Carnikavas novada dome izsludinājusi 2,2 miljonu eiro iepirkuma konkursu par dambju būvniecību (10)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Carnikavas novada dome izsludinājusi iepirkuma konkursu par pretplūdu hidrotehnisko būvju - dambja, krasta stiprinājumu, straumvirzes būnu - būvniecību, lai pasargātu no plūdiem teritorijas ap Gauju, Vecgauju, Dzirnupi un Dzirnezeru.

Būvdarbu gaitā paredzēts nostiprināt Gaujas krastu un izbūvēt straumvirzes būnu Gaujā, kā arī izbūvēt Poču-Jaunzemnieku aizsargdambi Carnikavā, Dārzkopības kooperatīvās sabiedrības «Saule» aizsargdambi Gaujas ciemā, kā arī Siguļu aizsargdambi Siguļu ciemā.

Plānotā līgumcena noteikta 2,22 miljoni eiro, ieskaitot Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējumu.

Pieteikumi iepirkuma konkursā iesniedzami līdz 14.aprīļa plkst.11, taču marta nogalē Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) saņemta SIA «AD Remonti» sūdzība, kuras izskatīšanas termiņš noteikts 29.aprīlis.

Iepirkuma līguma izpildes termiņš plānots no šā gada 12.maija līdz 2015.gada 1.septembrim.

Kā ziņots, lai mazinātu plūdu riskus, Carnikavas novada būvvalde pērnruden akceptēja pretplūdu aizsardzības inženierbūvju būvprojektus skiču stadijā. Ir sākta būvprojekta tehniskās stadijas izstrāde. Projekts paredz arī pretplūdu inženierbūvju rekonstrukciju un jaunas hidrotehniskās pretplūdu būves būvniecību Gaujas upes labajā un kreisajā krastā.

Īstenojot jaunā dambja būvniecības projektu Carnikavas novadā, no applūšanas riska plānots pasargāt aptuveni 5140 iedzīvotāju, kā arī panākt, ka teritorija applūst ne biežāk kā vienu reizi 100 gados.

Valdība šā gada 18.martā atbalstīja nacionālā interešu objekta statusa noteikšanu Gaujas lejteces pretplūdu infrastruktūras būvēm Carnikavas novadā.

Carnikavas novads Plūdu programmā ir noteikts prioritāro plūdu riska vietu sarakstā, kurā jāveic detalizēti izpētes vai pretplūdu aizsardzības pasākumi, jo novada teritorija ir dabiskā, ar plūdu un jūras uzplūdu apdraudētā teritorija. Tajā stipru vēju laikā katru gadu notiek jūras ūdeņu ieplūšana Gaujas ietekā, un piegulošā teritorija tiek appludināta dabas apstākļu ietekmes rezultātā. Turklāt pretplūdu aizsargdambja tehniskais stāvoklis katru gadu pasliktinās un nespēj pilnvērtīgi īstenot savas funkcijas.

Applūduma zonā esošajiem nekustamajiem īpašumiem regulāri rodas gan tieši finanšu zaudējumi, kas ir saistīti ar applūdušo māju remontu vai to likvidāciju, kā arī izmaksas, kas ir saistītas ar teritorijas sakopšanu. Applūšanas riskam regulāri tiek pakļautas Carnikavas notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, kā arī pievedceļš pie šīm iekārtām, kas rada piesārņojuma draudus videi.

Kā ziņots, pēc pagājušā gada pavasarī notikušajiem apjomīgajiem plūdiem Carnikavā veikta rekonstrukcija aizsargdambju Carnikava-Centrs, Carnikavas-Salas, «Līduma-2» un «Zvejnieks-1» polderos. Darbu laikā iebūvēti elektrības kabeļi, aizbērtas bebru alas, stiprinātas nogāzes un veikti citi ar plūdu risku samazināšanu saistīti darbi. Tāpat paredzēta arī sūkņu staciju rekonstruēšana.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nepalaid garām
Uz augšu