Cilvēki pārspīlē vajadzību pēc svešvalodām

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Valsts valodas centra direktors Māris Baltiņš noraida bažas par latviešu valodas kvalitātes krišanos – viņaprāt, ar šīm runām nevajagot pārspīlēt.

Taču otrs aspekts ir valodas lietojums un valodas prestižs – cilvēki bieži vien pārspīlē ar vajadzību pēc svešvalodām, viņš atzina intervijā Latvijas Radio.

«Daudzi radošie cilvēki intervijās uzskata, ka nevar iztikt bez tā, ka iemet kādas frāzes vai izteicienus krievu valodā – tas liecina par zemu pašvērtējumu, ja nespēj pietiekami izteikties latviešu valodā,» teica Baltiņš.

Viņaprāt, bīstama tendence ir, ka tiek definēts, ka jebkuram cilvēkam ir jābūt izcilām krievu valodas prasmēm neskatoties uz to, kāds ir amats. Protams, loģiski, ja izcilas krievu valodas prasmes ir, ja jātirgojas ar austrumu kaimiņu, piebilda Valsts valodas centra vadītājs.

Runājot par valodas prestižu, viņš uzsvēra, ka tas ir jāveicina visai sabiedrībai kopumā un ir stingri jāpieturas pie valsts valodas lietošanas.

«Mēs nevaram pārmest cilvēkam, ja viņš lieto tādu valodu, kura viņam ir labāk saprotama, ja mēs viņu tādā uzrunājam,» viņš noteica.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu