Divām bijušajām amatpersonām par kukuļņemšanu nosacīti sodi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo/R.Oliņš

Jūnija beigās stājies spēkā spriedums, ar kuru par kukuļņemšanu un kukuļa piesavināšanos notiesātas divas bijušās Autotransporta inspekcijas (ATI) amatpersonas. Abi apsūdzētie savu vainu atzinuši un vienojušies ar prokurori par nosacītiem sodiem, bet tiesa šo vienošanos apstiprinājusi.

Kā liecina dati Tiesu informatīvajā sistēmā, uz apsūdzēto sola šajā lietā bija sēdies Krists Melnis un Jānis Apīnis. Kā aģentūra LETA uzzināja Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā, Melnim apsūdzība tika uzrādīta par kukuļa pieprasīšanu, bet Apīnis tika apsūdzēts par kukuļa pieprasīšanas organizēšanu un kukuļa piesavināšanos.

Latgales priekšpilsētas tiesa šā gada 19.jūnijā nosprieda atzīt Melni par vainīgu viņam celtajā apsūdzībā un saskaņā ar panākto vienošanos sodīt viņu nosacīti brīvības atņemšanu uz vienu gadu un astoņiem mēnešiem bez mantas konfiskācijas, neatņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu.

Melnim tika noteikts vienu gadu un astoņus mēnešus ilgs pārbaudes laiks, tas nozīmē, - ja šajā laika periodā apsūdzētais neizdarīs jaunu noziedzīgu nodarījumu un nepārkāps sabiedrisko kārtību, viņam nebūs jāiet cietumā.

Arī Apīni Latgales priekšpilsētas tiesa atzina par vainīgu viņam celtajā apsūdzībā par kukuļa pieprasīšanas organizēšanu un kukuļa piesavināšanos. Saskaņā ar panākto vienošanos tiesa viņam piesprieda nosacītu brīvības atņemšanas sodu uz diviem gadiem un četriem mēnešiem bez mantas konfiskācijas, neatņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu. Arī viņam pārbaudes laiks tika noteikts tikpat ilgs, cik nosacītā brīvības atņemšanas soda termiņš.

Minētais spriedums likumā noteiktajā kārtībā netika pārsūdzēts un šā gada 30.jūnijā tas stājās likumīgā spēkā.

Kā ziņots, lietu prokuratūrai nodeva Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), kura izmeklētāji uzskatīja par pierādītu, ka 2010.gada vasarā bijusī ATI amatpersona organizējusi kukuļošanu, lai ATI veiktās pārbaudes laikā uz ceļa ATI inspektors nefiksētu kādam autovadītājam pārkāpumu un nenoformētu viņam administratīvā pārkāpuma protokolu.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs, pirmstiesas izmeklēšanā konstatēts, ka pārbaudes laikā pēc kādas kravas automašīnas apturēšanas ATI inspektors no bijušās ATI amatpersonas saņēmis norādījumus par to, ka ar konkrēto autovadītāju var vienoties par pretlikumīgas samaksas saņemšanu un tās apmēru. ATI amatpersona, izmantojot savu dienesta stāvokli, nav noformējusi administratīvā pārkāpuma protokolu, nav piemērojusi sodu par pārkāpumu un atļāvusi autovadītājam turpināt ceļu.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka kukuļošanas organizators vienojies ar ATI amatpersonu par kukuļa summu 100 lati, bet no autovadītāja pieprasījis nodošanai ATI amatpersonai 150 latus. Bijusī ATI amatpersona nodevusi kukuli ATI inspektoram, piesavinoties daļu no nodošanai valsts amatpersonai paredzētā kukuļa.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu