Deputātu vilcināšanās var aizkavēt nodokļu atvieglojumus sezonas laukstrādniekiem (16)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Tā kā pērn lauksaimnieku un Zemkopības ministrijas (ZM) kopīgi izstrādātie grozījumi likumā «Par iedzīvotāju ienākuma nodokli» joprojām vēl netiek virzīti Saeimā pieņemšanai galīgajā lasījumā, sezonas laukstrādnieku nodokļa īpašais atvieglojumu režīms varētu nestāties spēkā šajā lauku darbu sezonā, kā tas sākotnēji bija plānots.

Jau ziņots, ka sezonas laukstrādnieku ienākumam, sākot ar 2014.gadu, tiks piemērota iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) 15% likme, paredz grozījumi likumā par IIN, ko Saeima 28.novembrī atbalstīja izskatīšanai otrajā lasījumā.

Kā biznesa portālu «Nozare.lv» informēja ZM Lauku attīstības atbalsta departamenta Lauku attīstības fondu atbalsta nodaļas vadītāja vietniece Aiva Zvirbule, kavēšanās ar grozījumu tālāko virzību sākās tieši pēc šā lasījuma.

«Tā kā deputāti iebalsoja normas, kas bija pretrunā pirmajā lasījumā nobalsotajam, proti, strādnieku nodarbināšanas perioda pagarināšana no pašreizējām 65 līdz 90 dienām un prasības par darbinieka reģistrēšanu pirms darbu sākšanas atcelšana, Saeimas Budžeta un finanšu komisija lūdza Saeimas Juridiskajam birojam sniegt atzinumu par likumprojekta redakciju. Tāpat tika lūgts sniegt atzinumus Finanšu ministrijai un Labklājības ministrijai,» sacīja Zvirbule.

Nākamā reize, kad šis jautājums tika skatīts, bijusi šā gada 29.janvārī Budžeta un finanšu komisijas sēdē, kur arī lauksaimnieku nevalstiskās organizācijas pauda viedokli, ka atbalsta likumprojekta virzību tā sākotnējā redakcijā, kas saskan ar Zemkopības ministrijas viedokli, kuru pēc tam vēl nosūtīja oficiālā vēstulē komisijai 6.februārī.

«Tomēr, tā kā likumprojekts vēl joprojām netiek virzīts Saeimas sēdē pieņemšanai galīgajā lasījumā, sezonas laukstrādnieku nodokļa īpašais režīms varētu nesākt darbību termiņā, kādā tas sākotnēji bija plānots,» norādīja ZM pārstāve.

Arī Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) pārstāve Krista Garkalne sacīja - jautājuma risināšanā LOSP iesaistīts vairāku gadu garumā, līdz ar to «negribētos, ka veltītais darbs būtu veltīgs».

«Ceram, ka izstrādātie grozījumi stāsies spēkā, kā plānots. Neskatoties uz to, ka galīgais lasījums vēl nav pieņemts, tomēr ceram, ka Saeima atbalstīs grozījumus, lai kaut nedaudz, bet nāktu pretī saimniecībām, kuras nodarbina sezonas strādniekus,» sacīja zemnieku pārstāve.

Tikmēr par likumprojektu atbildīgās Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītājs Jānis Reirs (V) skaidroja, ka komisija turpinās konsultācijas, lai «sakārtotu» šo likumprojektu uz trešo lasījumu

«Saeima otrajā lasījumā grozījumus likumā par IIN pieņēma 28.novembī, un, izskatot priekšlikumus likumprojektam, tika atbalstīti vairāki ierosinājumi, par kuriem saņemti negatīvi atzinumi. Deputāti varētu šo likumprojektu pirms trešā lasījuma izskatīt kādā no komisijas sēdēm tuvākajās nedēļās,» piebilda Reirs.

Jaunās izmaiņas pēc apstiprināšanas Saeimā attieksies uz darbaspēka nodokļa ieviešanu sezonas rakstura darbos augļkoku, ogulāju un dārzeņu sējā un stādīšanā, kopšanā, ražas novākšanā, augļu, ogu un dārzeņu šķirošanā. LOSP pārstāve atzina, ka organizācija izvērtēs arī citu nozaru nepieciešamību un vajadzības, lai piemērotu likumā noteiktās prasības, kas samazinātu administratīvo un nodokļu slogu, kā arī mazinātu ēnu ekonomiku.

Grozījumi paredz, ka sezonas laukstrādnieka ienākuma nodokli varēs piemērot personai, kas pie viena vai vairākiem darba devējiem strādā no 1.aprīļa līdz 30.novembrim un nodarbināta tieši augļkoku, ogulāju un dārzeņu sējā un stādīšanā, to kopšanā un ražas novākšanā, kā arī augļu, ogu un dārzeņu šķirošanā.

Informācijas apkopošanai par sezonas strādniekiem paredzēts izmantot Lauku atbalsta dienesta informācijas sistēmu, tajā reģistrējot arī ienākumu gūšanas dienu, noslēgto līgumu formu un sezonas laukstrādniekiem aprēķināto atlīdzību par darbu.

Minimālais nodokļa maksājums būs 0,70 eiro (0,50 latu) apmērā par katru nostrādāto dienu, un persona, kura maksās sezonas laukstrādnieka ienākuma nodokli, kļūs sociāli apdrošināta pensijai, ja no visiem darba devējiem saņemtais ienākums mēnesī pārsniegs 70 eiro (50 latus).

Lai samazinātu administratīvās procedūras, uzņēmējam, kurš nodarbina sezonas laukstrādniekus, ziņojums par nodarbinātajām personām, viņu ienākumiem un aprēķināto ienākuma nodokli Valsts ieņēmumu dienestam būs jāsniedz vienu reizi mēnesī.

Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu