Cik drīkst iedzert, lai nekaitētu veselībai?

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Lielbritānijas valdība pārskatīs rekomendācijas par veselībai nekaitējošas iedzeršanas apjomiem, saskaņojot to ar citu valstu ieteikumiem, vēsta laikraksts «Daily Telegraph».

Lielbritānijas parlamenta apakšpalātas Zinātnes un tehnoloģiju komiteja pārskatīts pierādījumus, uz kuriem balstītas pašreizējās rekomendācijas, ka vīriešiem regulāru alkohola patēriņu vajadzētu ierobežot līdz četrām alkohola devām - divām pintēm vidēja stipruma alus - dienā, bet sievietēm ne vairāk par trim alkohola devām - vienu lielu vīna glāzi - dienā.

Britu likumdevēji salīdzinās ASV vadlīnijas ar ārvalstu rekomendācijām, jo daudzās citās valstīs, tostarp Itālijā, Francijā un Spānijā, ir daudz maigāki ierobežojumi.

Lielbritānijas valdības rekomendācijas ir balstītas uz ārstu komitejas 1987.gadā sniegtiem ierosinājumiem, kuros nedēļā patērētā alkohola daudzums, lai tas nekaitētu veselībai, ir noteikts līdz 21 devām vīriešiem un 14 devām sievietēm.

Kopš tā laika viens no toreizējiem komitejas locekļiem ir atzinis, ka šie skaitļi «paķerti no gaisa», jo britu Karaliskās medicīnas koledžas pārstāvjiem neizdevās atrast nekādus pārliecinošus pierādījums, cik liels alkohola patēriņa daudzums rada apdraudējumus veselībai.

Bijušais Britu medicīnas žurnāla redaktors Ričards Smits, kurš ietilpa koledžas alkohola kaitīguma izpētes darba grupā, atzina, ka komiteja nevarēja atrasts uzticamus datus par šo tēmu, taču tik un tā izjuta pienākumu nākt klajā ar kādām rekomendācijām.

«Tās [Rekomendācijas] patiesībā nav balstītas uz kādiem konkrētiem pierādījumiem. Tas bija tāds kā komitejas saprātīgs minējums,» pavēstīja Smits.

Vairākas valdības savās rekomendācijas ir minējušas līdzīgu alkohola lietošanas apjomu, dažas ir noteikušas mazāku apjomu, taču daudzās oficiālajās rekomendācijās ir minēts krietni lielāks skaits.

Itālijas oficiālajā rekomendācijā vīriešiem ļauj nedēļā lietot par vienu vīna pudeli vairāk papildus britu ieteiktajai 21 alkohola devai, kas līdzvērtīgs mazliet vairāk par divām pudelēm 12 grādus stipra vīna.

Saskaņā ar Francijas, Portugāles, Jaunzēlandes un Japānas vadlīnijām nedēļas limits palielināts par vairāk nekā puspudeli vīna, bet Spānija un Īrija atļauj lietot papildu divas vīna glāzes nedēļā.

Somijā un Austrālijā rekomendētais alkohola daudzums ir mazliet mazāks par Lielbritānijas, bet Polijā un Zviedrijā nedēļā ieteicamais alkohola daudzums ir gandrīz puse no Lielbritānijas normām.

Mēģinot noskaidrot «Vidusjūras diētas» noslēpumu, pēdējos gados veikti daudzi pētījumi par mērenas alkohola lietošanas pozitīvo iespaidu uz veselību.

Šogad Britu medicīnas žurnālā publicētā pētījumā apliecināts, ka vienas glāzes vīna vai alus izdzeršana katru vakaru par ceturto daļu samazina sirdsslimību risku.

Tajā pašā laikā oficiālie dati liecina, ka ar pārmērīgu alkohola lietošanu saistītie nāves gadījumi Lielbritānijā pēdējo divdesmit gadu laikā pieauguši divas reizes.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu