Deputātiem un ministriem dāvinās «aizkapa naudu» (21)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:AFP/Scanpix

Cīnoties par veselības aprūpes finansējumu, biedrība «Apvienība HIV.LV» nodrukājusi «aizkapa naudu», kas tiks dāvināta galvenokārt Saeimas deputātiem, finanšu, veselības ministram un šo ministriju ierēdņiem. Ar «aizkapa naudu» varēšot norēķināties par veselības aprūpes pakalpojumiem pēc nāves.

Kā aģentūru LETA informēja «Apvienības HIV.LV» valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Molokovskis, katras «aizkapa naudas» banknotes nomināls ir viens miljons latu un šīs banknotes laidusi apgrozībā «Tautas slakteru banka». «Pirmās emisijas apjoms ir viens miljards latu,» norādīja Molokovskis.

Biedrības vadītājs skaidroja, ka «aizkapa nauda» izlaista, jo 2013.gada valsts budžeta projektā veselības aprūpei paredzēts atvēlēt vien 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas ir ievērojami mazāk par plānotajiem 4,5%, kā norādīts valdības deklarācijā.

Noprotams, ka «Apvienību HIV.LV» neapmierina veselības ministres Ingrīdas Circenes (V) šodien Saeimas komisijām paustie izteikumi, ka līdz 2020.gadam veselības aprūpes valsts budžeta finansējums sasniegs 4,5% no IKP jeb aptuveni 1,083 miljardus latu. «Būdama izcila politiķe, viņa informēja, ka viens no mērķiem ir līdz 2022.gadam pakāpeniski palielināt ārstniecības personu darba samaksu, lai pēc desmit gadiem tā sasniegtu aptuveni 1600 latus mēnesī,» sašutis Molokovskis.

Kā ziņots, arī Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) vadība ir nobažījusies par veselības aprūpes budžeta samazinājumu un aicinājusi Saeimas deputātus veikt nākamā gada valsts budžeta projektā būtiskus uzlabojumus.

Kā aģentūrai LETA norādīja LVSADA darba koordinatore Inga Rudzīte, šogad faktiskais veselības aprūpes budžets ir 505 miljoni latu, taču nākamgad tam ir plānots vairs tikai 471 miljons latu jeb samazinājums par 34 miljoniem. Lai gan gada sākumā apstiprinātais valdības rīcības plāns paredz, ka veselības aprūpes valsts finansējums jāpalielina, līdz 2014.gadā tas sasniedz 4,5% no IKP, patlaban valdība rīkojas pilnīgi pretēji solītajam, un pēc diviem gadiem veselības aprūpei paredzēts atvēlēt vien 2,8% no IKP, bet 2015.gadā - vēl mazāk.

Komentāri (21)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu