Degvielas cenām nākamgad vajadzētu pakāpeniski samazināties (22)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Nākamgad nozari ietekmēs lauku iedzīvotāju skaita samazināšanās un arvien pieaugošās spekulācijas ar naftas produktiem pasaules biržās, biznesa portālam »Nozare.lv» atzīst »Virši-A» vadītājs Jānis Riekstiņš.

Kā nākamā gada būtiskākos notikumus nozarē Riekstiņš min mazo degvielas mazumtirgotāju konsolidāciju un skaita samazināšanos Latvijā, ko arvien vairāk ietekmēs laukos dzīvojošo cilvēku skaita samazināšanās.

Uzņēmuma vadītājs skaidro, ka nākamajā gadā degvielas cenu Latvijā aizvien noteiks neparedzamās naftas un tās produktu iepirkuma cenu svārstības pasaules tirgos. Ņemot vērā ekonomikas lejupslīdi daudzos ekonomiski nozīmīgos pasaules reģionos, lielā mērā degvielas cenām pasaulē vajadzētu pakāpeniski samazināties. Tomēr šobrīd tas nenotiek, kas esot skaidrojams ar dažādām spekulācijām pasaules biržās.

«Diemžēl spekulatīvie darījumu apjomi pasaules tirgos pēdējā gada laikā būtiski pieaug, kā rezultātā ir apgrūtināta ne tikai mazumtirgotāju degvielas iepirkumu cenu prognozēšana, bet arī uzņēmējdarbība kopumā. Tas ietekmē pa ķēdītei visas nozares - arī ražotājus, pārvadātājus, būvniekus un citus, kuriem degviela veido būtisku pašizmaksu daļu,» uzsver eksperts.

Riekstiņš secinājis, ka arvien vairāk turpina sarukt pircēju interese par jaunām automašīnām ar benzīna dzinējiem. Gada laikā šādu Latvijā reģistrēto transportlīdzekļu īpatsvars samazinājies par 8%, savukārt dīzeļdegvielas dzinēju īpatsvars palielinājies par 11%. Ņemot vērā, ka dīzeļdegvielas cena esot pietuvinājusies benzīna cenai, pieaug interese par transportlīdzekļiem, kas aprīkoti gan ar benzīna, gan gāzes dzinējiem.

Kā ziņots, naftas produktu un degvielas nozarē šis bijis rekordu gads - pavasarī 95. un 98.markas degvielas cenas pārsniedza latu un sasniedza rekordu, kas noturējās 15 dienas. «Statoil» degvielas uzpildes stacijās 95.markas benzīna cena tolaik bija 1,059 lati, bet 98.markas degvielas - 1,089 lati par litru.

Komentāri (22)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu