Dzīvojamajā mājā Ģertrūdes ielā atrastais trotils stāvējis jau sen (25)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valsts policija/LETA

Trotils mājas bēniņos Ģertrūdes ielā stāvējis jau sen un nav nonācis tur pēdējo gadu laikā, aģentūrai LETA pastāstīja attiecīgā nama apsaimniekotājs «SIA Rusova nami» valdes loceklis Jānis Spalviņš.

Par to, kā viņam norādījusi Valsts policija, liecina trotila vecais iepakojums, kurā sprādzienbīstamā viela atradusies. Tāpat spridzeklis esot bijis ļoti ieputējis, tāpēc, visticamāk, nav kustināts gadiem.

Trotils atradies, jo esošais mājas apsaimniekotājs «SIA Rusova nami» mājā veicis remontdarbus. Spalviņš norāda, ka māju «SIA Rusova nami» pārņēmuši 2012.gadā un tagad veikuši arī ugunsdrošības pārbaudi, šahtu tīrīšanu un citas darbības, kuras paredzētas likumā.

Mājas iepriekšējie apsaimniekotāji bijuši dzīvokļu īpašnieku biedrības «Ģertrūde 31». Kā vēsta informācija interneta vietnē «Firmas.lv», minētā biedrība 2012.gada 15.jūnijā bija likvidācijas procesā.

LETA jau ziņoja, ka vakar, 12.februārī, Rīgā, Ģertrūdes ielā, kādas dzīvojamās mājas bēniņos atrasti apmēram pieci kilogrami trotilam līdzīgas vielas. Tā bija briketēs, un kopējais svars varētu būt pieci kilogrami. Sākotnēji drošības apsvērumu dēļ Ģertrūdes ielas posmā starp Barona ielu un Tērbatas ielu bija bloķēta satiksme, bet tā ir atjaunota.

Par notikušo Rīgas Centra iecirkņa darbinieki ir sākuši kriminālprocesu. Policija veiks vairākas ekspertīzes, kā arī tiks skaidrota trotila izcelsme un iespējamais īpašnieks.

Jau ziņots, ka ar atrastajiem apmēram pieciem kilogramiem trotila var uzspridzināt vairākas automašīnas vai nogalināt daudz cilvēku.

Internetā atrodamā informācija liecina, ka trotilam (trinitrotoluolam) piemīt ļoti stipra detonētspēja. To aģentūrai LETA apstiprināja arī Nacionālajos bruņotajos spēkos (NBS).

NBS skaidro, ka divi grami atrodas detonatorā un ar šādu daudzumu var plaukstai noraut pirkstus. Ar apmēram 100 gramiem šīs sprāgstvielas var saspridzināt vieglo automašīnu. Ar apmēram kilogramu trotila sprādziena jauda spēkratu var uzsviest trīs līdz četru metru augstumā.

Komentāri (25)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu