«Delna»: Neo lieta tiesā jāskata atklāti (22)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Tā dēvētā Neo lieta būtu jāskata atklātā tiesas procesā, nodrošinot sabiedrībai iespēju sekot līdzi skaļākajai trauksmes cēlēja lietai Latvijā, uzskata organizācija «Delna».

Organizācijā norāda, ka trauksmes cēlēji nav tiesiski pietiekami aizsargāti, tādēļ šai lietai jābūt atklātai, lai garantētu objektīvu lietas izskatīšanu.

Saskaņā ar «Transparency International» Korupcijas barometra 2013.gadā veikto pētījumu, trešdaļa visu krāpšanas noziegumu pasaulē tiek atklāti pateicoties trauksmes cēlējiem – tas ir vairāk nekā atklāj auditori, iekšējie drošības dienesti un policija kopā ņemti. Pētījuma rezultāti liecina, ka 48% Latvijas iedzīvotāju būtu gatavi ziņot par korupciju, taču 50% no tiem vēlētos palikt anonīmi. 61% respondentu, kas aptaujā atbildēja, ka par korupciju neziņotu, kā iemeslu minēja pārliecību, ka ziņošana situāciju nemainītu savukārt 22% atbildēja, ka baidās no iespējamām sekām.

Trauksmes celšana – informācija atklāšana par tādiem iespējamiem tiesību normu un ētikas principu pārkāpumiem institūcijās un valsts, pašvaldību vai privātos uzņēmumos, kas nodara kaitējumu kādai sabiedrības grupai vai sabiedrībai kopumā.

Komentāri (22)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu