Dombrovskis skaidro, kāpēc netiek ieviesti progresīvie nodokļi (364)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Igaunijā un Lietuvā ir proporcionālas ienākumu nodokļa likmes, tāpēc progresīvu likmju ieviešana tikai Latvijā stimulētu kādas ienākumu daļas pārcelšanos uz vienu no abām kaimiņvalstīm, uzskata Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Šodien premjeram Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē jautājumu saistībā ar progresīvo nodokli uzdeva deputāts Ivans Ribakovs (SC). «Vienotība» gan ir pieņēmusi rezolūciju, kurā apņemas virzīties uz nodokļu progresivitāti.

Diskusijas par progresīvo nodokļu sistēmu ir bijušas vairākus gadus, taču iepriekšējos gados rosinātā paaugstinātā nodokļa ieviešana no 300 vai 500 latu ienākumu sliekšņa raisīja neapmierinātību sabiedrībā, sacīja Dombrovskis. Savukārt, ieviešot progresīvo nodokli no 1000 latiem, būtu minimāls fiskālais efekts. Līdz ar to valdība ir izvēlējusies alternatīvu, piemēram, ceļot neapliekamo minimumu, lai atbalstītu cilvēkus ar mazākiem ienākumiem, skaidroja premjers.

Dombrovskis norādīja uz nodokli ekskluzīviem vieglajiem automobiļiem, pēc kura ieviešanas Latvijā var redzēt vairāk automašīnu ar Igaunijas reģistrācijas numuriem, kas nozīmē, ka auto tiek pirkti lietošanai Latvijā, taču reģistrē tos kaimiņvalstī. Mūsu kaimiņvalstī šāda nodokļa nav, lai gan Eiropas Komisija viņiem ir to rekomendējusi ieviest, norādīja Dombrovskis.

Premjers šodien komisijas sēdē ar deputātiem pārrunāja 2014.gada valsts budžeta jautājumus.

Kā ziņots, Saeimā ir iesniegts likumprojekts «Par valsts budžetu 2014.gadam», vidēja termiņa budžeta ietvars 2014.-2016.gadam un grozījumi 39 likumos, kas saistīti ar valsts budžetu.

Valdība otrdien atbalstīja 2014.gada valsts budžeta likumprojektu un to pavadošo likumprojektu paketi. Nākamā gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi plānoti 7 004 260 643 eiro (4 922 594 380 lati), bet izdevumi - 7 142 704 902 eiro (5 019 893 005 lati), teikts izskatīšanai šodienas valdības sēdē iesniegtajā 2014.gada valsts budžeta likumprojektā.

Konsolidētā budžeta ieņēmumus veido valsts pamatbudžeta un valsts speciālā budžeta summa, izslēdzot no ieņēmumu un izdevumu daļas savstarpējos pārskaitījumus starp šiem budžetiem. Salīdzinājumā ar šā gada valsts budžeta plānu nākamgad paredzēti par 341,9 miljoniem eiro (240,29 miljoniem latu) lielāki ieņēmumi un par 288,9 miljoniem eiro (203,09 miljoniem latu) lielāki izdevumi.

Valsts budžeta finansiālā bilance 2014.gadā plānotā mīnus 0,6 no IKP. Vispārējās valdības budžeta deficīta mērķis nominālajā izteiksmē atbilstoši Eiropas nacionālo un reģionālo kontu sistēmas ES metodoloģijai 2014.gadā paredzēts 0,9% no IKP.

Komentāri (364)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu