Būvniecības likuma spēkā stāšanos atliek uz 1.maiju (11)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Elīna Kunga/LETA

Saeima šodien steidzamības kārtā galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Būvniecības likumā, kas paredz atlikt jaunā likuma spēkā stāšanos no šā gada 1.februāra uz šā gada 1.maiju.

Likumprojekta anotācijā teikts - lai nodrošinātu sabiedrības tiesības iepazīties ar likumam pakārtoto normatīvo aktu regulējumu un noteiktu pārejas periodu, kas ļautu pašvaldībām, kas ir attiecīgo tiesību normu piemērotāji, sagatavoties jaunajam procesam, nepieciešams noteikt, ka likums stājas spēkā 1.maijā, nevis 1.februārī.

Būvniecības likums, kuram būtu jāstājas spēkā 1.februārī, Saeimā tika pieņemts pērn 9.jūlijā. Šis likums deleģēja Ministru kabinetam izdot dažādus normatīvus aktus, lai nodrošinātu likuma izpildi.

Saskaņā ar Ekonomikas ministrijas informatīvo ziņojumu, kuru 14.janvārī izskatīja valdība, pašlaik ir izstrādāti visi būtiskākie normatīvie akti, kas nodrošinātu Būvniecības likuma izpildi. Tomēr atsevišķu speciālo būvniecības noteikumu izstrāde patlaban vēl nav pabeigta jo atbildīgās ministrijas nav iesniegušas visu norādīto informāciju, proti, noteikumu projektā iekļaujamās saturiskās prasības specifiskiem būvniecības procesiem. Bez šīs informācijas nav iespējams kvalitatīvi sagatavot attiecīgos noteikumu projektus. Vienlaikus Ekonomikas ministrijas ziņojumā bija teikts, ka Būvniecības likuma spēkā stāšanās šā gada 1.februārī būs atkarīga no atbalsta valdībā.

Kā ziņots, iepriekš Latvijas Arhitektu savienība, Latvijas Būvinženieru savienība un Latvijas Elektroenerģētiķu un energobūvnieku asociācija aicināja atlikt jaunā Būvniecības likuma spēkā stāšanos 2014.gada 1.februārī. Savukārt Ekonomikas ministrija (EM) iepriekš uzsvēra, ka nav pamata atlikt jaunā Būvniecības likuma spēkā stāšanās datumu - 2014.gada 1.februārī.

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) atzina, ka tad, ja 2013.gada 19.decembrī izsludina deviņus jaunus normatīvos aktus, tai skaitā arī Vispārīgos būvnoteikumus, tad to izvērtēšanai ir četras darba dienas, kas ir pārāk īss laiks. Latvijas Darba devēju konfederācija atbalsta jaunā Būvniecības likuma spēkā stāšanos no 1.februāra, bet piekrīt LPS uzskatam, ka Vispārīgajiem būvnoteikumiem nepieciešams ilgāks izvērtēšanas laiks.

Savukārt būvfirmas SIA «Merks» valdes priekšsēdētājs Oskars Ozoliņš intervijā biznesa portālam «Nozare.lv» sacīja, ka ar jauno Būvniecības likumu saistītā normatīvo aktu pakete ir izstrādāta lielā steigā, dokumentos ir daudz nepilnību un aplamību, tāpēc pēc 1.februāra, kad Būvniecības likumam un to pavadošajiem normatīvajiem aktiem jāstājas spēkā, būvniecības nozarē var sākties haoss.

Piemēram, pēc 1.februāra ir lielas neskaidrības gan ar būvuzraudzības, gan būvprojektu ekspertīzes kārtību, norādīja Ozoliņš. Viņaprāt, pareizāks risinājums būtu atlikt likuma un normatīvo aktu spēkā stāšanos, kvalitatīvi tos pārstrādāt un noteikt saprātīgu pārejas periodu, lai nozares dalībnieki varētu sagatavoties darbam pēc jaunā regulējuma.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu