DP sākts kriminālprocess par naidu kurinošiem komentāriem interneta portālā (123)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Drošības policijā (DP) sākts kriminālprocess saistībā ar naidu kurinošiem komentāriem interneta portālā «ventasbalss.lv» šā gada februārī, kad Latvijā notika valodu referendums, raksta «Neatkarīgā Rīta Avīze».

Vakar DP Ventspilī veikusi pārbaudi portāla redakcijā, lai noskaidrotu IP adreses, no kurām rakstīti naidu kurinošie komentāri.

Portāla redaktors Pēteris Neimanis laikrakstam stāsta, ka tajā laikā portālā parādījies daudz provokatīvu un asu tēmu par nacionāliem jautājumiem, «tiklīdz diskusija atslāba, kāds piešāva uguni, ierakstot ko asāku, aizskarot gan krievus, gan latviešus».

Asākos izteicienus portāla administrācija dzēsusi, tostarp arī komentārus, par kuriem kāds krievu tautības ventspilnieks, kurš nevēlas publiskot savu vārdu, ar iesniegumu vērsies Drošības policijā, jo šie komentāri esot aizskāruši viņu personīgi. Viņš nezinot, - komentētāji bijuši krievi vai latvieši, viņš cilvēkus pēc tautības nešķirojot, taču uzskata, ka katram par saviem vārdiem ir jāatbild.

Komentāros kāda persona ar segvārdu «Gints Latvietis» kļūdainā latviešu valodā paudusi vēlmi, lai tuvākajā nākotnē visas krievu skolas tiktu pārvērstas par latviešu, viena gada laikā no Latvijas būtu jāizraida krievi, kas nav apguvuši valsts valodu trešās kategorijas līmenī; visiem krievu vēlētājiem, kas referendumā parakstījās «par» krievu valodu kā otro valsts valodu, jāmaksā 1000 latu naudas sods; Latvijā būtu jāaizliedz visi krievu laikraksti un žurnāli, jāaizliedz Latvijā Krievijas televīzijas kanāli.

Kā raksta NRA, šim komentāram pievienojies kāds «Valdis», kura teksts arī bijis ar vairākām kļūdām. Viņš rakstījis, ka šim «referindumam ir jābūt pirmajam solim, lai Latija sāktu konkrēti norobežoties un atkratīties no padomju okupantiem!», izteikti diezgan aizskaroši izteikumi par latviešu attieksmi pret krieviem.

Šos komentārus pašlaik portālā izlasīt vairs nevar, taču DP meklē to autoru IP adreses. tas būšot sarežģīti, bet ne neiespējami, - ar speciālu programmu no «ventasbalss.lv» servera ir iegūta visa izdzēstā informācija, kas tiks apstrādāta lietas izmeklēšanas gaitā.

Drošības policija cerot, ka «lieta nonāks līdz pozitīvam iznākumam».

Komentāri (123)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu