Dabas muzejā apskatāma ķirbju izstāde

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

No   šodienas līdz 30.oktobra līdz 3.novembrim Dabas muzejā norisināsies iemīļotā izstāde «Ķirbis jūsu veselībai 2013», kurā būs iespēja aplūkot dažādu krāsu, formu, garšu ķirbjus un ķirbjaugus, kā arī muzeja kafejnīcā ik dienas nobaudīt ķirbju ēdienus, informē Elīna Pekšēna, Latvijas Dabas muzeja Sabiedrisko attiecību un izstāžu nodaļa.

Ķirbji ir lielākās ogas pasaulē. Tiem mēdz būt daudzveidīgas formas un dažādas garšas. Latvijā ķirbji ir ļoti populāri ne tikai audzētāju entuziastu vidū, bet arī vairums piemājas dārzos. Uz Eiropu atceļojuši no Ziemeļamerikas, iespējams, Latvijā tie nokļuvuši ar vācu muižniecības palīdzību 17.-18.gadsimtā, par ko liecina arī tas, ka vārds «ķirbis» latviešu valodā ir ļoti līdzīgs vācu «der Kürbis».

Kāpēc ķirbji kļuvuši tik pieprasīti? Milzu ogās ir daudz A, B, C un E vitamīna, tās satur daudz augu eļļas un ir ļoti veselīgas. Pateicoties ķirbju biezajai mizai, sausā un vēsā vietā tos var uzglabāt pat vairākus mēnešus, lai ēstu svaigus, spiestu sulās, konservētu un izmantotu silto ēdienu pagatavošanā.

Izstādē speciālisti konsulēs par piemērotāko šķirņu izvēli, kā arī pastāstīs par to, kā uzturā lietojamas visas ķirbja sastāvdaļas, ieskaitot ziedus un stīgas.

Tāpat aicinām visus interesentus apmeklēt izglītojošos pasākumus, kas sadarbībā ar Dārzkopības entuziastu klubu «Tomāts» norisināsies katru dienu plkst. 12.00 konferenču zālē vai lasītavā Dabas muzeja 6.stāvā.

  • Trešdien, 30.oktobrī, «Personīgā pieredze dārzkopībā», lektors: Arvīds Neimanis (latviešu valodā).
  • Ceturtdien, 31.oktobrī, «Augsnes sagatavošana rudenī», lektors: Aleksandrs Bļinovs (krievu valodā).
  • Piektdien, 1. novembrī, «Ķirbjaugu selekcijas metodes, principi un mērķi», lektors: Vidvuds Gruzdiņš (latviešu valodā)
  • Sestdien, 2.novembrī, «Viss par ķirbjaugiem», lektore: Sarma Žarčinska (latviešu valodā).
  • Svētdien, 3.novembrī, «Viss par ķirbjaugiem», lektore: Irīna Hruškeja (krievu valodā).

Izstādes atklāšana notiks šodien plkst. 11:00 muzeja 2. stāva izstāžu zālē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu