Cēsīs atklās piecas renovētas daudzdzīvokļu ēkas (22)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Šodien Cēsīs Latvijas energoservisa (ESCO) uzņēmums «Renesco» atklās piecas renovētas daudzdzīvokļu ēkas.

Renovēto daudzdzīvokļu ēku atklāšana notiks plkst.17, Cēsīs, Saules ielā 17b un Vilku ielā 5.

Atklāšanas pasākumā piedalīsies Nīderlandes vēstnieks Latvijā Juriāns Krāks, Cēsu domes priekšsēdētājs Gints Šķenders, Latvijas Namu pārvaldnieku un apsaimniekotāju asociācijas priekšsēdētājs Ģirts Beikmanis un «Renesco» valdes loceklis Raivo Damkevics.

Pēc atklāšanas pasākuma turpat speciāli izvietotā teltī notiks seminārs par māju renovācijas iespējām Cēsīs un citās Latvijas pilsētās.

Jau ziņots, ka Latvijas energoservisa (ESCO) uzņēmums «Renesco» noslēdzis vēl piecu daudzdzīvokļu ēku renovāciju Cēsīs. Kopējā projekta investīciju summa būvniecības darbiem sasniedza 1,5 miljonus eiro (1,05 miljonus latu), tostarp aptuveni 40 000 eiro (28 000 latu) investēti siltumsūkņu ierīkošanai, informēja Damkevics.

Cēsīs renovētas daudzdzīvokļu ēkas Saules ielā 17b, Vilku ielā 5, Caunas ielā 6a, Viestura ielā 8a un Viestura ielā 10a.

Projektos izmantots Nīderlandes Starptautiskā mājokļu garantiju fonda un AS «Citadele banka» finansējums. Projektus līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds.

Visās daudzdzīvokļu ēkās ir veikta kompleksa renovācija, ietverot tādus darbus kā ēkas fasāžu, bēniņu pārseguma un pagraba griestu siltināšana, apkures sistēmas atjaunošana un karstā ūdens sistēmas rekonstrukcija, veco koka logu nomaiņa dzīvokļos un kāpņu telpās, kā arī ventilācijas šahtu tīrīšana un kāpņu telpu kosmētiskais remonts. Šo energoefektivitātes pasākumu ieviešanas rezultātā siltumenerģijas patēriņš ēkās samazināsies par aptuveni 50%, informēja Damkevics.

Vairākos jaunajos projektos tiks izmantotas tādas daudzdzīvokļu namiem unikālas tehnoloģijas kā ģeotermālo siltumsūkņu izmantošana un nākotnes projektos arī ventilācijas siltuma atgūšana, tādējādi kopējo siltumenerģijas patēriņu šajās daudzdzīvokļu ēkās būs iespējams samazināt līdz pat 80%.

ESCO darbības princips ļauj atjaunot nekustamos īpašumus, kuru renovācijai iedzīvotājiem pašiem nepietiek līdzekļu. «Renesco» izmantoto ESCO finanšu modeli kā efektīvu instrumentu daudzdzīvokļu ēku renovācijā atzinis Eiropas Savienības enerģētikas komisārs Ginters Etingers, šā gada 20.jūnijā Briselē pasniedzot uzņēmumam balvu «Labākais enerģijas pakalpojumu piegādātājs Eiropā 2011».

Latvijā pēc ESCO principa pilnībā līdz šim ir pabeigta divu daudzdzīvokļu ēku renovācija - Valmierā un Cēsīs, kā arī noslēgti vairāk nekā desmit jauni līgumi ar daudzdzīvokļu mājām dažādās pilsētās, informē uzņēmums. Renovācijas rezultātā ēkas siltumenerģijas patēriņš ir samazinājies gandrīz par 60% salīdzinājumā ar patēriņu pirms renovācijas. Jaunajos projektos tiks izmantotas arī tādas tehnoloģijas kā ģeotermālie siltumsūkņi un ventilācijas siltuma atgūšana, tādējādi samazinot kopējo siltumenerģijas patēriņu vismaz par 80%.

Komentāri (22)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu