CSDD aicina būt atbildīgiem, svinot vasaras saulgriežus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Tuvojoties gada īsākajai naktij neizbēgt arī no gada bīstamākās nakts uz Latvijas autoceļiem. Ceļu satiksmes drošība direkcija (CSDD) un Slimību profilakses centrs (SPKC) atgādina, ka alkohola reibums var būt mānīgs un radīt «izvadītājiem» mākslīgu pārliecību pār savām braukšanas spējām.

SPKC Atkarības slimību epidemioloģiskās uzraudzības nodaļas vadītāja Aija Pelne stāsta, ka sabiedrībā valda viedoklis: «Jāņi jānosvin pamatīgi». Tas diemžēl nozīmē pamatīgu alkohola patēriņu un tikai pēc tam pārējās izpriecas. Piedzeršanās un tās radītās sekas, savukārt, apdraud transportlīdzekļu vadīšanu un līdz ar to - visu satiksmes dalībnieku drošību.

CSDD uzsver, ka jau pie neliela alkohola daudzuma vadītājs nespēj precīzi noteikt attālumu līdz pretim braucošām automašīnām vai ceļa līkumam, palēninās šofera reakcijas ātrums un uzmanība pilnā mērā nevar tikt veltīta braukšanai. Ja alkohola daudzums asinīs lielāks par vienu promili, pieaug pašpārliecinātība un bravūra, kamēr reakcija un orientācija krasi pazeminās. Ja alkohola daudzums pārsniedz 1,5 promiles, vadītājs sāk pieļaut būtiskas kustību kļūdas. Pie divām un vairāk promilēm autovadītājam iestājas eiforijai līdzīgs stāvoklis, kam raksturīgs ārkārtīgi riskants braukšana stils apvienojumā ar palēninātu reakciju un uzmanību.

Pastiprināts risks satiksmes drošībai Jāņos rodas arī tādēļ, ka cilvēki vasaras saulgriežus parasti svin ārpus mājas - pie dabas, draugiem, radiem, publiskos pasākumos. Diemžēl cilvēki bieži vien nerēķinās un neplāno, ka būs nepieciešams laiks un arī vieta, kur izgulēt reibumu. Tā vietā viņi, neizgulējušies un vēl ieskurbuši, sēžas automašīnās, lai brauktu mājās. Lai ķermenis pilnībā atbrīvotos no uzkrātajām promilēm vairāku dienu garumā ir jāpaiet diennaktij.

«Ja cilvēks alkoholu lieto lielos daudzumos, viņš pēc pašsajūtas vairs nespēj novērtēt, kāda ir viņa reibuma pakāpe. Kad pirmais alkohola apreibums sāk izgaist, cilvēkam jau šķiet, ka viņš ir skaidrā un var sēsties pie stūres, kaut arī reālā alkohola koncentrācija asinīs vēl ir ļoti augsta», skaidro Pelne.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu