Demogrāfs: Daudzbērnu ģimenes demogrāfijas problēmu valstī neatrisinās (90)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Lita Krone/LETA

«Situācija demogrāfijas jomā Latvijā patiešām ir smaga. Faktiski varētu teikt, ka nedz šajā, nedz iepriekšējā gadsimtā tāds stāvoklis [demogrāfijas jomā] nevienu brīdi nebija izveidojies.»

Šādu viedokli intervijā LNT raidījumam «900 sekundes» pauda demogrāfs Pēteris Zvidriņš.

«Ja pēdējos divos gados ik gadus 50 tūkstoši cilvēku mums bija deficīts - Jūrmala, Jelgava pazuda no kartes - tad skaidrs, ka stāvoklis ir ļoti smags,» secina demogrāfs.

Zvidriņš uzskata, ka stāvokli mainīt var vienīgi kompleksa ilgtermiņa programma, taču šobrīd tiekot veikti tikai atsevišķi pasākumi.

Zvidriņš atzīmēja, ka daudzās valstīs speciālu stimulējošu pasākumu demogrāfijas veicināšanai nav, valdība rūpējas par to, lai augtu iedzīvotāju labklājība kopumā. Tā notiek, piemēram, Norvēģijā un Francijā, kur dzimstība ir daudz augstāka.

Zvidriņš atzīmēja, ka Latvijā dzimstības stimulēšanas sistēma ir orientēta uz to, lai «gūtu tikai īslaicīgu uzrāvienu».

Tāpat Zvidriņš uzsvēra, ka daudzbērnu ģimenes nevar atrisināt demogrāfisko problēmu. «Ja nebūs otrā bērna, tad mēs paaudžu nomaiņu nenodrošināsim,» sacīja Zvidriņš.

Komentāri (90)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu