Daugavpilī plāno būvēt biomasas rūpnīcu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: R.Oliņš/Apollo

Daugavpils dome iznomājusi SIA «Hi Tech Energy» 12,123 hektāru zemesgabalu Spaļu ielas rajonā uz desmit gadiem biomasas rūpnīcas būvniecībai.

Paredzēts ražot torificēto biomasu - koksni, no kuras iztvaicēts ūdens. Pēc sava sastāva tā atgādina ogli un tiek izmantota kā kurināmais ogļu stacijās. Torificētās biomasas granulas neuzsūc mitrumu un ir viegli transportējamas.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja «Hi Tech Energy» valdes loceklis Māris Dirveiks, Daugavpili par jaunās rūpnīcas būvniecības vietu firma izvēlējusies, jo šeit ir daudz neizmantotu zemesgabalu, kur audzēt izejvielas, ir nepieciešamā infrastruktūra un cilvēkresursi.

Torificēto biomasu plānots ražot, pārstrādājot kārklus, krūmus un nekvalitatīvu koksni. Izejvielas ražošanas procesa nodrošināšanai plānots gan audzēt pašiem, gan iegādāties no piegādātājiem.

Gada laikā rūpnīca būs spējīga saražot līdz 160 000 tonnu biomasas. Paredzams, ka jaunajā ražotnē tiks nodarbināti līdz 200 cilvēku. Gatavo produkciju uzņēmums plāno galvenokārt eksportēt uz Rietumeiropas valstīm, kā arī pārdot vietējā tirgū, ja pēc tās būs pieprasījums.

Ražošanas procesa blakusproduktu - elektroenerģiju - uzņēmums plāno pārdot «Augstsprieguma tīkliem», bet siltumenerģiju izmantot savām vajadzībām.

Rūpnīcu plānots uzbūvēt 2-3 gadu laikā. Tās izmaksas tiek lēstas ap 160 miljoniem dolāru (80 miljoniem latu). Atpelnīt šos līdzekļus investori plāno aptuveni desmit gadu laikā.

Patlaban līdzīgas rūpnīcas jau darbojas vairākās Rietumeiropas valstīs - Nīderlandē, Beļģijā, Spānijā. Līdzīgas rūpnīcas plānots uzbūvēt arī Lietuvā un Igaunijā. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu