Dakstiņu jumts – saimnieks, kurš to izvēlējies, citu vairs negribēs! (30)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes foto

«Dakstiņu jumtu savai mājai es nevaru atļauties,» tā uzskata daudzi privātmāju īpašnieki, pat neapsverot iespēju izvēlēties šo vizuāli glīto un ilgmūžīgo jumta segumu. «Cilvēki maldās, jo dakstiņu jumts neizmaksā dārgāk kā kvalitatīvs bitumena šindeļa vai sarežģītas konfigurācijas metāla jumts,» uzsver jumiķis, uzņēmuma «Dakstiņu Jumti» [s:46296] vadītājs SERGEJS STANKEVIČS.

Jumts, kas piešķir mājai vērtību

Dakstiņi ir viens no senākajiem, klasiskākajiem un elegantākajiem jumta segumiem. To savai mājai visbiežāk izvēlas cilvēki, kam ir svarīgi, lai jumts būtu ne tikai kvalitatīvs un praktisks, bet arī vizuāli glīts. Dakstiņu jumts izceļ māju, piešķir tai īpašu vērtību, auru. Tas ir piemērots gan piepilsētas ēkai, gan arī mājai lauku vidē, jo lieliski iederas dabas ainavā. Vēsturiskajām koka ēkām tradicionāli liek dakstiņu jumtu, jo tas izceļ to senatnīgumu.

Mājas saimniekam, kas uzskata ka dakstiņu jumts izmaksā pārāk dārgi, Sergejs Stankevičs iesaka salīdzināt dažādus jumta segumus un parēķināt, cik izmaksās ne tikai pats seguma materiāls, bet kopā visi jumta izveidei nepieciešamie materiāli. «Piemēram, gan dakstiņu, gan bitumena šindeļa jumtam ir jāveido latojums, zemseguma daļā jāliek jumta membrāna un siltumizolācijas materiāls. Taču bitumena šindeļa jumtam, lai nostiprinātu pamatni, vēl ir jāliek OSB plāksnes. Tās ir papildus izmaksas - gan par materiālu, gan darbu. Rezultātā secināsiet, ka dakstiņu jumts izmaksās gandrīz tikpat, cik kvalitatīvs bitumena šindeļa jumts. Arī sarežģītas konfigurācijas metāla jumtam, kam parasti ir daudz materiāla atgriezumu, izmaksas būs līdzīgas kā dakstiņu jumtam.

Dakstiņu jumts ir piemērots jebkurai ēkai. Lai to izveidotu, pieļaujamais minimālais jumta slīpums ir sākot no 14 grādiem, bet maksimālais slīpums ir 90 grādi. Viena no svarīgākajām dakstiņu jumta priekšrocībām - tas ir ļoti ilgmūžīgs. Kvalitatīvu betona dakstiņu ražotāji materiālam dod vidēji 30 gadu garantiju, māla dakstiņiem - 40 gadu garantiju. Jumiķis uzsver: «Realitātē dakstiņu jumts kalpo daudz ilgāk.

Mēs, uzņēmuma «Dakstiņu Jumti» jumiķu brigāde, esam renovējuši dakstiņu jumtu, kas tika likts pirms 80 gadiem. Ticiet vai nē, bet jumta materiālam pa visu šo laiku nekas nebija noticis. Laika gaitā bija tikai sarūsējuši stiprinājumi, tāpēc dažus dakstiņus aizpūtis vējš.

Esam pat darījuši sekojoši, esošai mājai, renovējot jumtu, noņēmām dakstiņus, kas bija labi saglabājušies, nomainījām latojumu, jumta membrānu, siltumizolāciju. Pēc tam likām atpakaļ veco dakstiņu segumu, protams, pirms tam to rūpīgi notīrot. Saimniekiem tas ļāva ietaupīt jumta materiāla izmaksas.

Uzņēmums «Dakstiņu Jumti» 240 kvadrātmetru jaunbūvei dakstiņu jumtu izveido apmēram divu nedēļu laikā. Savukārt, ja esošai mājai jāmaina jumts un jāveido jauns dakstiņu jumts, darbs ilgst apmēram četras nedēļas.

www.dakstinujumts.lv

Latvijā populārākie ir betona un māla dakstiņi.

Betona dakstiņu jumts ir ekonomiskāks, jo materiāls izmaksā sākot no Ls 4,5m2. Tas ir gandrīz divas reizes mazāk nekā izmaksā māla dakstiņi.

www.monier.lv

www.dakstinujumts.lv

Dakstiņu jumts ēkai nevar būt par smagu

Cilvēki dažkārt šaubās, vai izvēlēties dakstiņu jumtu, uzskatot, ka tas ir pārāk smags ēkas konstrukcijai.

Pareizi projektētu un uzbūvētu ēku dakstiņu jumts tieši nospriego un padara izturīgāku.

Savukārt ēkai, kas ir tik slikti uzbūvēta, ka nespēj izturēt dakstiņu jumtu, arī, ieklājot vieglāku jumtu, tas būs nestabils, laika gaitā visdrīzāk ielieksies un deformēsies. Ikviens zinošs būvinženieris vai celtnieks apstiprinās, ka pareizi uzbūvētu ēkas konstrukciju jumta seguma svars būtiski neietekmē. Ja runā par smaguma slodzi uz jumta un ēkas konstrukciju, no kopējās 100% slodzes 11% rada jumta konstrukcija (latojums, spāres, savilces, jumta krēsli u.c.), bet pats jumta materiāls - tikai 13% slodzi. Lielāku slodzi jumta un ēkas konstrukcijas rada vējš 16% un sniegs 60%. Ziemā sniega smagums uz jumta var sasniegt pat 200 -300 kg/m2. Piemēram, senāk celtajām ēkām ar azbesta šīfera jumtu zem seguma ļoti bieži lika lubiņas vai dēļu klājumu, nereti arī jumta papi. Kopā šāda jumta svars bija 50 kg m2. Dakstiņu segums sver vidēji 40 kg m2, tātad to droši var likt ēkai, kur savulaik bijis šīfera, metāla vai jebkura cita materiāla jumts. Protams, to var likt jebkurai atbilstoši būvnormatīviem projektētai jaunbūvei.

Dakstiņu jumts ir arī ļoti izturīgs, nedz vējš, nedz sniega smagums to nedeformēs, tas ir arī ugunsdrošs.

Jumiķis stāsta, ka parasti atsakās no pasūtījumiem mājai likt metāla dakstiņu profila jumtu, jo uzskata, ka tas nekalpo tik ilgi, cik kvalitatīvam jumtam vajadzētu kalpot. Metāla dakstiņu profila jumta segumu nostiprina ar skrūvēm, ieskrūvējot tās cauri jumta segumam. Skrūvēm izmanto gumijas blīves, kas pēc dažiem gadiem vairs nenodrošina pietiekamu hermētismu. Turpretim dakstiņu jumta segumu nostiprina ar stiprinājumiem, kurus veido zem dakstiņa, tādēļ tie nav redzami. Tā kā, ieklājot dakstiņu jumtu, neizmanto skrūves, segums netiek bojāts.

No metāla dakstiņu profila jumta vēja un lietus laikā mājā atbalsojas trokšņi, īpaši, ja vēl jumtam nav pietiekami laba skaņas izolācija. Dakstiņu jumts tupretim ir ļoti kluss, lietus laikā un ziemā, kad ir sniegs, mājā nebūs dzirdami būkšķi un citi trokšņi.

Ļoti nepatīkama lieta, ar ko bieži saskaras – zem metāla dakstiņu profila jumta seguma intensīvi veidojas kondensāts. Ja nav rūpīgi izveidota zemseguma daļa, mitrums var sabojāt siltumizolācijas materiālu un ēkas koka konstrukciju. Ražotāji metāla dakstiņu profila jumta segumam dod 15 – 20 gadu garantiju. Taču, ja mitruma dēļ tiks sabojāts siltumizolācijas materiāls un ēkas koka konstrukcija, šie materiāli būs jāmaina, pat ja pats jumta segums vēl būs nosacīti vesels. Māla un betona dakstiņi turpretim neuzkarst, zem jumta seguma nav izteiktu temperatūras svārstību, tāpēc kondensāts praktiski neveidojas un esošais mitrums izvējojas.

www.dakstinujumts.lv

* Šis ir apmaksāts reklāmas raksts.

Komentāri (30)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu