Dzintras Gekas filma «Tālā zeme Sibīrija» (18)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

27.martā LTV1 varēs noskatīties Dzintras Gekas dokumentālās filmas «Tālā zeme Sibīrija» 3.sēriju «Amūras apgabals 1949, Tigda un Vozžajevka».

Kopš 2006.gada tiek rīkotas ikgadējas ekspedīcijas uz Sibīriju. Tālajā, skarbajā zemē izsūtītie un viņu radinieki meklē 1941. un 1949. gada izsūtījuma vietas un aizgājušo tuvinieku apbedījumu vietas.

Pavisam tapušas astoņas sērijas, un katra no tām pievēršas kāda cilvēka vai ģimenes likteņa gaitām tālās Sibīrijas vietās, par kurām maz zināms, bet kurās dzīvojuši un strādājuši izsūtītie Latvijas iedzīvotāji. Pārējās sērijas LTV1 būs skatāmas ik ceturtdienu, plkst. 19.25.

Māra Grāvele piedzima Amūras apgabala 7. nodaļā. Viņas vecāki kopā ar Māras vecākajiem brāļiem un māsām 1949.gada 25.martā tika izsūtīti no Valmieras rajona, Alojas pagasta. Izsūtītas tika arī abas vecmāmiņas. Tēva māte toreiz jau vairs nestaigāja, ietīta baltā palagā viņa tika ienesta vagonā un pirmie Ziemassvētki Sibīrijā kļuva par viņas pēdējo dzīves dienu. Ģimene Sibīrijā bija pavadījusi divus gadus un tad piedzima Māra.

2012.gadā Māra kopā ar likteņbiedriem devās uz Amūras apgabalu, lai sameklētu vecmāmiņas kapa vietu. Noturējām aizlūgumu 104 latviešiem, kuri palika Berezņikos, Amūras apgabalā.

Anna Gaigule devās uz Tigdu, Blagoveščenskas apgabalā, izstaigāja bērnības takas, satika savu bērnības draugus. Otrā rītā jāmēro 25km. tālais ceļš līdz Tigdas stacijai, lai pievienotos pārējai grupai, kas pa Transsibīrijas maģistrāli dodas uz Kansku Krasnojarskas apgabalā. Annas tēvs tikai trīs nedēļas pirms marta izsūtījuma atgriezās no 4 gadu ilga apcietinājuma Molotovas apgabala Urālos. «Tika dota tikai pusstunda, lai sakravātos, uzskaitītu palikušo mantu. Izvedēji steidzinājuši, tāpēc vajadzīgās mantas palika mājās. Vecmāmiņa izbēra kotletes uz galda, lai līdzi paņemtu bļodiņu. Tāds bija apjukums.»

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu