Debesīs būs vērojams daļējs pusēnas Mēness aptumsums (13)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Šonakt debesīs būs vērojams daļējs pusēnas Mēness aptumsums.

Aptumsums būs novērojams Eiropā, Āfrikā, Āzijā un Atlantijas okeānā. Aptumsums būs novērojams arī Latvijā.

Maksimālā aptumsuma fāze tiks sasniegta plkst.2.51 pēc Latvijas laika. Viss aptumsums ilgs no plkst. 00.51 līdz 4.50 pēc Latvijas laika.

Mēness aptumsums notiek tad, kad Zeme atrodas starp Sauli un Mēnesi un Mēness ieiet Zemes ēnā. Tas nozīmē, ka Mēness aptumsums iespējams pilnmēness fāzē. Izšķir pusēnas, daļēju un pilnu Mēness aptumsumu atkarībā no tā, kurai Zemes ēnas daļai Mēness iet cauri. Ja Mēness ieiet tikai Zemes pusēnā, notiek pusēnas Mēness aptumsums, kura laikā Mēness spožums samazinās pavisam nedaudz. Ja Mēness daļēji ieiet Zemes ēnā, redzams daļējs Mēness aptumsums. Ja Mēness pilnīgi ieiet Zemes ēnā, redzams pilns Mēness aptumsums.

Pilnā aptumsuma laikā Mēness nepazūd pavisam, jo to nedaudz apgaismo Zemes atmosfērā izkliedētā Saules gaisma.

Mēness aptumsumi nav reti sastopama astronomiska parādība, jo pasaulē tie notiek vidēji divas līdz trīs reizes gadā, taču ne visi ir novērojami Eiropā.

Tuvākais Latvijā novērojamais pilnais Mēness aptumsums, kuram varēs novērot gan sākumu, gan beigas, būs 2015.gada 28.septembrī. Līdz tam laikam tiks piedzīvoti vairāki daļējie Mēness aptumsumi.

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu