Decembrī orbītā tiks palaists pirmais lietuviešu kosmiskais pavadonis (25)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: OeWF, CC BY-ND 2.0

Lietuvieši jau pēc nepilniem diviem mēnešiem gatavojas palaist orbītā savu pirmo pavadoni «LituanicaSAT-1» un pirmo reizi no kosmosa pārraidīt balss signālus lietuviešu valodā. Pavadonis šonedēļ pirmo reizi parādīts interesentiem Viļņas universitātes Matemātikas un informātikas fakultātes laboratorijā.

Kā vēsta «Tv.Delfi.lt», misijas vadības centrs, ko varētu nosaukt par «lietuviešu Hjūstonu», izvietojies nevis milzīgā zālē ar simtiem darba vietu, bet vienā kopmītņu 12.stāva istabiņā, «pavisam tuvu debesīm». Nelielā telpā līdz ar necilajām lidojuma vadības iekārtām - dažiem datoriem un radiosakaru ierīcēm - atrodas arī gluži parastas studentu gultas un skapīši, bet turpat uz ēkas jumta - antena, ar kuras palīdzību pavadonim tiks pārraidītas komandas un saņemtas atbildes.

Pavadoni plānots palaist orbītā 8.decembrī no Volopa salas ASV austrumu piekrastē. Iecerēts, ka kosmosā tas atradīsies vairāk nekā pusgadu, veicot pētījumus, izmēģinot lietuviešu radītās tehnoloģijas un pārbaudot alternatīvus enerģijas avotus ekstremālos apstākļos, pastāstījis projekta tehniskais vadītājs Laurīns Mačulis.

Kosmiskā ierīce mazas kastītes lielumā tapusi sadarbībā starp Viļņas universitāti un nekomerciālo organizāciju «Inovatyvūs inžineriniai projektai» . To veidojusi vairāk nekā 30 cilvēku komanda, kurā darbojušies augsti kvalificēti jaunie lietuviešu zinātnieki, inženieri, fiziķi un programmētāji, strādājot gan Lietuvā, gan ārvalstīs.

Ideja veidot šādu pavadoni lietuviešu speciālistiem dzima 2012.gada vasarā, stažējoties ASV Nacionālās Aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) Eimsa pētniecības centrā. Par iespēju to palaist projekta koordinatori vienojušies ar kompāniju «NanoRacks», kas nodarbojas ar zinātnes kravu nogādāšanu Starptautiskajā kosmosa stacijā.

«Esam aizvadījuši gandrīz pusotru gadu nopietnā melnajā darbā, kopumā nostrādājot vairāk nekā 15 000 stundu. Viss projekts, ierēķinot tehniku, iekārtas un laboratorijas, varētu izmaksāt aptuveni 200 000 litu (40 800 latu). Taču galvenais, ko esam vēlējušies - salauzt ledu, radīt precedentu, atnest uz Lietuvu kosmosa inovācijas,» uzsvēris misijas vadītājs Vītenis Buzs.

«Veidojot savu pavadoni, balstījāmies uz NASA standartiem. Tā korpuss izgatavots no īpaši cieta sakausējuma, ārpusē piemontētas četras radioantenas. Esam izmantojuši pasīvu pavadoņa stabilizācijas sistēmu - tajā iemontēti vairāki magnēti, kuriem būtu jātur pavadonis stabilā pozīcijā attiecībā pret Zemes magnētisko lauku, lai ierīces kamera būtu vērsta pret Zemi,» žurnālistiem stāstījis informātikas doktorantūras students Vītauts Valaitis, kas atbildīgs par pavadoņa «smadzenēm» un programmatūru.

Pēc viņa teiktā, pavadonis analizēs Saules aktivitāti un Zemes magnētisko lauku, tajā būs ierīkota autonoma FM balss retranslācijas sistēma, ko radījuši Lietuvas radiotehnikas entuziasti. «Būs iespējams nosūtīt balss ziņu, ko pavadonis saņems vienā frekvencē un tālāk translēs citā,» klāstījis Valaitis, piebilstot, ka pavadoņa ievāktos datus varēs izmantot gan Lietuvas, gan citu valstu speciālisti.

Projekta komanda ir pārliecināta, ka pavadoņa palaišana varētu pamudināt Lietuvas uzņēmējus investēt kosmosa tehnoloģijās. Jautāts, kādi mērķi varētu ieinteresēt par kosmosu uzņēmējus, misijas vadītājs Vītenis Buzs minējis elektronikas komponentus, ko lietuvieši spētu piegādāt pasaules tirgum par konkurētspējīgām cenām, un pakalpojumus, ko būtu iespējams sniegt, radot savus kosmiskos aparātus.

Buzs izteicis pārliecību, ka uzņēmēju ieguldījums atmaksāsies. «Tas ir stimuls investēt gan komandā, gan Viļņas universitātē, jo visas investīcijas nāks atpakaļ. Mums jau ir pietiekami liela pieredze, kas ļauj veidot kosmosam pielāgotus pavadoņus. Daudzi nezina, ka Lietuvā ir uzņēmumi, kas jau desmit piecpadsmit gadus sadarbojas ar NASA un Eiropas kosmosa aģentūru. Mūsu mērķis bija sapulcēt visus šos spēlētājus un sadarboties savu tehnoloģiju radīšanā,» viņš norādījis, piebilstot, ka komandas nākotnes plānos ietilpst jaunas laboratorijas izveide.

Komentāri (25)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu