Darba devējs varēs arī neapmaksāt mācību atvaļinājumu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Gulbe/LETA

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija otrdien, otrdien pirms 2.lasījuma atbalstīja grozījumus Darba likumā, kas paredz, ka darba devējam obligāti nebūs pienākums apmaksāt darbinieka mācību atvaļinājumu, portālu «Apollo» informēja Saeimas preses dienestā.

Ar grozījumiem plānots noteikt, ka darba devējam nav pienākums saglabāt darba algu darbiniekam mācību atvaļinājuma laikā, kas paredzēts valsts pārbaudījuma kārtošanai vai diplomdarba izstrādāšanai - turpmāk tā būs darba devēja brīva izvēle.

Tas palīdzēs novērst situācijas, kad darbinieki katru gadu neveiksmīgi kārto pārbaudījumus, un darba devējam šāds atvaļinājums jāapmaksā, komisijas sēdē norādīja darba devēju pārstāvji.

Tāpat Darba likumā paredzēts precizēt, ka darba devēja izsniegtajā darba samaksas aprēķinā norāda izmaksāto darba samaksu, ieturētos nodokļus un veiktās sociālās apdrošināšanas iemaksas, kā arī nostrādātās stundas, tostarp virsstundas, nakts laikā un svētku dienās nostrādātās stundas. 

Darba devējam paredzētas arī jaunas tiesības uzteikt darba līgumu, ja darbinieks pārejošas darba nespējas dēļ neveic darbu vairāk nekā sešus mēnešus, ja darbnespēja ir nepārtraukta. Ja darba nespēja atkārtojas ar pārtraukumiem, darba līgumu varēs uzteikt, ja darbinieks nestrādā vienu gadu triju gadu periodā. 

Atpūtas dienu, kas darbiniekam pienākas nākamajā dienā pēc asins nodošanas, darbiniekam un darba devējam vienojoties, varēs piešķirt citā laikā. Spēkā esošā likuma redakcija nosaka, ka šo dienu pēc darbinieka pieprasījuma pievieno ikgadējam apmaksātajam atvaļinājumam.

Par piedāvātajiem grozījumiem Darba likumā otrajā un trešajā lasījumā vēl jālemj Saeimai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu