Būvnieks: Nākamajos divos gados būvniecībā izaugsme nav gaidāma

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Lai gan pērn un arī šogad būvniecības nozarē vērojama diezgan strauja izaugsme, tomēr 2013.gadā un 2014.gadā varētu būt darba apjomu kritums, intervijā biznesa portālam «Nozare.lv» sacīja Jēkabpils būvfirmas SIA «LC Būve» valdes priekšsēdētājs Dainis Dzērvītis.

Vērtējot Centrālās statistikas pārvaldes ziņoto būvniecības apjomu pieaugumu pērn par 15,7%, Dzērvītis sacīja, ka kopējais apjomu pieaugums tāds arī varētu būt, un norādīja, ka «LC Būvei» pērn pieaugums bija vēl lielāks - aptuveni 25%.

«Tas gan neatspoguļo situāciju nozarē, bet vairāk tiešām ir saistīts ar uzņēmuma jaunās struktūras radīšanu Rīgā. Lai gan šogad arī būs pieaugums, tomēr baidos, ka 2013.gadā un 2014.gadā varētu būt apgrozījuma kritums. To rāda esošā situācija iepirkumos, jo Jēkabpils apkārtnē vairs pat īsti nav konkursu, kuros varētu piedalīties. Acīmredzot piešķirtie Eiropas fondi jau ir apgūti vai gandrīz apgūti. Jaunā plānošanas perioda līdzekļi būs pieejami tikai no 2014.gada, un, kā parasti, pirmais ir tikai tāds iešūpošanās gads,» skaidroja Dzērvītis.

Viņš uzskata, ka 2013.gadā un 2014.gadā ne būvniecības nozarei valstī, ne konkrēti «LC Būvei» neizdosies saglabāt patlaban sasniegtos apjomus.

«Cik noprotams, tad arī valstiskā līmenī akcents turpmāk tiks likts vairāk uz ceļiem, citiem infrastruktūras objektiem, bet mazāk uz vispārējās būvniecības objektiem. Tas arī ir saprotams, jo lielākā daļa skolu, bērnudārzu Latvijā jau ir renovēti, diezgan daudz darāmā vēl ir slimnīcās. Protams, ka vēl ir daudz darāmā ar daudzdzīvokļu dzīvojamajām mājām. Siltināšanai bija atvēlēts pārāk maz līdzekļu, liela to daļa jau ir iztērēti, bet pats process iekustās pārāk lēni, it sevišķi Jēkabpilī, jo, salīdzinot ar pārējo valsti, te vēl ir diezgan daudz neprivatizētu dzīvokļu. Cilvēki nav gatavi pieņemt lēmumus, nav gatavi ieguldīt savus līdzekļus, jo domā - kam man vajag, ja tas dzīvoklis nav mans un es to nekad arī nenopirkšu, jo nav vairs ne sertifikātu, ne naudas?,» sacīja Dzērvītis.

Viņš piebilda, ka, neraugoties uz zemo aktivitāti, arī Jēkabpilī kādām trīs vai četrām mājām patlaban jau notiek siltināšanas darbi, lai gan darāmā vēl ir ļoti daudz.

«Jāatrod jauni līdzekļi renovācijas turpināšanai, jo patlaban milzīgi līdzekļi izkūp gaisā ar siltumenerģijas zudumiem un arī šo māju resurss nav mūžīgs. Renovācija šo māju mūžu pagarinātu vēl vismaz par desmit līdz 20 gadiem. Domāju, ka tuvākajā nākotnē visi nekļūs tik bagāti, lai būvētu sev privātmājas, tāpēc jāveic daudzdzīvokļu ēku renovācijas,» uzskata Dzērvītis.

Jautāts, kam būtu jānotiek, lai būvniecības nozare nepiedzīvo kritumu nākamajos divos gados, Dzērvītis sacīja, ka uz šo jautājumu īsti nav atbildes.

«Ir maz cerību uz privātajiem investoriem, visticamāk, ka galvenie pasūtītāji joprojām paliks valsts un pašvaldības. Valstij naudas nav, pašvaldībām kredītus ņemt līdz šim neļāva. Varētu sākt strādāt publiskā un privātā partnerība, it kā pašvaldības, kuru kredītlimits vēl nav iztērēts, varētu ņemt kredītus, bet tur atkal ir savi nosacījumi, - tikai nepabeigtiem objektiem vai tamlīdzīgi. Jēkabpilī ir nepabeigts sporta nams, bet sporta būvēm kredītu ņemt pašvaldība nedrīkst,» sacīja Dzērvītis.

SIA «LC Būve» ir izveidota uz bijušās Jēkabpils starpkolhozu celtniecības organizācijas (SCO) bāzes.

Jēkabpils SCO ir dibināta 1958.gadā, bet 1991.gadā ir reģistrēta paju sabiedrība «Jēkabpils lauku celtnieks». 2004.gadā reģistrēta SIA «LC Būve».

Patlaban uzņēmums sniedz ne tikai būvniecības pakalpojumus, bet arī ražo dzelzsbetona un metāla izstrādājumus, kokmateriālus, izgatavo logus un durvis.

«LC Būve» 2011.gadā ir strādājusi ar 2,54 miljonu latu apgrozījumu un 6846 latu peļņu. 2010.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 2,13 miljoni latu, bet peļņa - 6481 lats. Uzņēmuma īpašnieki ir Dainis Dzērvītis (66,28%) un vēl 19 privātpersonas. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu