Dekoratīvie truši - 2011. gada modes lieta

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Par modes lietu kļuvusī dekoratīvo trušu iegāde bieži vien beidzas ar dzīvnieciņa saslimšanu un bojāeju, jo cilvēki neievēro elementāras labturības prasības, tādēļ dzīvnieka iegāde jāveic ļoti atbildīgi, biznesa portālam «Nozare.lv» norādīja Latvijas Veterinārārstu biedrības Mazo dzīvnieku veterinārārstu sekcijas vadītājas vietniece Lita Konopore.

Veterinārārste norādīja, ka pēdējā laikā par modes lietu kļuvusi dekoratīvo trušu iegāde, tomēr vienlaikus pieaudzis arī tādu gadījumu skaits, kad ārstiem jāveic rūpīgs darbs dzīvnieciņa atveseļošanai.

«Tā kā 2011.gads saskaņā ar Austrumu kalendāru ir Truša gads, tas atstājis iespaidu uz šīs sugas dzīvnieku pastiprinātu iegādi. Tomēr, pamanot truša vēlmi grauzt jebkuru lietu, kas patrāpās viņa ceļā, pircēji ierobežo truša dzīvi ar turēšanu šaurībā būrī un liedz viņam tik nepieciešamās kustības. Tas noved pie virknes veselības problēmu, savukārt situāciju pasliktina arī paviršība būru tīrīšanā. Ja būris nav pietiekoši liels un netiek tīrīts, dzīvniekam veidojas ādas problēmas. Turklāt pēc iegādes daudzi aizmirst veikt arī mazā mīluļa vakcināciju pret infekcijas slimībām. Nedrīkst aizmirst, ka daudzas no trušu slimībām nav ārstējamas,» sacīja Konopore.

Kā «Nozare.lv» atzina zooveikala «Dino Zoo» pārstāve Baiba Lutkus, dekoratīvo trušu pārdošanas apjoms pēdējos mēnešos tiešām ir pieaudzis.

«Pērn decembrī pārdevām 56 trušus, bet, sākot no Ziemassvētkiem, nepilna mēneša laikā pārdevām jau 74 trušus. Vislabāk pērk «Auna» un «Angoras» šķirnes trušus, jo to pārdošanas cena ir tikai 14,99 lati. Savukārt «Rex» un citu pundurtrušu šķirnes cena ir virs 20 latiem. Pārdošanā nonāk vakcinēti truši, un, pirms tos atved uz veikalu, katru trusi apskata veterinārārsts,» sacīja Lutkus.

Veikala pārstāve akcentēja, ka pircēji interesējoties par trušu kopšanu un barošanu, turklāt katram pārdotajam dzīvniekam vai putnam līdzi tiek dots rakstisks informatīvs materiāls par barošanu, kopšanu, turēšanu. Ja par truša iegādi jau ilgāku laiku tiek domāts, veikala pārdevējas tiekot rūpīgi iztaujātas, kas trusim nepieciešams, kā to kopt, kur turēt, ar ko barot.
«Savulaik, kad televīzijā rādīja seriālu «Lesija», visi pirka kollijus, pēc filmas «101 dalmācietis» šī šķirne kļuva par topa suņu šķirni ar no tā izrietošajām sekām. Tagad modes lieta ir trusis, taču atbildīga attieksme un slimību profilakse ir pirmais solis, par ko ir jādomā katram, kurš vēlas iegādāties dzīvnieku, tostarp arī trusi vai pat par viņu mazāku dzīvnieku,» rezumēja veterinārārste.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu