Daugavpils cietoksnī senlaicīgais apvienots ar modernākajām policijas iestādes prasībām (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Divu Daugavpils cietokšņa ēku rekonstrukcijas un vienas ēkas jaunbūves darbi bija īsts izaicinājums būvniekam un darbu ģenerāluzņēmējam SIA «Arčers». Vairāk nekā 200 gadus senie arhitektūras pieminekļi no ārpuses atguvuši savu agrāko spožumu un izskatu, bet to iekšpusē izvietotas modernas, visām Eiropas un Latvijas drošības prasībām atbilstošas policijas darba telpas.

Stāstot par ievērojamāko no trim «Arčers» gādībā nodotajām ēkām, projektu vadītājs Uldis Dundurs atzīmēja, ka šī objekta rekonstrukcija bija kompānijai īsts izaicinājums. Veicamo darbu īpaši sarežģīja Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas striktās prasības kombinācijā ar virkni prasību policijas darba telpu iekārtošanai saskaņā ar Latvijas normatīvajiem aktiem un Eiropas Savienības noteikumiem.

Sākotnēji būvniekiem bija bažas par to, vai sienas un ēkas pamati gadu laikā nav pārlieku sabojājušies – atsedzot gadsimtus vecas konstrukcijas, var rasties negaidīti bojājumi. Pirms būvdarbu uzsākšanas uzņēmums apsekoja gan ēkas ārsienas, gan pamatus un secināja, ka konstrukcijas ir diezgan labā stāvoklī, stāsta Dundurs, norādot, ka 19. gadsimta beigās būvēja pamatīgi un ilgam laikam. Pamati, kas veidoti no laukakmeņiem, ir teicami saglabājušies, tāpēc rekonstrukcijas laikā nācies vien pastiprināt atsevišķus elementus, nevis veikt vērienīgus pārbūves darbus.

Pēc projekta vadītāja teiktā lielākais izaicinājums rekonstrukcijas laikā bija saglabāt ēkas vēsturisko veidolu. Būvnieku uzdevums bija atjaunot fasādes vizuālo izskatu, kāds tai piemita gandrīz pirms 200 gadiem, kad laika posmā no 1810. – 1833. gadam notika vērienīga teritorijas pārbūve. Iegūtais rezultāts liecina, ka uzdevums ir izpildīts. Tomēr tas prasījis ne mazums pūļu, jo vēsturiskā veidola saglabāšanu ļoti sarežģījis gadu desmitos uzkrājies mitrums. Šī cietokšņa ēka aptuveni 20 gadus stāvējusi tukša – biezajās sienās sakrājies mitrums, kuru bijis ļoti grūti novērst. Tāpēc ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju saskaņoti fasādes atjaunošanā izmantotie materiāli – speciāls elpojošs apmetums un krāsas, ka ne tikai turpmāk aizsargās fasādi no mitruma, bet arī pilda otru – vēsturiski autentiskā vizuālā tēla funkciju. Pa/gar/caur visām ēkas nesošajām sienām tika ierīkota hidroizolācija un sienās injicēta speciāla masa, izveidojot barjeru pret mitrumu.

Tomēr pilnībā no mitruma atbrīvot ēku iespējams tikai pakāpeniski – tam nepieciešams laiks, laba ventilācija un vēdināšana. Tāpēc uzstādīta jaudīga ventilācijas un kondicionēšanas sistēmas, domājot arī par komfortabliem klimatiskajiem apstāļiem Valsts policijas darbiniekiem.

Dundurs stāsta, ka ir atjaunotas un restaurētas visas logu arkas un jumta karnīzes, tomēr nācies no jauna izbūvēt visas jumta nesošas konstrukcijas – koka sijas un jumta spāres. Projekta vadītājs ir pārliecināts – uzklātais alumīnija jumta segums ir mūžīgs, tas nerūsē un kalpo ļoti ilgi. Pilnīgi no jauna tika izbūvēta arī autostāvvieta.

Specifiski, ka policijas ēkai saskaņā ar neieciešamību saglabāt vēsturisko izskatu nav apkārt žoga, kā tas ir raksturīgi šādām iestādēm. Tomēr, kā norāda Dundurs, visapkārt ēkai un tās iekštelpās ierīkota nopietna videonovērošanas sistēma. Ģenerāluzņēmējs piegādājis un uzstādījis visas drošības, apsardzes, signalizācijas, piekļuves kontroles un dūmu novadīšanas sistēmas.

Izrādot cietokšņa iekštelpas, «Arčers» pārstāvis īpaši uzsver tās detaļas, kur jaunais savijies ar vēsturisko. Piemēram, pirmajā stāvā virs darba kabinetiem saglabātas visas oriģinālās griestu velves, bet pievienotas skaņu izolējošas, hermētiskas stikla starpsienas, kuras ražotas «Arčers» rūpnīcā Rīgā. Visā ēkā īpaši padomāts par to, lai komunikāciju sistēmas un inženiertehniskos elementus paslēptu zem oriģinālā vēsturiskā veidola.

Viens no senās ēkas lepnumiem ir autentiskās, rekonstrukcijas laikā atjaunotās čuguna kāpnes. Dekortīvās daļas tika atdalītas, pilnībā atjaunotas un iestrādātas atpakaļ to sākotnējā atrašanās vietā – ēkas centrā, kur tās vijas līdz pat trešajam stāvam.

Izrādot telpu, kurā pirms diviem gadu simtiem atradušies Krievijas cara Aleksandra I apartamenti, «Arčers» pārstāvis norāda uz vairākiem dekoratīviem elementiem, kurus restauratori ar lielu rūpību atjaunojuši. Tagad šajā vietā atrodas lielā un mazā konferenču zāle.

Šī ēka pārbūvi piedzīvoja arī Padomju gados, tāpēc, demontējot tolaik piestiprinātās detaļas, vietām atklājušās oriģinālās detaļas, materiāli un rotājumi. Ēkas trešajā stāvā atrodas telpa, kurā būvnieki saglabājuši autentiskus sienu un griestu fragmentus. Vēsturiskie griesti veidoti no koka – restaurātori tos demontējuši, izņēmuši visas kaltās naglas, atjaunojuši koka virskārtu un apstrādātās naglas atkal izmantojuši griestu seguma nostriprināšanai. «Arčers» pārstāvis zina stāstīt, ka cietokšņa būvniecības laikā tika izmantoto turpat Daugavpilī ražoti ķieģeļi. Turklāt par to kvalitāti pat šodien nav jāšaubās, un tie labi iederējušies rekonstrukcijas darbos.

Ar pasūtītāju – VAS «Valsts nekustamie īpašumi» – noslēgtais līgums paredzējis, ka uzņēmumam «Arčers» mazāk kā divu gadu laikā Daugavpils cietokšņa teritorijā policijas vajadzībām bija jārestaurē divas ēkas un no jauna jāuzbūvē īslaicīgās uzturēšanas izolators, iekļaujot tā veidolu vēsturiskajā cietokšņa ainavā. Jaunbūve ekspluatācijā nodota jau 2012. gada decembrī, bet restaurētās ēkas atklātas šī gada jūnijā.

Būvniecības procesam cieši sekoja līdzi ne tikai Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija, bet arī iekšlietu sistēmas darbinieki. Viņi uzsvēra nepieciešamību ēku plānojumā un aprīkojumā ievērot visus Satversmes tiesas lēmumus, kas attiecas uz aizturēto uzturēšanās vietām un cilvēktiesībām. Tāpat ļoti svarīgi bija nodrošināt drošības normas un direktīvas, kas attiecas uz šāda veida objektiem. Kā norāda Dundurs, šeit viss ir simtprocentīgi ievērots, lai nodrošinātu efektīvu policijas darbu.

Projekta vadītājs īpaši uzsver projekta īstenošanā iesaistīto pušu veiksmīgo sadarbību – kopīga darba un mērķa dēļ ir ne tikai izdevies sekmīgi noslēgt rekonstrukcijas un jaunbūves objektus, bet arī ietaupīt pasūtītāja līdzekļus. Lieliskais rezultāts sasniegts, pateicoties lieliskai komunikācijai būvdarbu veicēja, pasūtītāja, arhitekta, būvuzraugu, ēku lietotāju un kultūras pieminekļu aizsardzības uzraugu starpā.

Daugavpils cietoksnis ceļu uz atjaunotu spožumu sācis jau pirms vairākiem gadiem – arī šobrīd tur notiek aktīvi rekonstrukcijas darbi. VAS «Valsts nekustamie īpašumi» un Daugavpils dome turpina gan infrastruktūras uzlabošanu, gan atjauno cietokšņa ēkas. Aprīlī tika atklāts Rotko centrs, iepriekš restaurēts ūdenstornis, šobrīd notiek arī vairāki citi projekti, piemēram, cietokšņa vārtu restaurācija un citi.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu