Datoru var «uzlauzt» ar teleskopu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pētnieki Kalifornijas Universitātē ASV un Zārlandes Universitātē Vācijā izdomājuši paņēmienus informācijas zagšanai no datora, izmantojot nevis hakeru, bet drīzāk spiegu instrumentus, piemēram, fotokameru un teleskopu.

Monitorā redzamās informācijas atspulgu viņi iemācījušies nolasīt logu rūtīs, uz tējkannas un pat cilvēka acī. Tāpat ir izstrādāta speciāla programmatūra, kas iegūst informāciju par ievadāmo tekstu, atšifrējot cilvēka pirkstu kustības uz klaviatūras. Pētnieku izstrādātā programma «Clear Shot» analizē pirkstu kustības un šo informāciju pārveido par tekstu. Pagaidām tā vēl nav diez cik precīza — tikai 40%, toties strādā ar parasto tīmekļa kameru, kura slepus filmē lietotāju, lai vēlāk varētu veikt viņa darbības atšifrēšanu. Tīmekļa kameras lietošana pētniekus pamudinājusi izmantot arī teleskopu, lai ar to slepus aplūkotu priekšmetus, kuros var atspoguļoties datora monitors, — gan loga stiklu, gan cilvēka aci.

Šis projekts sācies kā joks, bet vēlāk kļuvis par nopietnu pētījumu. Runājot par IT drošību, ar to parasti saprot datora aizsargāšanu pret kaitīgām programmām un dažādiem viltīgiem aparatūras līdzekļiem. Bet šajā gadījumā pielietotie līdzekļi ir spiegu romāna cienīgi. Ar teleskopu var iegūt pietiekami skaidru datora monitora atspulga attēlu, ja vien tuvumā ir kāds priekšmets ar piemērotu virsmu. Pētnieki veikuši eksperimentus ar teleskopu par 500 dolāriem, aplūkojot priekšmetus pie monitora. Piemēram, ar teleskopu no piecu metru attāluma daļēji varēja izlasīt «MS Word» dokumentu, kas bija rakstīts ar 12 punktu fontu un atspoguļojās uz tējkannas sāniem. Tādā pašā veidā no 10 metru attāluma varēja izlasīt ar 18 punktu fontu rakstītu tekstu. Savukārt ar kvalitatīvāku (un dārgāku) teleskopu pētnieki tikpat skaidru teksta attēlu ieguvuši no 30 metru attāluma. Zinātnieki savu izgudrojumu jau demonstrējuši attiecīgajām «iestādēm», lai gan nesaka, kādām īsti. Zināms vien tas, ka «iestāžu» pārstāvji bijuši apmierināti.

Tagad zinātnieki izstrādā jaunus attēlu analīzes algoritmus un vienlaikus pārbauda dažādu astronomisko fotokameru izšķirtspēju uz atšķirīgām spoguļvirsmām. Viņi pat apgalvo, ka ar teleskopu un fotokameru var iegūt turpmākai analīzei derīgu monitora atspulgu uz baltas sienas, kas atrodas divu metru attālumā no monitora.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu