DP izvērtēs informāciju par organizācijas «Krievu sabiedrība Latvijā» darbību (19)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Drošības policija (DP) sola izvērtēt Aizsardzības ministrijas (AM) sniegto informāciju par organizācijas «Krievu sabiedrība Latvijā» darbību.

<em><strong>Pabriku sadusmo kāda AM rīcībā nonākusi karte</strong></em>

Kā aģentūrai LETA apliecināja DP, tā ir informēta par AM nosūtīto vēstuli ar lūgumu izvērtēt nevalstiskās organizācijas «Krievu sabiedrība Latvijā» darbības atbilstību normatīvajiem aktiem, kā arī organizācijas interneta vietnē ievietoto informāciju. Pēc vēstules saņemšanas DP izvērtēs vēstulē minēto.

Jau ziņots, ka AM rīcībā ir nonācis organizācijas sagatavots materiāls ar padomju karavīru un Latvijas civiliedzīvotāju apbedījumu vietām Otrā pasaules kara laikā, kurā pausta pret Latviju, Eiropu un tās identitāti vērsta ideoloģiski formulēta informācija, aģentūru LETA informēja AM Preses nodaļā.

«Uzskatu, ka šī organizācija apzināti manipulē ar vēstures faktiem un terminoloģiju, mēģinot šķelt Latvijas sabiedrību. Turklāt organizācija, kas it kā pārstāv krievu kopienu Latvijā, met ēnu uz krievu tautības iedzīvotājiem - mūsu valsts patriotiem, kuri savas dzimtas nākotni saista ar Latviju. Nav pieļaujama šāda materiāla tiražēšana, kurā nacisma idejas tiek pielīdzinātas Eiropas vērtībām, tādējādi Eiropas tautas emocionāli tiek sasaistītas ar darbību pret krievu tautu un kultūru, kā arī atbalstu totalitārām ideoloģijām,» uzsver aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V).

Tikmēr organizācijas vadītāja Tatjana Favorska aģentūrai LETA sacīja, ka nav saprotams Pabrika «vētrains sašutums» saistībā ar nevalstiskās organizācijas «Krievu sabiedrība Latvijā» darbību un, iespējams, šis gadījums tiek izmantots, lai latvieši tiktu negatīvi noskaņoti pret krievu kopienas pārstāvjiem.

Viņa esot pārsteigta par šādu ministra reakciju un uzskata, ka DP savā pārbaudē nekādus pārkāpumus nekonstatēs, jo organizācijas darbība ir «absolūti caurredzama» un galvenokārt saistīta ar kultūras un izglītības jomu.

Vērtējot organizācijas pārstāvja Aleksandra Ržavina tekstus gan organizācijas mājaslapā, gan arī sagatavotajā materiālā par padomju karavīru un Latvijas civiliedzīvotāju apbedījumu vietām Otrā pasaules kara laikā, Favorska atzīst, ka tie, iespējams, ir «asi formulēti», tomēr tajos neesot atspoguļoti nepatiesi fakti.

Patlaban Ržavins gatavojot komentāru, kurā plāno paskaidrot tekstus, kuros pēc Pabrika domām esot pausta «pret Latviju, Eiropu un tās identitāti vērsta ideoloģiski formulēta informācija».

Kaut arī Favorska ir pārliecināta, ka DP pārbaudē nekādus pārkāpumus nekonstatēs, viņa pagaidām neplāno veikt kādas darbības, ja organizāciju liks slēgt. «Ja slēgs, tad slēgs,» sacīja Favorska. Viņa gan piebilst, ka organizācijā netika ļauts darboties «muļķiem vai psihopātiem» un organizācijā esot inteliģenti cilvēki.

Pēc Favorskas domām, šo patlaban notiekošais saistīts ar pašvaldības vēlēšanu tuvumu, līdz ar to tas ir mēģinājums «kārtējo reizi sanaidot krievus un latviešus». Favorska arī pauda viedokli, ka par vēstures jautājumiem būtu jādiskutē vēsturniekiem, nevis citiem cilvēkiem.

Organizācijas vadītāja arī pastāstīja, ka katru dienu organizācijā tiek saņemtas vairākas pateicības vēstules par Ržavina sagatavoto karti ar apbedījumu vietām Otrā pasaules kara laikā.

Komentāri (19)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu