Cik ilgi skolēni pilda mājas darbus?

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Skolēniem vidēji tiek uzdoti 15,1 mājasdarbs nedēļā, kuru izpildei viņi velta 5,5 stundas, liecina Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) pētījuma «Izglītojamo mācību slodze vispārējās izglītības iestādēs» rezultāti.

Kā informēja izglītības un zinātnes ministra padomniece komunikācijas jautājumos Inita Blačforda, IKVD izpēti veicis 52 izglītības iestādēs jeb 6% no visām vispārizglītojošajām izglītības iestādēm. No 52 izglītības iestādēm 58% atrodas pilsētās, 42% - lauku teritorijās.

Izpētē tika iesaistīti 1., 3., 5., 6., 9. un 12.klases skolēni, viņu vecāki un pedagogi, kuri māca matemātiku, latviešu valodu un literatūru, angļu valodu, Latvijas vēsturi, pasaules vēsturi, mājturību un tehnoloģijas.

IKVD pēc aptaujām secinājis, ka visās klašu grupās vislielākais uzdoto mājasdarbu apjoms ir latviešu valodā un literatūrā, matemātikā, angļu valodā, dabaszinībās, sociālajās zinībās, mājturībā, sociālajās zinībās, vecākajās klasēs arī vēsturē.

Procentuāli visvairāk laika skolēni patērē latviešu valodas un literatūras un matemātikas mājasdarbu izpildei.

1.un 3.klasē skolēni mājasdarbu izpildei velta 4,4 stundas nedēļā. 67% aptaujāto norādījuši, ka viņiem ir iespēja apmeklēt pagarinātās dienas grupas nodarbības, kurās viņi saņem atbalstu mājasdarbu izpildei.

Aptaujātie 5.klases skolēni norādījuši, ka mājasdarbu veikšanai viņi vidēji patērē 3,8 stundas nedēļā, bet viņu vecāki domā, ka bērni mājasdarbus pilda vidēji 4,6 stundas nedēļā. 96,4% no aptaujātajiem skolēniem un viņu vecākiem norādīja, ka skolā var apmeklēt konsultācijas mācību priekšmetos, un 80% no viņiem to arī dara.

6.klases skolēni aprēķinājuši, ka mājasdarbus viņi pilda sešas stundas nedēļā, bet viņu vecāku novērojumi liecina, ka viņi šai nodarbei vidēji velta 5,4 stundas. 97,9% no aptaujātajiem skolēniem un viņu vecākiem sacīja, ka skolā piedāvā konsultācijas mācību priekšmetos, un 85,2% skolēnu tās arī izmanto.

Aptaujātie 9.klases skolēni informējuši, ka mājasdarbu izpildei vidēji patērē 5,8 stundas nedēļā, savukārt vecāki uzskata, ka viņu bērni mājasdarbiem velta 5,6 stundas. Šajā klašu grupā 97,8% no aptaujātajiem skolēniem un viņu vecākiem sacīja, ka skolā piedāvā konsultācijas mācību priekšmetos, un 88,1% skolēnu tās arī apmeklē.

Vidusskolas pēdējā klasē skolēni mājasdarbu veikšanai velta vidēji 4,9 stundas nedēļā, savukārt vecāku atbildes liecina, ka viņu atvases mājasdarbu izpildei velta vidēji 5,3 stundas. 97,2% no aptaujātajiem skolēniem un viņu vecākiem sacīja, ka skolā piedāvā konsultācijas mācību priekšmetos, un 88,2% skolēnu tās arī apmeklē.

Skolēniem mājasdarbi galvenokārt tiek uzdoti uz nākamo mācību stundu, retos gadījumos mājasdarbu izpildes termiņš ir noteikts no nedēļas līdz vienam mēnesim, izņemot mājturību, kurā mājasdarbs uz nākamo stundu tiek uzdots tikai reizēm.

Izpētes laikā IKVD secinājusi, ka skolotāji nav pamanījuši pagājušā gada 30.augusta grozījumus Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pamatizglītības programmas paraugā, kas atcēla iepriekš noteikto skolēniem patstāvīgi veicamo mājasdarbu kopējo apjomu vienā nedēļā. To, ka skolas darbību reglamentējošajā likumdošanā ir noteikts mācību priekšmetos uzdodamo mājasdarbu apjoms, norādīja 72% no aptaujātajiem skolotājiem.

IKVD rosinās IZM atkārtoti izvērtēt un veikt grozījumus IZM apstiprinātajās paraugprogrammās, nosakot maksimāli pieļaujamo skolēnu patstāvīgi veicamo mājasdarbu kopējo apjomu vienā nedēļā/mēnesī. IKVD uzskata, ka būtu nepieciešams noteikt pagarināto dienas grupu nodarbību organizācijas kārtību, lai tajās pavadītais laiks skolēniem būtu lietderīgs.

IKVD savā ziņojumā izglītības un zinātnes ministram Robertam Ķīlim norādījusi, ka skolu administrācijai jau sākotnēji izglītības iestādē ir jāaktualizē jautājums par mājasdarbu kopējo skaitu vienā nedēļā, pievēršot uzmanību uzdodamo mājasdarbu apjoma uzraudzībai. IKVD rosina aktualizēt mājasdarbu optimizācijas iespējas, piemēram, popularizējot starppriekšmetu uzdevumus/mājasdarbus.

Šodien Ķīlis par skolēnu mācību slodzes jautājumiem skolās runās ar Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvjiem un uzklausīs viņu viedokli.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu