Demonstrēs dokumentālo filmu «Norvēģijas traģēdija. Pēc pusgada»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TV3 publicitātes foto.

Ir pagājis pusgads kopš šokējošās traģēdijas Norvēģijā un «TV3 Ziņas» nolēmušas doties uz notikuma vietu, lai uzzinātu, kā cilvēki tikuši pāri šim nelaimīgajam notikumam. Žurnālists Dāvis Valdnieks ir dokumentālās filmas «Norvēģijas traģēdija. Pēc pusgada» autors, kuram redzētais un dzirdētais Norvēģijā raisījis daudz pārdomas.

  • Norvēģijas traģēdija. Pēc pusgada 

Pēc šausminošās traģēdijas Norvēģijā ir pagājuši seši mēneši. Kaut arī ārēji mierīgā sabiedrība, šķiet, jau uzsākusi mēģinājumus briesmīgos notikumus aizmirst, tā nebūt nav. Norvēģijā notiek nopietns darbs pie tā, lai saprastu - kāpēc notika tas, kas notika, un vai tiesībsargājošās iestādes varēja reaģēt ātrāk?! Para-lēli turpinās ažiotāža ap pašu slepkavu, kurš atzīts par nepieskaitāmu un, ja lēmums netiks mainīts, viņu visticamāk netiesās. TV3 Ziņas devās uz Norvēģiju, lai uz vietas paskatītos, kā pusgadu pēc sprādziena Oslo centrā un šaušanas Ūteijas salā, izskatās notikumu vietas. Kā ar traģēdiju tiek galā norvēģu tauta un arī politiskā elite?

  • Tiešām nepieskaitāms? 

Dāvis Valdnieks, kurš ir šīs dokumentālās filmas autors, Norvēģijā tikās ar lietas izmeklētājiem, lieciniekiem, bojāgājušo tuviniekiem un izdzīvojušajiem. Kāpēc traģēdijas vieta Ūteijas sala jopro-jām ir slēgta? Ko par traģēdiju un savu dēlu domā Breivīka tēvs? TV3 skatītājiem būs iespēja uzzināt Latvijā līdz šim neatklātas traģēdijas detaļas, kas, iespējams, ļaus uz šo notikumu paraudzīties pavisam citā gaismā. Piemēram, Breivīku pusaudžu gados astoņas reizes uz ielas piekāva Norvēģijā mītošo pakistāņu bandas. Vairāku gadu garumā tapušais Breivīka manifests ļauj uzzināt, kā līdz traģēdijas dienai Breivīks vadījis savu dzīvi. Visi notikumi un pārdzīvojumi, kas viņu noveda līdz lēmumam ķerties pie ieročiem un nogalināt.

  • Raisa pārdomas 

D.Valdnieks atklāj pārdomas par redzēto un uzklausīto: «Šī projekta tapšanā bija ļoti interesanti salīdzināt savus priekšstatus par to, kā pēc traģēdijas jūtas norvēģu sabiedrība, skatoties no malas. Salīdzināt me-diju saturu, kas nonāk līdz Latvijai, un informāciju, kas ir pieejama tur. Skaidrs, ka šāds notikums nevar palikt bez viļņošanās visos iespējamajos sabiedrības līmeņos, tomēr norvēģi vienmēr likušies mierīgi un nosvērti. Redzot, kā sekas izvērtē un sagremo valsts politiskā elite, izdzīvojušie un vienkāršie iedzīvotāji, jūtams, ka tas nekad, nekad netiks aizmirsts. Pat šādā valstī ir milzum daudz problēmu, kuru savlaicīga novēršana, iespējams, būtu ļāvusi izglābt daudzas dzīvības.» Dokumentālā filma Norvēģijas traģēdija. Pēc pusgada ir TV3 Ziņu dienesta veikums - idejas autors un producents ir Alvils Vīksna, bet operatora darbs izticēts Jurim Bindaram.

«Norvēģijas traģēdija. Pēc pusgada» 21.janvārī 20:20.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu