Datorstūrītis mājās

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Latvijas Avīze»

Gandrīz katram šodien mājās ir dators — neliels stūrītis istabā vai īpaša telpa — darba kabinets. Neatkarīgi no tā, vai datoru izmantojam informācijas meklēšanai un čatošanai vai pie tā strādājam un mācāmies, bieži vien pie datora pavadām vairākas stundas dienā. Kas būtu jāņem vērā, iekārtojot darba vidi? Kādam jābūt piemērotam datorgaldam?

Kā izskatīsies mūsu darba vide vizuāli, protams, ir atkarīgs no pārējā interjera un katra paša gaumes — vai tās būs askētiskākas un lakoniskākas mēbeles no moderniem materiāliem vai pamatīgākas un no koka.

Katrā ziņā veikala «MC2 Decorum» mēbeļu produktu grupas speciāliste Dace Matisone darba vietai mājās iesaka neizvēlēties biroja mēbeles. Tas saistīts ar psiholoģiskiem apsvērumiem — ņemot vērā, ka cilvēks birojā pavada trešdaļu dzīves, mājas droši vien gribēsies veidot kā sev patīkamu, tuvu, no darba atšķirīgu telpu.

Svarīgākais — labs datorgalds

Galvenais priekšmets, kas nepieciešams darbam ar datoru mājās, protams, ir galds. Atkarībā no vēlmēm un telpas lieluma, vietu galdam var iekārtot gan kā istabas sienu sistēmā iebūvētu stūrīti, gan padarīt to par centrālo elementu istabā.

Lielākajā daļā Rīgas veikalu atradīsiet datorgaldus ar tādu kā taisnleņķa stūri. Šo galdu būtiskākā priekšrocība ir tā, ka tie aizņem mazāk vietas telpā. Tāpat iespējams iegādāties galdus uz ritentiņiem. Šādus galdus iespējams pārvietot, un tas var izrādīties labs risinājums gadījumos, ja viens galds jau ir, taču vajadzīga papildu virsma, kur novietot datoru vai arī, piemēram, tad, ja nevēlamies ļaut skolēnam lietot datoru visu laiku, bet piešķiram to uz brīdi kā balvu. Domājot par galdu bērnistabai, vislabākais būtu tāds, ko var modelēt, jo bērns aug, līdz ar to mēbeles, kuras var aprīkot ar dažādiem papildinājumiem un kurām var regulēt augstumu, ir izdevīgas.

Darba galda aprīkojums

Ja pie galda paredzēts darīt ko vairāk nekā tikai izklaidēties, tad tā vēlamajiem izmēriem vajadzētu būt no 70–75 cm dziļumā un 140 cm garumā — tā, lai uz tā var novietot mācību vai darba materiālus.

Labi, ja galdam ir atvilktnes, tuvumā pieejami plaukti, kur novietot papīrus, grāmatas un dažādas mantas. Jo darba vieta labāk aprīkota, jo vieglāk strādāt. Bērnam tāda darba vieta palīdz būt organizētākam, vieglāk radina pie kārtības, jo viņš zina kur ko atrast.

Veikalos pie galdiem bieži manāmi trijstūrveida paliktņi, kas tiek pārdoti kopā ar galdiem. Paliktņi paredzēti datora monitoram, taču tie nav obligāti. Jāņem gan vērā, ka monitoram jāatrodas nedaudz augstāk par galda virsmu, taču vairākumā gadījumu šī iespēja ir jau nodrošināta un monitors atrodas uz «kājiņas». Tādējādi to, cik šāds paliktnis ir nepieciešams, jāizsver katram pašam.

Ar vai bez plauktiņa pelei?

Runājot par piemērotu krēslu, Dace Matisone iesaka izvēlēties biroja tipa krēslu, īpaši, ja pie datora jāpavada daudz laika — šāds krēsls ir sēdētājam komfortablākais un ērtākais, jo tam var regulēt augstumu un tam ir atzveltne un roku paliktņi, uz kuriem var atpūtināt rokas. Atšķirībā no biroja mājām var izvēlēties krēslu ar kādu interesantāku dizaina risinājumu vai krāsu.

Vairākums datorgaldu tiek ražoti arī ar atsevišķu izvelkamu paliktni klaviatūrai un pelei, taču, kā atzīst gan Dace Matisone, gan Baltijas Datoru institūta e-mācību vadītājs Jānis Judrubs, šis paliktnis ir ne tikai gaumes lieta, bet mēdz būt pat neefektīvs un traucējošs, jo tas bieži vien tiek izgatavots pārlieku mazs un uz tā pietiek vietas tikai klaviatūrai, bet ne pelei. Jāraugās, lai peles pārvietošanai būtu pietiekami daudz vietas.

Darba vietai — savu apgaismojumu!

Darba vietai ir nepieciešams atsevišķs apgaismojums, jo ar fona apgaismojumu vien nepietiks. Gaismas ķermenim vēlams atrasties kādus 60 cm virs darba virsmas, gaismai jākrīt tieši uz to vietu, kur strādājam, un ir pareizi, ja tā krīt no kreisās uz labo pusi, jo tad darba vietu neaizsedzam ar savu ēnu.

Nevajadzētu sēdēt ar muguru pret logu, jo tad gaisma kritīs datora ekrānā un būs grūti redzēt, kas tajā atrodas. Vislabāk, ja galds atrodas paralēli iepretim logam. Tāpat ir jāņem vērā arī dažādas individuālas pretenzijas — piemēram, ir cilvēki, kuriem nepatīk sēdēt ar muguru pret durvīm.

Ierīkojot datorstūrīti, ļoti svarīgi ir arī jau laikus padomāt par vadiem, pie kuriem dators būs pieslēgts, — lai tie vēlāk nemaisītos pa kājām.

Sēžoties pie datorgalda, galda un krēsla augstumu attiecībai ir jābūt tādai, lai elkoņi, tos uzliekot uz galda, veidotu taisnu vai platu leņķi. Krēsla sēdekļa atzveltnei jāatrodas apmēram izstieptas rokas attālumā no monitora ekrāna. Ieteicamais acu līmenis pret monitora ekrānu ir 7–10 cm no tā augšējās malas. Tā kā datoru monitori ražo siltumu un sausina gaisu, telpu, kurā atrodas dators, nepieciešams regulāri vēdināt.

***

PAREIZI IEKĀRTOTA DARBA VIETA

- Optimālā variantā darba krēsla atzveltnei jānodrošina muguras atbalsts pat tad, ja maināt pozu, piemēram, noliecaties uz priekšu vai atliecaties atpakaļ.

- Atzveltnei jābalsta mugura visā tās garumā atbilstoši mugurkaula dabiskajiem izliekumiem.

- Pareiza krēsla sēdekļa augstuma izvēle: sēdekļa priekšējā mala ir paceles bedres līmenī, leņķis ceļa locītavā ir lielāks par 90 grādiem, pēdas novietotas stabili uz grīdas.

- Sēdekļa dziļumam ir jābūt mazākam par attālumu no gūžas locītavas līdz ceļa locītavai, bet attālumam no sēdekļa priekšējās malas līdz apakšstilbu mugurējai virsmai ceļa locītavas līmenī jāatbilst jūsu plaukstas platumam.

- Ja jūsu pēdas nebalstās stabili pret grīdu, jāizmanto kāju paliktņi ar regulējamu augstumu un slīpumu. Kāju paliktņa virsmai jābūt pietiekami lielai un ērtai, pārklātai ar neslidenu materiālu.

- Priekšroka dodama galdiem, kuriem ir atsevišķi regulējama virsma tastatūrai un pelei un atsevišķa — monitoram. Ja galda virsmas augstums nav regulējams, tas nedrīkst būt mazāks par 720 mm. Šāda darba vieta jāaprīko ar regulējamu krēslu un kāju paliktni.

- Tastatūru novieto atbilstoši elkoņa līmenim (roka elkoņa locītavā saliekta 90 grādu leņķī), plecu josla nedrīkst būt pacelta uz augšu.

- Ieteicams izvēlēties krēslus ar roku balstiem. Piemērotākie ir roku balsti ar regulējamu augstumu un attālumu starp balstiem.

- Displejam jābūt viegli pagriežamam un noliecamam, lai ērti varētu noregulēt attālumu un skata leņķi no acīm līdz ekrānam. Optimālais attālums no acīm līdz displejam ir 60 cm plus mīnus 15 cm. Monitora augšējai malai jāatrodas acu augstumā vai nedaudz zemāk. Tastatūru ieteicams novietot apmēram 45–75 cm attālumā no acīm.

- Tastatūras priekšā nepieciešama vismaz 10 cm plata brīva vieta, kur var novietot un atpūtināt plaukstas.

Avots: VSAA buklets «Darbs ar datoru»

***

NEPAREIZI IEKĀRTOTA DARBA VIETA

- Salīkusi mugura, acis pārāk tuvu monitoram.

- Nogurušas rokas.

- Nepareizi izvēlēta sēdēšanas poza.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu