Diennakts laikā pie Lubāna ezera novērotas 79 putnu sugas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

Svētdien, 22.maija vakarā ar komandas «Skaidrie okulāri» - Valdis Ādamsons, Mārtiņš Briedis un Māris Jaunzemis - uzvaru noslēdzās astotās Latvijas putnu vērotāju sacensības «CEMEX Torņu cīņas 2011». Uzvarētāju komanda no torņa pie Lubāna ezera Zvidzes kanāla (Madonas novads) 24 stundu laikā novēroja 79 putnu sugas, par desmit sugām pārsniedzot iepriekš šajā tornī vidēji diennakts laikā novēroto putnu sugu skaitu. Savukārt par interesantāko novērojumu atzīts diezgan reti mūsu valstī sastopamais melnkakla dūkuris, kas pamanīts Kaņiera ezerā.

Pagājušajā nedēļas nogalē diennakti ilgajās sacensībās pavisam septiņas putnu vērotāju komandas no torņiem vairākās Latvijas vietās centās reģistrēt pēc iespējas lielāku putnu sugu skaitu. Šādas sacensības ir populāras daudzviet Eiropā un sniedz iespēju pieredzējušiem putnu vērotājiem pierādīt savu meistarību sugu noteikšanā, kā arī paplašina zināšanas par valsts putnu faunu.

Uzvarētāju komanda «Skaidrie okulāri» stāsta, ka «laika apstākļi bija labvēlīgi un jau ierodoties mūs iepriecināja baltvaigu zīriņa novērojums. Pirmajā vakarā sasniedzot 63 sugu skaitu, zinājām, ka minimums ir pārsniegts un tikai jāturpina strādāt. No interesantākiem novērojumiem šajā vietā jāizceļ arī dīķa tilbīte, citroncielava un Temminka šņibītis.«
Sacensību rīkotājs Jānis Ķuze atzīst, ka «šogad uzvarējusi viena no visvairāk pieredzējušām komandām, un tai izdevies ievērojami uzlabot līdzšinējo no torņa vidēji novēroto putnu sugu skaitu.»

Par interesantāko sacensību laikā pamanīto putnu sugu šogad atzīts melnkakla dūkuru novērojums. Divus šīs sugas putnus sacensību pirmajā dienā ap plkst.16:00 no torņa pie Kaņiera ezera (Tukuma novads) pamanīja komanda «M-ērgļi» - Jānis Ķuze, Pēteris Strautiņš, Māris Strazds un Viesturs Vintulis. «Šai sugai tas ir tikai otrais novērojums Kaņiera ezerā, turklāt fakts, ka novērots putnu pāris, ļauj pieņemt minējumu, ka melnkakla dūkuri te varētu ligzdot,» norāda komanda.

«Kad sadarbībā ar Latvijas Ornitoloģijas biedrību un Ķemeru nacionālo parku lēmām par vietu putnu vērošanas torņa izbūvei, Kaņiera ezers putnu vērotājiem praktiski nebija pieejams. Esam ļoti gandarīti par katru reti sastopamo putnu sugu, ko izdodas piefiksēt no šī torņa», saka CEMEX pārstāve Laura Miķelsone.

Kārlis Millers, portāla «latvijasputni.lv» veidotājs, norāda, ka «melnkakla dūkuris Latvijā ir samērā reti sastopama putnu suga - mūsu valsts ir šī putna ligzdošanas areāla ziemeļu robeža. Līdz šim Latvijā droši zināma tikai viena menkakla dūkuru ligzdošanas vieta zivju dīķos pie Lubāna ezera, savukārt migrācijas laikā šie putni tiek novēroti jūrā, atklātos ūdeņos. Šo novērojumu par interesantāko varēja atzīt, sasummējot gan sugai neraksturīgo vietu, gan laiku.»

Atsaucoties organizētāju aicinājumam, pagājušajā nedēļas nogalē torņos arī viesojās un putnus vēroja 185 dabas draugi. Visdraudzīgākās komandas godu ieguva komanda «M-ērgļi», kas tornī pie Kaņiera ezera uzņēma 94 apmeklētājus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu