CVK: visticamāk, savākts nepieciešamais parakstu skaits

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītājs Arnis Cimdars apstiprina, ka, visticamāk, Latvijā ir savākts nepieciešamais parakstu skaits, lai ierosinātu grozījumus Satversmē, kas dotu tautai tiesības iniciēt Saeimas atlaišanu.

Laikā no 12. līdz 8. aprīlim Latvijā par Satversmes grozījumiem bija parakstījušies 134 966 pilsoņi. Kā novēroja aģentūra LETA, arī nākamajās dienās vēlētāji bija aktīvi.

Cimdars aģentūrai LETA pastāstīja, ka, pēc sākotnējiem datiem, savākto parakstu skaits pēdējās divās dienās vidēji palielinājies par trešdaļu. Tādējādi kopumā varētu būt savākti aptuveni 180 000 parakstu.

Arodbiedrību piedāvātie grozījumi Satversmē tiks iesniegti Saeimā, ja kopējais Satversmes grozījumu ierosinātāju skaits, ieskaitot Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības parakstu vākšanas ierosināšanai CVK iesniegtos 11 095 notariāli apstiprinātos parakstus, būs ne mazāks kā viena desmitā daļa no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo pilsoņu skaita jeb vismaz 149 064 vēlētāji.

Cimdars uzsvēra, ka tagad CVK rūpīgi pārbaudīs parakstus, taču, «visticamāk, ticams», ka Saeimai būs jāvērtē arodbiedrību piedāvātie grozījumi Latvijas pamatlikumā.

Pēc CVK vadītāja stāstītā, pašlaik informācija par savākto parakstu skaitu ienāk no Latvijas reģioniem, bet visilgāk informācija varētu tikt apkopota Rīgā. Rīt ap pusdienas laiku CVK varētu informēt par provizoriskajiem parakstu vākšanas rezultātiem, bet galīgos parakstu vākšanas rezultātus CVK apkopos trīs nedēļu laikā, kas nepieciešamas parakstu pārbaudei, lai konstatētu, vai kādi vēlētāji nav parakstījušies vairākkārt un vai visiem parakstītājiem bijušas balsstiesības.

Arī Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) priekšsēdētājs Pēteris Krīgers ir pārliecināts, ka, ceturtdien noslēdzoties parakstu vākšanai, nepieciešamais parakstu skaits ir savākts.

Sagatavotais likumprojekts paredz grozīt Satversmes 78. un 79. pantu, nosakot, ka ne mazāk kā vienai desmitajai daļai vēlētāju ir tiesības rosināt Saeimas atlaišanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu