Dūklavs: Cilvēkiem par dzīvi laukos varētu maksāt (304)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs uzskata, ka cilvēkiem par dzīvošanu laukos varētu maksāt, taču to var atļauties vien bagātās valstis, ne Latvija.

Dūklavs intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam «Baltic Business Service» atklāja, ka bieži saņem jautājumus par to, kā sekmēt iedzīvotāju palikšanu laukos, taču uz šo jautājumu vienas atbildes neesot.

«Man nav receptes, lai rītdien, pēc septiņu punktu izpildīšanas, lauki būtu pilni ar cilvēkiem. Pat ja es tādus punktus nosauktu, tie būtu neizpildāmi uzreiz. Neatvērs visos ciemos, kur ir tikai 30 cilvēki, skolas, bērnudārzus, medpunktus. Visas šīs lietas jāskatās kopsakarībās, kā kopumā šos jautājumus varam risināt, piemēram, kā uzturēt ceļus, nodrošināt transportu. Šobrīd pat autobusus daudzviet nevaram palaist laukos. Ciemati, kur ir vairāki simti iedzīvotāju, varētu būt centriņš, tālāk darbotos zemnieki un lauku uzņēmēji. Ir jābūt ražošanai. Ja nav ražošanas, vienkārši dzīvot laukos, neko nedarot, nav iespējams, tad ir jābūt miljonāram,» atzina zemkopības ministrs.

Viņaprāt, ja iedzīvotājiem maksātu par dzīvošanu laukos, tad tie nepaliktu tukši. «Varētu piedāvāt variantu, ka cilvēkiem vienkārši maksātu par to, ka viņi dzīvo laukos. Tas nebūtu platību maksājums, bet vienkārši cilvēkiem maksātu par to, ka dzīvo, piemēram, Gaiziņkalna apkārtnē, kur pagrūti nodarboties ar lauksaimniecību. Austrijā ir krietni lielāki maksājumi tādām vietām, varbūt mums arī atrastos cilvēki, kas piekristu šādiem nosacījumiem, kas gribētu dzīvot kaut kur nomalē, bet šobrīd iztiku, tur dzīvojot, nevarētu nodrošināt. Ja valsts uzskata, ka ir ļoti svarīgi, lai attiecīgā teritorija ir apdzīvota, valsts var pieņemt lēmumu par šādiem maksājumiem, bet tas ir iespējams, ja valsts ir bagāta un tai ir liels valsts budžets, no kura var paredzēt līdzekļus šādiem mērķiem. Mēs to nevaram atļauties,» sacīja Dūklavs.

Komentāri (304)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu