Cenas tīrelī izbūvēta dabas takas laipa un skatu tornis (9)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ekrānuzņēmums

Latvijas Kūdras ražotāju asociācija (LKRA), īstenojot purvu rekultivācijas programmu, izbūvējusi Cenas tīrelī jaunu laipu un skatu torni, informēja Latvijas Kūdras ražotāju asociācija.

Jauna laipa izbūvēta jau esošās dabas takas sākumā. Tā ir aptuveni puskilometru gara un ļauj dabas vērotājiem nonākt uz dabas takas. Laipa ir ierīkota tā, lai pa to varētu pārvietoties arī ar invalīdu ratiņiem. Iepriekš tas nebija iespējams, jo līdz dabas takai varēja nokļūt tikai pa mitru un dubļainu meža celiņu.

«Kūdras ieguves uzņēmumi, ko apvieno mūsu asociācija, jau pirms vairākiem gadiem sākuši sociālās atbildības programmu, kas paredz kūdras ieguves vietu rekultivēšanas un labiekārtošanas darbus. Bez laipu un skatu torņa izbūves sadarbojamies ar Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu pētniekiem, lai veiktu pētījumus par purvu rekultivāciju, proti, purvu atjaunināšanu un izmantošanu pēc to izstrādes, jo kūdras nozare ir vistiešākā cilvēka un dabas mijiedarbība - no dabas nav iespējams paņemt, neko nedodot pretī. Tāpēc saimnieciskā darbība purvu teritorijās jāveic videi draudzīgā veidā, ievērojot, izprotot un respektējot dabas likumus,» norāda LKRA valdes priekšsēdētāja vietnieks Gunārs Cankalis.

Ar LKRA atbalstu Cenas tīrelī izbūvēts skatu tornis, ierīkoti informatīvie stendi, soliņi un labierīcības.

Kopumā purva teritorijas labiekārtošana izmaksāja 30 000 latu.

Papildus ikgadējam Baltijas kūdras ražotāju forumam ar LKRA atbalstu 2014.gadā Starptautiskā Kūdras tehnoloģiju simpozija ietvaros plānots rīkot purvu izstrādei un atjaunošanai veltītu starptautisku semināru.

LKRA īstenotajā purvu rekultivācijas programmā ir paredzētas regulāras ekskursijas uz kūdras ieguves vietām visā Latvijas teritorijā, lai dalītos pieredzē par kūdras ieguvi, kūdras lauku renaturalizāciju un kultivāciju. Ņemot vērā to, ka par purviem, kūdru, tās ieguvi un izmantošanu sabiedrībai ir samērā minimāls priekšstats, LKRA ir atbalstījusi kūdras eksperta Anša Šnores sarakstītās grāmatas «Kūdras ieguve» par purvu vēsturi, veidošanos un ieguvi izdošanu, ko šī gada beigās 1500 eksemplāros klajā laidīs izdevniecība «Nordik».

LKRA ir sabiedriska organizācija, kas dibināta 1996.gadā ar mērķi veicināt Latvijas kūdras ražošanas attīstību, kūdras resursu racionālu, videi draudzīgu un ilgtspējīgu izmantošanu. Asociācija pārstāv un aizstāv savu biedru un nozares kopumā profesionālās un ekonomiskās intereses. 2004.gadā asociāciju uzņēma Starptautiskajā Kūdras apvienībā (SKA) un izveidoja SKA Latvijas nacionālo komiteju.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu