Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs aicina bērnus uz nodarbībām

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, Skārņu iela 10/20, Rīgā, aicina bērnus uz dažādām nodarbībām

Anša Cīruļa (1883-1942) Madarošanas jeb audumu apdrukas darbnīca

Muzejā tā darbojas jau vairākus gadus un ir piesaistījusi ļoti daudz interesentu no dažādām vecuma grupām. A.Cīrulis centās popularizēt sietspiedi 20.gs. 30.gados, izveidojot darbnīcu un nosaucot šo tehniku par «madarošanu» (vārda izcelsme tiek saistīta ar pļavas puķi - madaru, no kuras saknēm daudzas tautas prata iegūt sarkano krāsu).

Šobrīd katram interesentam DMDM ir iespēja savām rokām apdrukāt līdzi paņemto auduma vai apģērba gabalu ar sietiem, kas veidoti pēc Anša Cīruļa, Jūlija Madernieka, Jūlija Straumes un jauno mākslinieku darbu motīviem. Īpaši mākslas skolām un citiem padziļināti ieinteresētiem apmeklētājiem pirms madarošanas piedāvājam ekskursijas un lekcijas pamatekspozīcijā, kurās muzeja speciālists iepazīstina ar A.Cīruļa un arī mūsdienu mākslinieku darbiem sietspiedes tehnikā, analizējot darbu kompozīcijas, latvisko ornamentu nozīmi un madarošanas tehnikas iespējas.

Spiedogu darbnīca

Darbnīcā ir unikāla iespēja strādāt ar auduma apdrukas spiedogiem no Indijas un Turcijas. Māksliniece iepazīstina ar tehnikas specifiku un izcelsmi, un tās saistību ar latviešu tautas mākslu (īpaši Vidzemē un Latgalē, līdz 19.gs. beigām, 20.g.s. sākumam).

Iespējams apdrukāt līdzi paņemtu kokvilnas audumu vai uz vietas iegādātu lakatiņu vai salveti. Darbnīca piemērota nelielām grupām, līdz 8 cilvēkiem.

Vilnas velšanas darbnīca

Radošās tekstilmākslas darbnīcas ietvaros muzejs piedāvā Vilnas velšanas darbnīcu, kurā visiem interesentiem ir iespēja apgūt vilnas velšanas jeb filca tehnikas pamatus.
Filcs ir viens no senākajiem tekstila veidiem. Mūsdienās šī tehnika ir kļuvusi ļoti aktuāla un tiek izmantota gan sadzīves, gan dekoratīvu priekšmetu izgatavošanā.

Darba iemaņas apgūstamas samērā viegli. Filcu var savelt ātri, bet, to darot, nepieciešama pacietība, uzmanība un iztēle, kas raksturo jebkuru radoša darba procesu. Filcu var izmantot visdažādāko ieceru īstenošanā: aksesuāru, dizaina objektu, tekstilmozaīku, vilnas glezniņu veidošanā.

Skolu grupām piedāvājam darbnīcu apvienot ar ekskursiju pamatekspozīcijā un gida stāstījumu par daudzveidīgajām tekstila un šķiedru mākslas tehnikām mūsdienās.

Rotu veidošanas darbnīca

Rotu veidošanas darbnīcā mākslinieces piedāvā veidot rotas no dažādiem tekstilmateriāliem, izmantojot dažāda izmēra, krāsu un materiāla pērlītes, veidot piespraudes, gredzenus, auskarus, kaklarotas. Rotu formas un materiāli reizēm ir novatoriski, moderni, drosmīgi, citos darbos atpazīstamas vēsturisku stilu reminiscences.


Krāsaino smilšu darbnīca

Daba cilvēkam vienmēr ir bijusi kā mākslas iedvesmas un radošā darba materiālu avots. Smiltis ir vienkāršs, atpazīstams un dabisks materiāls. Savas smalkās uzbūves un struktūras dēļ, tās viegli ļaujas radīšanas procesam.
Apmeklējot nodarbības „Krāsaino smilšu darbnīcā”, tās dalībniekiem tiek dota iespēja, izmantojot oriģinālas metodes, radīt krāsaino smilšu kompozīcijas plaknē, kā arī izveidot katram savu krāsaino smilšu bērumu stikla mēģenītē. Krāsainās smiltis ir ļoti pateicīgs materiāls dizaina objektu veidošanai, darba iespēju daudzveidīgums aizrauj un spēj iepriecināt visus.

DMDM piedāvā šo darbnīcu skolēnu grupām, veicinot krājuma pieejamību. Darbnīcā radoši darboties var jebkurš interesents, neatkarīgi no vecuma un sagatavotības līmeņa.

Dekupāžas darbnīca

Dekupāža (franču val. découpe – izgriezt) ir dekoratīva tehnika, kuru izmanto, lai dekorētu audumus, sadzīves priekšmetus, mēbeles un citas lietas. Tā ir māksla izgriezt un pielīmēt izvēlēto attēlu tā, lai tas izskatītos kā uzgleznots. Dekupāža ļauj iejusties mākslinieka lomā pat tiem, kas otas un krāsas nav turējuši rokā kopš skolas vecuma!

Dekupāža ir dekorēšanas māksla – māksla izgriezt un pielīmēt. Tās aizsākumi meklējami pirms mūsu ēras - Sibīrijas Austrumu klejojošo cilšu kapeņu noformējumos. 12.gs. Ķīnā šādā veidā tika dekorēti ēku logi, laternas, dāvanu kārbiņas un citi priekšmeti. Eiropā dekupāža kļuva populāra 17.gs. Francijā, šeit tā ieguva arī savu nosaukumu (no vārda découpe – izgriezt). Dekupāža uzplauka kā nabago māksla – šājā laikā modē nāca Ķīnas inkrustētās mēbeles, kuras varēja atļauties vien ļoti bagāti cilvēki – dekupāžas tehnika, liekot lietā čaklas rokas un mazliet izdomas, ļva tādas pagatavot pašam. Gadsimtu gaitā šai rokdarbutehnikai radās daudz sekotāju, starp tiem Marija Antuanete, Madame de Pompadūra, Lords Bairons un pat tādi labi pazīstami māklinieki kā Matiss un Pikaso.

Darba procesā pārsvarā tiek izmantoti hobija materiāli, kas ir vienkārši lietojami un ievērojami saīsina darbu izgatavošanas laiku.


DARBNĪCAS ATVĒRTAS PĒC IEPRIEKŠĒJAS PIETEIKŠANĀS!

Kontakta tālruņi:   67830917, 26405553 vai 67222235
Dalības maksa darbnīcās: LVL 1,50 – 5.00 (dalības maksa atkarīga no darbnīcas un izmantoto materiālu daudzuma). Cenā iekļauts arī pastāvīgās ekspozīcijas apmeklējums.
Norises vieta: Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, Skārņu iela 10/20, Rīga

Visu darbnīcu potenciālo dalībnieku vecuma amplitūda ir ļoti plaša – no pirmskolas vecuma bērniem līdz pat pensionāriem. Lai darbotos nav nepieciešama īpaša sagatavotība, vajadzīga tikai vēlme darboties, pacietība un iztēle. Darbnīcās pagatavotās lietiņas var ņemt līdzi, līdz ar to dalība tajās ir lieliska iespēja savām rokām pagatavot interesantas dāvaniņas saviem mīļajiem. Gaidīsim ciemos visus, kas vēlas radoši pavadīt laiku un apgūt jaunas iemaņas!

dmdm@lnmm.lv

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu