Cik olu apēd Lieldienās? (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas iedzīvotāji Lieldienās ir naski olu ēdāji, jo teju puse (45%) aptaujāto Lieldienās apēd vairāk par četrām olām – tā liecina lielveikalu tīkla «Maxima» veiktā aptauja, noskaidrojot Latvijas iedzīvotāju Lieldienu svinēšanas paradumus. Taču krāsainās olas nav vienīgais, ar ko mielojamies Lieldienās – kā liecina aptaujas rezultāti, 39% respondentu, iegādājot visu svētku galdam nepieciešamo, šogad plāno tērēt no 11 līdz 20 latiem, bet 30% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju – no 21 līdz 40 latiem.

Ja 45% aptaujāto Lieldienu laikā notiesā vairāk par četrām olām, tad 42% respondentu – divas līdz četras olas. Taču 12% Latvijas iedzīvotāju Lieldienās simboliski apēd tikai vienu vai divas olas. Aptaujātie atzinuši, ka ik gadu Lieldienās ievēro arī citas tradīcijas – piemēram, 84% respondentu krāso olas, 72% mērojas spēkiem olu kaujās, katrs trešais (33%) savai ģimenei galdā ceļ sātīgu svētku maltīti, bet gandrīz katrs ceturtais (23%) sacenšas olu ripināšanā.

Krāsojot olas, Latvijas iedzīvotāju paradumi ir visai tradicionāli, jo lielākā daļa jeb 89% aptaujāto olas krāso tikai ar dabīgiem materiāliem, piemēram, sīpolu mizām, augu lapām, putraimiem. Savukārt 8% aptaujāto olas krāso ar veikalos nopērkamām krāsām.

Aptaujā arī noskaidrots, ka šogad svētkus mājās gatavojas svinēt 65% aptaujāto, vairāk nekā ceturtā daļa (27%) Latvijas iedzīvotāju ciemosies pie radiem, savukārt 4% aptaujāto Lieldienas svinēs draugu pulkā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu