Cēsu Vecpilsētas mājas runā (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Cēsīs ir izveidots jauns pastaigu maršruts latviešu, krievu un angļu valodās, kas ir balstīts uz audiogida principiem, bet saturiski tas atšķiras, jo Cēsu vecpilsētā mājas pašas runā cilvēku valodā. Tās prot izstāstīt savu dzīvesstāstu, pavēstīt par pilsētu un pilsētniekiem, notikumiem, saimniekiem un viņu likteņiem. 

Katrai mājai savs stāsts stāstāms, citai jautrāks, citai skumjāks. Princešu nams, kur mitušas Cēsu pilsmuižas saimnieka grāfa Zīversa meitas, labprāt atklāj daļu no saviem noslēpumiem, Ķīniešu namiņš stāsta par savu priekšgājēju – pilsētas galveno aku un dzīves gaitu Rožu laukumā, savukārt, pils viesnīca vēsta par tiem laikiem, kad tā bijusi viena no lepnākām viesnīcām visā Vidzemē.

Kā novērojuši Tūrisma un informācijas centra darbiniki, interese par māju stāstiem ir jau šobrīd, un centra apmeklētāji labprāt paņem bukletus, kuros pieejami īsi apraksti par katru no runājošajām mājām un karte, lai 13 stāsti būtu viegli atrodami pilsētā. Arī pie katras «runājošās» mājas ir izvietota informatīvā plāksne, kurā paskaidrots, kā šos stāstus var noklausīties latviešu, krievu un angļu valodās. Maršrutā ir izvēlētas ēkas, kuras līdz šim nav bijušas kā populāri pilsētas apskates objekti, bet kuras ir nozīmīga pilsētas kultūrvēsturiskā mantojuma sastāvdaļa.

Lai dzirdētu, kas mājai sakāms, nepieciešams zvanīt uz automātisko tālruni 64112000 (operators «Lattelecom», zvaniem netiek piemērota papildus maksa) un ievadīt izvēlētās mājas divciparu kodu, kas atrodams uz īpašām zīmēm pie māju fasādēm vai arī Cēsu vecpilsētas māju stāstu maršrutu kartē. Tā pieejama mājas lapā www.cesustasti.lv , Cēsu Tūrisma informācijas centrā, kā arī kafjnīcās un viesnīcās. Mājas lapā stāstus var arī lejupielādēt. Plašākas ziņas par mājām, kā arī bukletus, iespējams iegūt Cēsu tūrisma informācijas centrā. Maršruta garums 2km.

Cēsu vecpilsētas māju unikālos dzīves stāstus ierunājuši paši cēsnieki. Tas paveikts sadarbībā ar Ģirta Jaunzema skaņu ierakstu studiju «Gamma» un ar Nīderlandes KNHM fonda programmas «Sabiedrība ar dvēseli» finansiālu atbalstu.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu