Daži ieteikumi, lai ēdiens nepatīkami nepārsteidz (11)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Tuvojoties Līgo vakaram un Jāņu dienai, Pārtikas un veterinārais dienests atgādina dažas vienkāršas, arī ikdienā ievērojamas patiesības, portālam «Apollo» pastāstīja  Ilze Meistere, Pārtikas un veterinārā dienesta Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja:

1. Pārtikas produktus iegādājies legālā tirdzniecības vietā - veikalā, tirgū vai no zināma, jau pārbaudīta zemnieka.

! Lai pasargātu savu un tuvinieku veselību - nepērc nezināmas izcelsmes, apšaubāmas kvalitātes pārtikas produktus, neiegādājies tos neatļautās tirdzniecības vietās - pagalmos, tirgū no tā saucamajiem ratiņtirgotājiem, no automašīnu bagāžniekiem, kāpņutelpās.

2. Izvēlies svaigus produktus, kurus vari paspēt izlietot ražotāja norādītā derīguma termiņa ietvaros.

! Nepērc pārtikas produktus, kuriem beidzies derīguma termiņš, ir bojāts iepakojums, ir aizdomīga smarža, krāsa vai konsistence.

3. Atgriežoties mājās, pārtikas produktus, kas jāuzglabā aukstumā, piemēram - gaļu un gaļas produktus, pienu un piena produktus, zivis un zvejas produktus, salātus ar krējumu, majonēzi vai augu eļļu, saldos ēdienus, konditorejas izstrādājumus ar krēmu, nekavējoties ieliec ledusskapī.

! Atceries - jēlos produktus gan uzglabā, gan apstrādā atsevišķi no gatavajiem. Ledusskapī neturi svaigus dārzeņus vai, piemēram, sieru, blakus jēlai gaļai vai zivīm. Jēlu produktu gatavošanai izmanto atsevišķus virtuves piederumus - dēlīšus, nažus, traukus vai arī tos pirms citu produktu apstrādes rūpīgi nomazgā ar trauku mazgāšanas līdzekli.

4. Pirms ēdienu gatavošanas, nomazgā rokas ar ziepēm! Mazgā rokas arī pēc darbošanās ar jēlproduktiem, tualetes apmeklējuma un kontakta ar dzīvniekiem.

5. Īpaši uzmanīgiem jābūt pērkot un gatavojot gaļu:

• šašlikam nepērc mājās kautu, laboratoriski neizmeklētu cūku gaļu, lai neapdraudētu savu un citu svinētāju veselību;

• gaļu griez nelielos gabaliņos, lai to cepot, arī gaļas dziļākajos slāņos tiktu sasniegta dažādu slimību izraisītāju iznīcināšanai nepieciešamā temperatūra;

• pēc darbošanās ar jēlu gaļu, nomazgā rokas;

• nomazgā arī traukus un inventāru, kas bija saskarē ar jēlu gaļu;

• pirms gaļas pasniegšanas, pārliecinies, ka gaļai, to pārgriežot uz pusēm, vidū nav asiņu, tās krāsa ir pelēka.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu