Dombrovskis pārsteigts par veselības ministres izteikumiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) norāda, ka,  stājoties veselības ministres amatā, Baiba Rozentāle (TP) saņēma pilnu informāciju par veselības aprūpes finansējuma samazinājumu, par veselības aprūpei atvēlēto procentu no iekšzemes kopprodukta, kā arī par Māsterplāna pamatprincipiem. «Zinot to visu, viņa piekrita kļūt par ministri. Es būtu ļoti pārsteigts, ja izrādītos, ka ministre ar šo informāciju nav iepazinusies pirms stāšanās amatā,» tā par veselības ministres pausto pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru norāda Dombrovskis.

«Attiecībā uz šā gada veselības aprūpes finansējumu te acīmredzot radies kāds pārpratums no veselības ministres puses, jo veselības aprūpes gada budžetā pat pēc pēdējiem grozījumiem, kas stājās spēkā no 1. jūlija, finansējums ir 3,49% no iekšzemes kopprodukta. Savukārt 2,98% ir Tautas partijas prognoze 2010. gadam. Tautas partijas izvirzītajās prasībās jaunā veselības ministra nominācijai bija skaidri teikts: «Tautas partijas mērķis ir 2010. gadā atgriezt veselības aprūpes finansējumu vismaz 2009. gada līmenī 3,4–3,5% no iekšzemes kopprodukta.» Par šādu uzstādījumu arī tika panākta vienošanās, pirms Rozentāle vēl tika apstiprināta par ministri. Nekādas prasības šim gadam no toreizējās ministra kandidātes netika izteiktas un apspriestas,» norāda valdības vadītājs.

Jau ziņots: veselības ministre trešdien atzina, ka jau novembra sākumā vai vidū veselības aprūpei vairs nebūs finansējuma, tādēļ lūgs valdībai papildu piešķirt 87–90 miljonus latu.

Baiba Rozentāle pēc tikšanās ar Valsts prezidentu žurnālistiem sacīja, ka minētā naudas summa ir tieši tik liela, cik iepriekš veselības nozarei tā tika noņemta. «Viņš [premjers Valdis Dombrovskis (JL)] nedos to naudu man, bet Latvijas tautai,» pārliecību pauda veselības ministre, uzsverot, ka tikai veseli cilvēki ir spējīgi atdot aizņemto starptautisko aizdevumu.

Rozentāle sacīja, ka, likvidējot absolūti visu Veselības ministriju, tās pakļautībā esošās aģentūras un visas iestādes, pusgadā ietaupījums būtu astoņi miljoni latu.

Ja minētā naudas summa netiks iedota, slimnīcas bankrotēs, brīdināja Rozentāle.

Pēc politiķes teiktā, premjers ir informēts par šādu ministres gaidāmo rīcību, jo tad, kad Tautas partija uzņēmusies rūpes par veselības nozari, premjers solījis veselības aprūpei vismaz 3,4% no iekšzemes kopprodukta. Pēc pieņemtajiem šā gada budžeta grozījumiem veselības nozarei tiekot atvēlēti 2,89% no iekšzemes kopprodukta, kas Latviju ierindojot pēdējā vietā starp Eiropas valstīm.

Veselības ministrija plāno tās centrālajā aprātā un aģentūrās samazināt strādājošo skaitu līdz 500 cilvēkiem līdzšinējo 1500 vietā. Tostarp 90 cilvēki līdzšinējo 155 vietā nodrošinātu ministrijas centrālā aparāta darbu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu