kāpnes tiek raksturotas kā vizuāli pievilcīgas un ērtas. Margas šādām kāpnēm cilvēki lielākoties veido no metāla ar koka rokturiem, lai satvēriens būtu patīkamāks. Lai akmens pakāpieni neslīdētu, tajos tiek iestrādātas abrazīvas joslas, turklāt tās ir ugunsdrošas.

Koks. Šķiet, tas vienmēr ir bijis un būs vispiemērotākais materiāls iekštelpu kāpņu izgatavošanai, jo ir ekoloģisks, tīrs, silts, der visādām dizaineru fantāzijām. Koka kāpņu izgatavošanā jāpievērš uzmanība tam, lai pakāpieni neieliektos, nekustētos vai nerastos plaisas, jāizmanto tikai ļoti labi izžāvēta koksne. Viens no sarežģītākajiem koka kāpņu izbūves veidiem — liektās kāpnes.

No koka veidotām kāpnēm ir plašas dekorēšanas iespējas — virpoti stabiņi, margas, rozetes. Izgatavo arī dažādu formu kāpņu laukumus, piemēram, ovālus. Arī pakāpiena virsmā var būt iestrādātas dekoratīvas kompozīcijas. Koka kāpnēm var izmantot gan caurspīdīgo apdari, gan krāsot.

Metāls. Šādas kāpnes parasti izvēlas, ja tiek veidots moderns interjers. Kāpnes ir smalkākas un optiski vieglākas, salīdzinot ar cita veida kāpnēm. Tās nedod lielu papildslodzi uz ēkas konstrukciju, tāpēc no metāla tiek būvētas arī liela izmēra kāpnes. Kāpnes ideāli iederas visdažādākā dizaina telpās. Metālu plaši lieto vīto un spirālveida kāpņu izgatavošanai. Pakāpienus var izgatavot no metāla, kā arī no cita materiāla — koka, akmens, stikla, betona (interjeriem, kur nepieciešamas smagnēja izskata kāpnes). Metāla pakāpienos tiek iestrādāts pretslīdes rievojums. Kāpnēm iespējama dažāda apdare — krāsota, hromēta, matēta vai metāla dabiska virsma.

Stikls. Šāda veida kāpnes ir visekstravagantākās un parasti tiek izmantotas ļoti modernos interjeros. Pareizi izgatavotas stikla kāpnes iztur visu tām ekspluatācijā paredzēto slodzi, pa tām nav bīstami staigāt. Kāpņu pakāpienus lielākoties iestiprina tērauda konstrukcijās. Tos izgatavo no 3–4 laminēta stikla kārtām ar kopējo biezumu vismaz 30 mm. Pret slīdēšanu pakāpienus nodrošina speciāla plēve, kas jānomaina, kad tā ir nobružājusies un zaudējusi caurspīdīgumu. Ja kāds stikla pakāpiens sabojājas, to var izmontēt no kāpņu konstrukcijām un aizstāt ar jaunu. Tomēr jārēķinās ar to, ka stikls nekad nebūs bezkrāsains, bet gan nedaudz zaļgans.

Dažādi materiāli. Uz pakāpieniem var klāt mīksto grīdas segumu, lai samazinātu trokšņu līmeni, slīdamību un nodilumu. Tāpat iespējams iestrādāt laminātu, parasti saskaņotu ar grīdas segumu. Iespējams, ka drīzumā pakāpienu izgatavošanā tiks izmantots jauns materiāls — plastikāts, kuru patlaban izmanto sienas paneļiem un galda letēm.

Pakāpienos var iestrādāt lampiņas, kas kalpo gan dekoratīvām, gan praktiskām vajadzībām. Lampiņas parasti iestrādā metāla kāpnēs, jo koka kāpnes nav ugunsdrošas.

Aldis Zīrāks, SIA «Kalna Rauduvītes» ražošanas vadītājs:

— Būvējot kāpnes, uzmanība būtu jāpievērš telpai, kurā kāpnes atradīsies (telpas klimatiskie apstākļi), ekspluatācijas intensitātei, telpas interjeram. Optimālais variants materiāla izvēlē ir oša koka kāpnes — sabalansēta cenas un materiāla cietības attiecība; ekonomiskais variants — priedes koks. Ja runājam par kāpņu dizainu, tad tās iespējams izgatavot tikai no koka vai arī kombinācijā ar metālu un stiklu. Ir iespējams kāpņu elementus papildināt ar kokgriezumiem, gaismas ķermeņiem.

SIA «Kalna Rauduvītes» ražo gan vienkārša tipa, gan arī vītņveida kāpnes. Kāpnēm pamatu jeb vaigus iespējams novietot kāpņu sānos — pakāpieni tiek iefrēzēti vaigā vai zem pakāpiena — pakāpieni uzlikti vaigam, kas izgatavots no koka vai arī metāla. Tāpat pakāpienus var izgatavot no masīva koka, finierēt ar dažādu koku sugu lamelēm. Margas parasti tiek izgatavotas no masīva koka vai arī metāla.

Lai kāpnes kalpotu ilgi, jāizvēlas ekspluatācijas nosacījumiem atbilstoši izejmateriāli (koka suga) un apdares materiāli (lakas vai eļļas). Nepieciešams pēc kāda laika (atkarībā no lietošanas intensitātes un vides) pakāpieniem atjaunot apdares materiāla klājumu.

Runājot par kāpņu izmēriem un to plānošanu, galvenais nosacījums — ērta pārvietošanās. Projektējot kāpnes, to atrašanās vietai jāpievērš lielāka uzmanība, jo ir gadījumi, kad kāpnēm atvēlētās telpas izmēri ir neatbilstoši, lai varētu izbūvēt ērtas kāpnes. Optimālais pakāpienu augstums ir 16–18 cm, pakāpiena dziļums 25–35 cm.

Cena atkarīga no izmantojamā materiāla veida un daudzuma, kāpņu tipa, kā arī izmantojamiem dizaina elementiem. Kvalitāte, savukārt, atkarīga no galdnieka kvalifikācijas, ražošanas tehnoloģijas un izmantotajām izejvielām.

Laimons Skrudupis, SIA «MKS PRO» direktors:

— Būvējot kāpnes, vispirms jāpievērš uzmanība kāpnēm, kuras projektējis arhitekts, un jāizvērtē, vai apmierina to funkcionalitāte. Iesakām ar šo projektu doties uz konsultāciju uz kādu no kāpņu ražotāju firmām, jo nereti projektā atvēlētā vieta neļaus tajā izvietot ērti lietojamas kāpnes. Vēl iesakām pievērst uzmanību vietai, kur tiks stiprinātas kāpnes:

-  grīdai — vietā, kur tiks stiprināta kāpņu nesošā daļa, nevajadzētu atrasties elektrības vadiem, ūdensvadiem, apkures caurulēm (piemēram, siltajām grīdām);

-  sienām — tām būtu jābūt nesošām, lai tās varētu nest kāpņu slodzi, citādi būs jālieto kāpņu balsti, kuri vizuāli sarežģīs konstrukciju;

- augšējā stāva pārsegumam — vietā, kur uznāk kāpnes, jāparedz kāpņu nesošās daļas augšējais stiprinājums un vieta norobežojumam — margām.

Kāpņu izgatavotāju vajadzētu brīdināt par celtniecības darbu etapiem — grīdu klāšanu, sienu apdari, pārsegumu un sienu apdari ar riģipsi. Tas ir svarīgi, lai saglabātos kāpņu šahtas izmēri, saskaņā ar kuriem tiek izgatavotas jūsu kāpnes.

No mūsu pieredzes, Baltijas valstīs populārākais izmantotais materiāls kāpņu izgatavošanai ir osis. Tā tehniskās īpašības līdzvērtīgas ozolam, bet cenu ziņā tas ir krietni pieejamāks. Ja kāpņu nesošo daļu arī paredzēts izgatavot no koka, iesakām atbilstoši izmantot osi vai ozolu.

Īpašas kāpnes iespējams izgatavot, ja to nesošā konstrukcija ir no metāla. Pārsvarā pasūtītāji, kuri izvēlas kāpnes ar metāla nesošo daļu, vēlas uzsvērt kāpnes kā telpas dizaina elementu. Tikai no koka izgatavotajām klasiskām kāpnēm izteiktāka ir funkcionālā nozīme.

Atkarībā no tā, kur atrodas kāpnes un kāds ir to lietojums, materiālu izvēle ir dažāda. Piemēram, uz pagrabu un telpās ar paaugstinātu gaisa mitrumu iesakām izvēlēties kāpnes ar metāla nesošo daļu un pakāpieniem no mitrumizturīga saplākšņa, betona vai cinkota krāsota metāla.

Kāpņu dizainu vajadzētu izvēlēties saskaņā ar dzīvojamās telpas interjeru. To palīdzēs izdarīt dizainers vai arī speciālisti firmā, kas izgatavos jums kāpnes, ja viņu ražošana nodrošina dažādus risinājumus. Nosacīti var iedalīt:

 - klasiska stila kāpnes ar kokgriezumiem no cēlkoka vai kalumiem. Šāda veida kāpnes būs dārgas, un tām būs ilgs pasūtījuma izpildes termiņš;

- klasiskas, vienkāršas kāpnes — pilnībā izgatavotas no koka; reliņi virpoti. Cena atkarīga no koka sugas. Cenu ziņā šāda veida kāpnes ir visekonomiskākās;

- kāpnes ar reliņu stiprinājumu — pakāpieni un nesošā daļa no koka vai koka un metāla; margas no krāsota metāla vai nerūsējošā tērauda;

- kāpnes ar metāla nesošo daļu — šis risinājums pieļauj visplašāko ideju risinājumu. Nesošajai daļai var būt dažādas formas, krāsas; pakāpieni — no koka, stikla vai akmens; margas, norobežojumi — no stikla, nerūsējošā tērauda. Šādas kāpnes iederēsies gan privātmājā, gan sabiedriskas telpās.

Savu kāpņu risinājumu jūs atradīsiet gan kāpņu ražotāju katalogos, gan specializētajos preses izdevumos, kas pilnībā veltīti kāpnēm.

Kāpņu veidi. To veidu nosaka arhitektoniskais plānojums, bet, ja tas jūs neapmierina, iesakām konsultēties ar kāpņu ražotāju un kopīgi atrast jaunu risinājumu.

Formas mēdz būt:

- kāpnes ar vienu pagriezienu;

- kāpnes ar diviem pagriezieniem;

- taisnas kāpnes;

- kāpnes ar vienu vai vairākiem kāpņu laukumiem;

- vītņu kāpnes — ekonomiski izmanto telpu, bet neērti pārvietot, piemēram, mēbeles;

- vītņu kāpnes ar pīles soļa pakāpieniem — ja kāpnes ir stāvas, ar lielu leņķi.

Visas šīs kāpnes var būt vaļējas un slēgtas ar pretpakāpienu.

Kāpņu izturība. Lai runātu par kāpņu izturību, jānošķir privāta lietojuma un kāpnes sabiedriskās vietās. Sabiedriskās vietās konstruktors paredz vienlaicīgi maksimālo cilvēku daudzumu uz kāpnēm, pēc kā arī tiek veikti aprēķini. Ja ražošanas procesā tiek ņemti vērā konstruktora aprēķini un ievērota kāpņu izgatavošanas un montāžas tehnoloģija, problēmas kāpņu ekspluatācijā nevarētu rasties.

Kāpņu izmēri. Pakāpienu platums mainās no 750 līdz 1200 mm un vairāk. Jāņem vērā, ka pa kāpnēm ar platumu 1200 mm un vairāk vienlaikus pretējos virzienos var pārvietoties divi cilvēki, margām obligāti jābūt kāpņu abās pusēs. Margu augstumu nosaka būvnormatīvi. Pakāpienu skaits tiek aprēķināts no kopējā stāva augstuma — no grīdas līdz grīdai.

Cena un kvalitāte. Kāpņu kvalitātes saglabāšanā ir svarīga arī to koka un metāla daļu atbilstoša kopšana. Būtu svarīgi no ražotāja saņemt kāpņu ekspluatācijas noteikumus. Ieteikums neekonomēt uz kāpņu izmaksām, pasūtot nesošo daļu, pakāpienus, margas pie dažādiem piegādātājiem, tas vēlāk jums var dārgi maksāt. Labāk sadaliet darbus pa etapiem un pasūtiet pie viena ražotāja.

Jānis Gailītis, SIA «Anga» valdes loceklis:

— Būvējot jeb, pareizāk sakot, projektējot kāpnes un domājot par to lietošanas ērtumu, galvenā uzmanība būtu jāpievērš pietiekamas platības atvēlēšanai šim ēkas mezglam. Pietiekama platība būtu, ja, zinot starpstāvu augstumu, varētu ievietot attiecīgo pakāpienu skaitu ar parametriem b+h=450, kur «b» būtu robežās no 270 mm līdz 300 mm, bet «h» — attiecīgi no 180 mm līdz 150 mm («b» — kāpiena dziļums, «h» — kāpiena  augstums). Ja šis nosacījums tiks ievērots, kāpšana būs ērta neatkarīgi no kāpņu formas — taisnas, ar pagriezieniem 90º vai 180º, vītņu vai lokveida.

Kāpņu būves materiālu izvēle var būt šāda — koks, betons, metāls, akmens plātnes, flīzes, stikls un citi. Katram materiālam ir sava izejmateriāla cena un apstrādes cena un izvēle katrā konkrētā gadījumā atkarīga no pasūtītāja finansiālajām iespējām un vēlmes redzēt kādu konkrētu materiālu vai veidu savā interjerā. To visu noteikti papildina dizainera (ja ir) redzējums un pieejamo meistaru iespējas.

Tāpat kā izvēloties materiālus, arī kāpņu forma (taisnas, ar pagriezieniem, vītņveida vai lokveida) lielā mērā atkarīga no telpas iespējām, pasūtītāja, dizainera un meistaru redzējuma un iespējām. Vizuāli efektīgākās noteikti minētu vītņveida vai lokveida kāpnes — ar nosacījumu, ja tās uzbūvētas profesionāli un kvalitatīvi. Taču modernajā interjerā tikpat lieliski var iederēties arī pilnīgi taisnas kāpnes — ja tās papildina ēkas interjera vadlīnijas. Prakse liecina, ka tomēr lielākā daļa kāpņu ir t.s. taisnās ar pagriezienu 90º vai 180º — šis variants neapšaubāmi ir visdemokrātiskākais, jo kāpnēm interjerā ir atvēlēta galvenokārt funkcionālā loma. Jāpiebilst, ka SIA «Anga», projektējot un būvējot arī šādas kāpnes, atradusi iespēju tajās parādīt nelielu rozīnīti.

Kāpņu konstruktīvā komplektācija — nesošā daļa jeb pamats, pakāpieni un margu materiālu izvēle — arī ir atkarīga no pasūtītāja un dizainera. Taču vajadzētu ievērot principu, ka pamats ir jābūvē no materiāla, kas nav vājāks kā pakāpieni, t. i., koka pamatne un akmens pakāpieni nav savienojami. Ja izvēlēti akmens (granīts vai marmors) kāpieni, tā pamatni vajadzētu būvēt no betona vai metāla. Margas no metāla visnotaļ labi saderēs gan ar koka pamatni un kāpieniem, gan citām variācijām. Neapšaubāmi interesantus risinājumus margām var atrast, komplektējot statņos koku kopā ar metālu.

Kāpņu ekspluatācijas nosacījumi un īpašības atkarīgas no lietotā materiāla un apdares. Būvējot kāpnes eksterjerā no koka, jārēķinās ar atmosfēras ietekmi un to, ka pēc pāris gadiem vajadzēs atjaunot koka aizsargpārklājumu, ja, protams, nevajadzēs mainīt kādu nekvalitatīvo koka elementu, kas ļoti ticams mūsu mainīgajos klimatiskajos apstākļos. Izvēloties āram betonu, akmeni, flīzes vai cinkotu metālu, rūpes būs krietni mazākas. Ja ir finansiālas iespējas un vēlme redzēt ko oriģinālu pie savas mājas, var būvēt lieliskas spirālveida kāpnes no nerūsējošā tērauda un krāsot piemērotā tonī. Šāds izstrādājums rūpes ekspluatācijā neradīs ilgus gadus. 

Interjerā kāpņu elementu izturība un ilgtermiņa vizuālais izskats arīdzan atkarīgs no produkta sākotnējās izgatavošanas kvalitātes un lietotajiem materiāliem. Neapšaubāmi liela nozīme ir cilvēku — lietotāju — attieksmei. Katrā gadījumā eļļoti vai lakoti pakāpieni, neatkarīgi no ekspluatācijas intensitātes, būtu atkārtoti jāpārlako vai jāpāreļļo pēc zināma laika — pusgada, gada vai vairāk, galvenais, lai nodilums nebūtu sasniedzis koksni, tad kāpienus vajadzēs demontēt, pārslīpēt un no jauna klāt eļļu vai laku.

Ja pakāpieni izgatavoti no stikla, liela vērība jāvelta, lai putekļu un smilšu daļiņas no ārpasaules iespējami mazāk tās sasniegtu. Skrāpējumi uz stikla nav labojami — kādā brīdī šie dārgie elementi būs jāmaina.                                   

Visbeidzot — izstrādājuma cena atkarīga no lietotajiem izejmateriāliem un to apstrādes sarežģītības un kvalitātes. Šajā ziņā viss atkarīgs no pasūtītāja un izvēlētajiem meistariem (firmām).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu