Četrarpus tūkstošiem Lietuvā nošauto mežacūku Āfrikas cūku mēris nav konstatēts (32)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: m.prinke, CC BY-SA 2.0

Īstenojot Āfrikas cūku mēra dēļ noteikto mežacūku populācijas regulēšanas plānu, Lietuvā nepilna mēneša laikā nomedīti vairāki tūkstoši mežacūku, bet nevienai no tām šī bīstamā slimība nav konstatēta, vēsta portāls «15min.lt», atsaucoties uz Valsts pārtikas un veterinārijas dienestu (VMVT).

Āfrikas cūku mēris 24.janvārī tika konstatēts divām Lietuvas dienvidos nošautām mežacūkām. Dažas dienas vēlāk sešu pašvaldību teritorijā tika izsludināta ārkārtējā situācija, bet vides ministrs Valentīns Mazuronis paziņoja, ka paredzēts samazināt mežacūku skaitu par 90%, par katru nomedīto dzīvnieku maksājot 250 litu (72 eiro).

Kopš tā laika pārbaudīti 4516 mežacūku paraugi, bet jauni slimības gadījumi nav konstatēti.

Kā portālam sacījis Lietuvas mednieku un makšķernieku biedrības priekšsēdētāja vietnieks Euģēnijs Tijušs, neinficēto mežacūku gaļu drīkst lietot pārtikā. Jautāts, kā mednieki tiek galā ar tādu gaļas daudzumu, viņš atbildējis, ka medniekiem ir daudz radu un draugu. «Dalāmies ar visiem,» piebildis Tijušs.

Āfrikas cūku mēris ir ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana, kas cūku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus, jo dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks. Cilvēkiem Āfrikas cūku mēris nav bīstams.

Komentāri (32)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu