Būvniecība turpina atjaunot ekonomiku

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Būvniecības nozare pēc galvu reibinošā krituma no 2008.gada vidus līdz 2010.gada sākumam vienu gadu nogulēja bedres dibenā, taču 2011.gada 2.ceturksnī sāka strauji atkopties. Izrādās, ka 3.ceturkšņa spožo gada pieauguma rādītāju (19.6%) ir bijis iespējams vēl uzlabot un 4.ceturksnī būvniecība ir augusi pat par 25.9%, tādējādi visdrīzāk kļūstot par straujāk augošo ekonomikas nozari, kas nevainojami atbilst tās cikliskajai dabai. Būvniecības gada pieauguma temps šobrīd ir straujāks pat nekā t.s. treknajos gados, norāda «DNB bankas» ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš.

Jāpiebilst gan, ka kāpuma temps pret iepriekšējo periodu sezonāli izlīdzinātajos datos ir samazinājies, 4.ceturksnī tas bija 4%, kamēr 3.ceturksnī 15%, bet 2.ceturksnī: 10%. Gada pieauguma tempam ir palīdzējis kāpt bāzes efekts - 2010.gada beigās būvniecība ceturkšņa griezumā saruka par 2%. Vēl jāatzīmē, ka par spīti straujajam atkopšanās tempam, būvniecības apjoms ir atgriezies vien 2002.gada beigu līmenī, jo kritums krīzes laikā šajā nozarē bija visdziļākais. Ēku būvniecības indekss ir aizķepurojies 2000.gada rādītājam, kamēr inženierbūves top līdzīgā apjomā kā 2005.gadā. Joprojām ierobežotās iespējas Latvijā atspoguļojas straujā būvniecības pakalpojumu eksporta kāpumā, tas pērn kopumā bija 77.1 miljons latu jeb par 76% vairāk nekā 2010.gadā un pat 4.8 reizes vairāk nekā 2008.gadā.

Kā jau tam jābūt, no apakšnozarēm tieši rūpniecības objektu un ceļu būvniecība aug visstraujāk, vienu pērn virzīja ekonomikas strukturālo izmaiņu virzītais tirgus pieprasījums, otru - valsts infrastruktūras programmas. 2011.gada 4.ceturksnī abu pieauguma temps ir līdzīgs (attiecīgi 66.2% un 72.7%), bet 2011.gadā kopumā pārliecinoši visstraujāk ir augusi industriālo ēku celtniecība (par 66.9%). Tas labi saskan ar vērojamajām izmaiņām ekonomikas struktūrā, kurā apstrādes rūpniecība ir atjaunojusi īpatsvaru, kāds tai bija 2000.gadu sākuma sabalansētās izaugsmes periodā. Te jāatzīmē, ka īpaši strauji - trīskārt augusi lauku saimniecību nedzīvojamo ēku būvniecība, kas atspoguļo investīciju bumu lauksaimniecībā, jo īpaši piena lopkopībā.

2012.gada 1.ceturksnī būvniecības gada pieauguma temps joprojām varētu pārsniegt 20%, taču vēlāk tam ir jāsamazinās, uzskata Pēteris Strautiņš. Ceļu būvniecības apjoma tālākai palielināšanai, atšķirībā no 2011.gada, valstij vairs nav resursu. Tāpat gan augstākas bāzes, gan lēnākas pasaules ekonomikas attīstības dēļ vairs nav sagaidāms tik straujš industriālo objektu būvniecības kāpums, taču būvatļauju statistika liecina, ka augšupeja šajā sektorā joprojām būs visai spēcīga. Ja 2010.gadā būvatļauju izsniegšana šāda tipa ēkām plānoto kvadrātmetru izteiksmē auga par 80%, tad 2011.gadā kāpums bija 55%, lielā mērā gan 1.ceturkšņa rezultātu dēļ, pārējos ceturkšņos gada pieauguma temps svārstījās ap 30%. Pamazām apgriezienus uzņem privātmāju būvniecība un tālākā nākotnē tā varētu kļūt par vienu no galvenajiem nozares virzītājiem, bet šobrīd veido vien nedaudz vairāk par 1% no kopējā būvniecības apjoma. Jājautā gan, vai šo īpatsvaru mākslīgi nesamazina ēnu ekonomika.

Jaunākie dati par būvniecību padara vēl mazāk ticamu 9.februārī izziņoto 4.ceturkšņa IKP pieaugumu gada griezumā par 5.0%. Šobrīd ir zināms, ka apstrādes rūpniecībā, celtniecībā, tirdzniecībā, transportā, viesnīcu un restorānu biznesā pieaugums vidēji ir bijis vismaz 10%, līdzīgi cēlusies arī produktu nodokļu iekasēšana, šīs komponentes kopumā veido 60% no IKP. Lai ekonomikā kopumā «panāktu» tikai 5%, pārējām nozarēm vidēji jābūt ar mīnusa zīmi, ko ir ļoti grūti iztēloties. Tāpēc martā publicējamajos IKP datos ir gaidāmas būtiskas korekcijas, ir grūti uzzīmēt loģisku nozaru kopainu, kas veidotu mazāk nekā IKP 6% gada pieaugumu (sezonāli neizlīdzinātajos datos).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu