Daudzziedu narcises

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No arhīva

Pavasarī iestādīju no kataloga «Bakker» pasūtītās narcises «Erlicheer». Ziedēja ļoti skaisti, vasaras otrajā pusē uz viena kātiņa bija 15 ziediņi. Tagad esmu nesaprašanā: vai sīpoli jāizrok vai arī jāatstāj uz ziemu augsnē?

Ruta Mihelsone Liepājas rajonā

Sīpolpuķu kolekcionārs Mārtiņš Erminass stāsta, ka daudzziedu narcisēm «Erlicheer» ir izteiktas tacetu (Tazettae) grupas pazīmes: 6 – 15 sīki, pildīti, smaržīgi ziedi stingrā, druknā, līdz 40 cm garā kātā, baltas izplestas apziedņa lapas, gaiši dzelteni vainadziņa segmenti. Piemērotas uzziedināšanai podos ziemā, kā arī griezto ziedu iegūšanai.

Savvaļā tacetu narcises aug plašā areālā ap Vidusjūru, līdz pat Irānai, tās sastopamas arī Kašmirā, Ķīnā un Japānā, veģetāciju uzsāk rudenī un zied no novembra līdz martam. Pie mums šīs dienvidnieciskās narcises audzē maz. Galvenais to trūkums ir vājā ziemcietība – bargās kailsala ziemās, pat neraugoties uz piesegumu, tās var pilnīgi izsalt.

Vislabāk narcises padodas līdz 30 cm dziļi sastrādātās smilšmāla vai mālsmilts augsnēs ar bagātīgu trūdvielu daudzumu (pH 5,5 – 6). Šiem sīpolaugiem neder pārlieku mitras augsnes, kur rudeņos un pavasaros uzkrājas lieks ūdens. Piemērotākais laiks narcišu «Erlicheer» stādīšanai ir pavasaris, kad augsne ir pietiekami labi iesilusi un gaisa temperatūra ir +10...+15 °C. Sīpolus ar 13 – 15 cm apkārtmēru stāda 10 – 15 cm dziļi, apmēram 15 cm attālumā citu no cita. Zied vasarā.

Ja narcises atstāj dobē, lapas pēc nosalšanas novāc un dobes nogrābj, bet stādījumus ziemā noteikti piesedz. Labākais segmateriāls ir sausa pakaišu kūdra, ko klāj līdz 15 cm biezā slānī. Lai segmateriāls nesamirktu lietū, tam pārklāj plēvi (to noņem pavasarī).

Tacetu narcises var arī mēģināt pārziemināt telpās. Rudenī pēc salnām sīpolus izrok un novieto vēsā (+5...+10 °C temperatūrā) pagrabā, ievietotus kastītē vai podiņā un apbērtus ar miklu kūdru vai dārza zemi. Miera periodā substrātu palaikam samitrina.

Mūsu klimata apstākļos ziemcietīgas un viegli audzējamas ir daudzziedu narcises, kas veidotas, krustojot dzejnieku un tacetu narcises (piemēram, šķirnes «Laurens Koster», «Cragford», «Cheerfulness», «Yellow Cheerfulness», «Geranium»), kurām ir līdz pieciem pildītiem, smaržīgiem ziediem uz kāta, zied maijā. Ļoti piemērotas stādījumiem starp agri ziedošām zemajām ziemcietēm, kā arī citām vienlaikus ziedošām sīpolpuķēm. Kailsalā šīs narcises, tāpat kā pārējās, jāpiesedz ar 15 – 20 cm biezu sausas kūdras vai lapu kārtu, kas pavasarī laikus jānoņem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu