Cik izmaksā jaundzimušais?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Voldemārs Oliņš

Lai iegādātos jaundzimušajam nepieciešamās lietas, vecākiem vidēji jārēķinās ar 500–600 latu izdevumiem lielākiem vienreizējiem pirkumiem, piemēram, ratiem, gultiņai, auto sēdeklītim un citiem. Savukārt vēl 70–90 lati mazuļa dzīves pirmajos mēnešos jāparedz regulāriem ikmēneša izdevumiem apģērbam un higiēnas precēm, secināts Swedbank Privātpersonu finanšu institūta veiktajā bērnu preču cenu apsekojumā.

Arī paši vecāki iepriekš institūta veiktajā aptaujā visbiežāk norādīja, ka tēriņu summa vienreizējiem pirkumiem bijusi robežās no 300 līdz 600 latiem – tā atzinusi trešdaļa aptaujas dalībnieku, kuriem ir bērni vecumā līdz diviem gadiem. Vērtējot regulāros ikmēneša tēriņus, 35% respondentu norādīja, ka tie ir līdz 50 latiem mēnesī, bet 39% aptaujāto – ka tie ir no 50 līdz 100 latiem.

Aprēķini liecina, ka jaunajām māmiņām, kas iepriekš saņēmušas vidējo algu, pēc bērnam domāto pirkumu veikšanas saviem izdevumiem pieejami vidēji 179 lati mēnesī. Šāda summa paliek pāri pēc bērna vajadzību nodrošināšanas no visu izmaksāto pabalstu summas laika posmā no došanās pirmsdzemdību atvaļinājumā līdz bērna trīs mēnešu vecumam.

Ar bērna piedzimšanu saistītos vienreizējos pirkumus lielākā daļa jeb 71% vecāku veic vēl pirms bērna piedzimšanas, bet tikai četrās no katrām desmit ģimenēm šie pirkumi tiek veikti pēc iepriekš izveidota saraksta, liecina institūta aptauja.

Lai topošajiem vecākiem atvieglotu ar bērna piedzimšanu saistīto pirkumu veikšanu, Swedbank Privātpersonu finanšu institūts interneta vietnē «manasfinases.lv» izveidojis detalizētu mazulim nepieciešamo pirkumu sarakstu. Tas ne tikai palīdz saprast, kādu mantu iegāde vecākiem būtu jāapsver, bet arī veic aptuvenus aprēķinus par kopējām pirkumu izmaksām. Kalkulatorā iespējams veikt aprēķinus atbilstoši dažādiem tēriņu modeļiem – ekonomiskam, vidējam un dārgam, kā arī pievienot papildu izdevumu pozīcijas. Pirkumu saraksts sagatavots, izmantojot vecāku aptaujas rezultātus par bērnam svarīgākajiem pirkumiem dzīves pirmajā gadā.

Institūta mājas lapā pieejams arī vecāku pabalstu kalkulators, kas ļauj aprēķināt sagaidāmās izmaiņas ģimenes ienākumos vēl pirms bērna piedzimšanas un divu gadu laikā jau kļuvis par vienu no populārākajiem rīkiem interneta vietnē «manasfinases.lv».

Bērnu preču cenu apsekojums veikts šā gada februārī un martā Rīgā, kopumā 39 veikalos apsekojot vairāk nekā 600 preču cenas. Pētījumā apsekotas cenas lielveikalos un tirdzniecības centros, specializētos bērnu preču veikalos, tirgū, interneta veikalos, kā arī lietoto preču iegādes vietās.

Savukārt jauno vecāku aptauju veikta pērnā gada nogalē, internetā aptaujājot 300 respondentus, kuru ģimenes ir gaidībās vai kuriem ir bērni līdz divu gadu vecumam. Aptauja tika veidota sadarbībā ar ģimenes portālu «Cālis.lv».
 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu