«Detoksikācijas produkti» ir klaja maldināšana

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Ražotāju reklamētie «detoksikācijas» produkti būtībā neveic nekādas atindēšanas funkcijas un šis jēdziens pārsvarā tiek izmantots tikai produkta reklamēšanas nolūkos, noskaidrojuši britu zinātnieki.

Pētījumu veica britu zinātnes organizācija «Jaunās zinātnes balss» (VoYS), kurā apvienojušies vairāk nekā 300 zinātnes doktorantu, atklājot, ka kompāniju lietotā definīcija vārdam «detoksikācija» ir atšķirīga un apgalvojumi par attiecīgo produktu atindēšanas īpašībām ir bezjēdzīgi.

Jēdziens «detoksikācija» tiek lietots visdažādāko produktu reklamēšanai, sākot no «pēdu detoksikācijas plāksteriem», «detoksikācijas minerālūdeņiem» un vitamīniem līdz matu taisnotājiem, taču nepievienojot ticamu vai sakarīgu paskaidrojumu par šo produktu veikto «detoksikācijas procesu», norāda zinātnieki.

VoYS uzsver, ka jēdziena «detoksikācija» jeb atindēšana vienīgā nozīme ir klīniskā ārstēšana saindēšanās gadījumos vai narkotiku un alkohola izvadīšana no organisma.

«Detoksikācija tiek pārdota kā ideja, ka mūsdienu dzīve piepilda mūs ar neredzamām indēm, ar kurām mūsu organisms netiek galā un tāpēc mums jāpērk šis jaunākais glābšanas produkts,» sacīja viena no pētījuma autorēm bioloģe Herieta Bola.

«Mūsu pētījums par detoksikācijas produktiem ir mūs pārliecinājis, ka ir minimāli vai nav vispār nekādu pierādījumu par to, kā šie produkti darbojas, izņemot naudas izvilināšanu no cilvēkiem. Tie noniecina visus tos lieliskos veidus, kādos mūsu ķermenis spēj par sevi parūpēties,» viņa sacīja.

Vairumā gadījumu ražotāji un tirgotāji bija spiesti atzīt, ka viņi par atindēšanu vienkārši nosaukuši tādas darbības kā tīrīšanu vai beršanu.

Starp pētītajiem produktiem bija arī «Garnier» sejas tīrītājs, kura aprakstā apgalvots, ka tas atindē ādu, notīrot no tās toksīnus.

Tomēr zinātnieku pārbaudē atklājās, ka šie «toksīni» ir vienkārši netīrumi, kosmētika un dabiskās ādas taukvielas, kurus var notīrīt ar ikvienu sejas tīrītāju.

Zinātnieki kritizēja arī «Boots» uztura bagātinātāju organisma detoksikācijai, kas, kā apgalvots reklāmā, kopā ar veselīgu uzturu un lielu daudzumu ūdens piecu dienu laikā atindējot organismu un izvadot toksīnus.

Šo produktu pētījusī bioloģe Evelina Hārvija norādīja, ka, uzņemot veselīgu uzturu un ievērojot veselīgu dzīves veidu, ikviens cilvēks jutīsies labāk un tam nav nekāda sakara ar reklamēto produktu.

Zinātnieki brīdināja, ka labākajā gadījumā šādi «detoksikācijas produkti» ir vienkārša naudas izšķiešana, bet sliktākajā gadījumā tie pat var kaitēt veselībai.

Par pētījumu ieinteresējusies arī Lielbritānijas Reklāmas standartu pārvalde, kas gatavojas pārskatīt visus pētījumā pārbaudītos produktus un to reklāmas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu