Dzīvnieku tiesību aktīvistus tur aizdomās par ugunsgrēku Gdaņskas mošejā (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Polijas prokuratūra secinājusi, ka ugunsgrēku Gdaņskas mošejā pagājušajā trešdienā izraisīja bumbas sprādziens, un sākusi izmeklēšanu par iesējamo terorismu, otrdien vēsta Polijas Radio.

Iepriekš policija uzskatīja, ka notikusi ļaunprātīga dedzināšana.

Neviena persona saistībā ar uzbrukumu mošejai vēl nav arestēta, bet vainīgajiem var tikt izvirzītas apsūdzības terorismā, ja pierādījumi par bumbu apstiprināsies.

Tomēr radiostacija RMF FM, atsaucoties uz avotu prokuratūrā, ziņo, ka detonators notikuma vietā nav atrasts.

Saskaņā ar prokuroru sniegto informāciju šobrīd galvenie aizdomās turamie ir dzīvnieku tiesību aktīvisti.

Ugunsgrēks mošejā izcēlās pagājušo trešdien nepilnas 24 stundas pēc tam, kad Polijas musulmaņu kopienas līderis muftijs Tomašs Miskevičs, pārkāpjot aizliegumu, veica dzīvnieku rituālo kaušanu par godu musulmaņu upurēšanas svētkiem.

Jau ziņots, ka rituālā kaušana Polijā ir aizliegta kopš šī gada 1.janvāra, pamatojoties uz Konstitucionālās tiesas atzinumu, ka tā nav savienojama ar dzīvnieku tiesību aizsardzības likumu.

Atbilstoši rituālajām paražām, kaujot lopus, tiem vēl pie samaņas esot, ar asu nazi jāpārgriež rīkle, lai viņi ātri noasiņotu līdz nāvei. Gan jūdaistu, gan musulmaņu garīdznieki apgalvo, ka lopu apdullināšana pirms kaušanas esot pretrunā ar viņu reliģiju.

«Es esmu 100% pārliecināts, ka šī dedzināšana bija atriebības akts,» pāris stundas pēc ugunsgrēka izteicās Gdaņskas imams Hani Hraišs.

Hraišs vietējiem medijiem norādīja, ka šāda vardarbība viņa kopienā ir retums.

Gdaņskas mērs Pavels Adamovičs pirmdien tikās ar Hraišu un aicināja pilsētas iedzīvotāju palīdzēt finansēt Mošejas atjaunošanu.

«Pienācis brīdis solidaritātei ar mūsu musulmaņu brāļiem un māsām. (..) Gdaņska vienmēr bijusi, ir un būs atvērta, toleranta pilsēta, kas ar cieņu izturas pret visiem cilvēkiem, neskatoties uz viņu ticību,» paziņoja mērs.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu