Drošības kompānija brīdina par risku ar internetam pieslēdzamiem televizoriem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Jaunākās paaudzes televizori, kurus var tieši pieslēgt internetam, var kļūt par nākamo hakeru un interneta noziedznieku upuri, raksta informācijas tehnoloģiju (IT) portāls «TheRegister».
Portāls atsaucās uz ASV kompānijas «Mocana» pētījumu, kurā konstatēts, ka caur internetam pieslēgtu televizoru ir iespējams iekļūt mājas datu tīklā, lai izspiegot lietotāja darbības, zagtu pakalpojumus un veiktu citas kaitīguas darbības.

«TheRegister» gan brīdina, ka «Mocana» nav pilnīgi neitrāli analītiķi, jo tā nodarbojas ar drošības risinājumiem internetam pieslēgtām ierīcēm - robotiem, sensoriem un tā sauktām iebūvētām datu apstrādes ierīcēm. Tie ir drošības risinājumi kas, piemēram, sargā medicīnas monitoringa ierīces, procesa vadības ierīces rūpnīcās, tā sauktos viedos skaitītājus elektrībai, ūdenim un gāzei u.tml.

«Mocana» savu pētījumi veikusi, «uzlaužot» kādu pazīstamas, bet neatklātas markas internetam pieslēdzamu televizoru. Kā raksta portāls, kompānija apgalvo, ka tās speciālistiem izdevies atrast vājo vietu jaunajos televizoros, izmantojot līdzīgus hakeru paņēmienus, kā pielieto pret parastiem datoriem.

Biznesa portāls «Nozare.lv» konstatēja, ka vismaz viens televizoru ražotājs - «Samsung» - savā Latvijas mājaslapā jau reklamē televizoru ar interneta funkcijām, tostarp iespēju izmantot virkni parastā interneta pakalpojumu caur televizoru. Tiek arī piedāvāti speciāli sīkrīki šim televizoru modelim, kurus var lejuplādēt tāpat, kā to dara ar līdzīgām programmiņām mobilajiem telefoniem un planšetdatoriem.

Arī «LG Electronics» Latvijas mājāslapā tiek prezentēti vairāki televizoru modeļi ar «Netcast» interneta piekļuves iespējām.

Nozares pazinēji pieļauj, ka Latvijā Ziemassvētku pirkšanās laikā tiks pārdots zināms skaits televizoru, kurus tieši vai caur mājas vadu vai bezvadu tīklu varēs lietot, lai saņemtu zināmus interneta pakalpojumus, tostarp skatīties video krātuves «YouTube» augstas izšķirtspējas video uz lielā ekrāna.

Tomēr «TheRegister» komentē, ka «Mocana» nedaudz pārspīlē draudus, lai uzkurinātu interesi par produktu, kuru kompānija prezentēs brīdī, kad internetam pieslēgto televizoru skaits būs pietiekami liels, lai to varētu tirgot.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu