DP: Paralēlā skolu sistēmā pastāvētu nedemokrātisku vērtību popularizēšanas risks (99)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijā veidojoties paralēlai skolu sistēmai, pastāv risks, ka jauniešu vidū tiks popularizētas vērtības, kas ir pretrunā ar demokrātijas principiem, norāda Drošības policija (DP).

Šādu viedokli DP aģentūrai LETA pauda, komentējot Krievijas plānus atvērt savas skolas ārvalstīs, tostarp Baltijas valstīs.

DP skaidro, ka tā nepieņem lēmumu par jaunu izglītības iestāžu atvēršanu. Ja DP rīcībā ir informācija par atsevišķiem notikumiem vai tendencēm izglītības jomā, kas var radīt riskus nacionālajai drošībai, tad DP attiecīgi par to informē Izglītības un zinātnes ministriju.

DP vērtējumā valsts drošības interesēm neatbilst jebkādi centieni Latvijā veidot paralēlu skolu sistēmu, kas grauj izpratni par Latvijas valstiskumu, ir pretrunā ar Latvijas konstitucionālās iekārtas principiem un veicina sabiedrības sašķeltību.

«Veidojoties paralēlai skolu sistēmai, kas nedarbojas saskaņā ar Latvijā apstiprinātiem izglītības standartiem, pastāv risks, ka jauniešu vidū tiks popularizētas vērtības, kas ir pretrunā ar demokrātijas principiem, sniegts nekritisks, tikai šo skolu vadības un finansētāju interesēm atbilstošs dažādu sabiedrībai nozīmīgu vēsturisko un aktuālo sabiedriski politisko procesu skaidrojums,» uzsvēra DP.

Tas savukārt varot sekmēt nevis jauniešu iespējas iegūt kvalitatīvu izglītību, bet gan veicināt viņu atsvešināšanos no pārējās sabiedrības un mazināt viņu spējas veiksmīgi iekļauties un realizēt sevi sabiedrībā, uzskata DP.

Jau ziņots, ka Krievija plāno drīzumā atvērt krievu skolas ārvalstīs, tostarp Baltijas valstīs, - pagājušajā nedēļā paziņoja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

«Mēs esam apstiprinājuši valdības līmenī, un drīzumā tiks sākts projekts ar nosaukumu «Krievu skola ārzemēs». Mēs centīsimies vienoties ne tikai ar Baltijas valstīm, bet arī ar citiem mūsu kaimiņiem, valstīm, kur dzīvo mūsu tautieši, lai tur uz mūsu rēķina veidotu krievu skolas,» sacīja Lavrovs.

Viņš norādīja, ka šajās skolās mācības notiks pēc Krievijas standartiem.

Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs telekompānijas LNT raidījumā «900 sekundes» paziņojis, ka krievu skolas citās valstīs tiek atvērtas, vienīgi saskaņojot to ar attiecīgo valstu amatpersonām, un tas attiecas arī uz Baltijas valstīs iecerētajām krievu skolām.

Viņš norādīja, ka šāda krievu skolu programma tiek īstenota jau sen. Par to, vai un kādas krievu skolas perspektīvā iespējams atvērt Latvijā, vēl tikšot diskutēts ar Latvijas amatpersonām. Vešņakovs atzīmēja, ka viņa redzējumā Krievija Latvijā varētu atvērt tikai tā sauktās svētdienas skolas.

Izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete (V) šonedēļ, tiekoties ar Vešņakovu, uzsvērusi, ka nekādas Krievijas vispārējās izglītības iestādes Latvijā netiks atvērtas.

Pārrunājot mazākumtautību izglītības iespējas Latvijā, ministre paudusi stingru nostāju, uzsverot, ka mazākumtautību izglītība Latvijā jau patlaban ir labā līmenī, - to nodrošina gan Latvijas izglītības sistēma, gan normatīvā bāze, gan Eiropas Savienības standarti, kas Latvijai ir saistoši.

«Latvijā jau tagad darbojas svētdienas skola Krievijas vēstniecības teritorijā, pastāv iespēja atvērt skolas arī diplomātu bērniem,» uzsvēra ministre. Viņa arī norādījusi, ka Latvijā pastāv vairāk nekā100 skolas, kas īsteno mazākumtautību izglītības programmas.

Komentāri (99)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu