E-bibliotēkā izveidota putnu vērošanai veltīta grāmatu izlase

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: http://www.flickr.com/photos/mikebaird/

E-bibliotēka sadarbībā ar putnu pētnieku Kasparu Funtu izveidojusi putnu vērošanai veltītu grāmatu izlasi «Putni ir visur, mācies tos pazīt un saprast!». Līdz ar putnu balsu audioierakstiem izlasē apkopots pilns putnu vērotāja «obligātās literatūras» komplekts – kopumā 16 vērtīgas grāmatas par Latvijas putniem.

«Lai vērotu putnus un kļūtu par labu putnu pazinēju, nav jābūt ornitologam. Jāpiemīt vien interesei par putniem un dabu. Putnu vērošana ir lielisks brīvā laika pavadīšanas veids,» stāsta K.Funts, kurš izveidojis e-bibliotēkas Putnu izlases grāmatu sarakstu.

Viņš pats putnu vērošanai pievērsies, vairakkārt pārlasot pāris viņa rokās nonākušas grāmatas par putniem. K.Funts sapratis, ka vēlas visus Latvijā sastopamos putnus atrast, skatīt un, pats galvenais, atpazīt tur ārā – dabā, nevis tikai aplūkojot grāmatu lappusēs.
 
Cerot, ka arī e-bibliotēkas putnu vērošanai veltītā izlase iedvesmos aizvien jaunus putnu vērotājus, K.Funts uzver, «par putnu vērotāju nevar piedzimt. Par putnu vērotāju kļūst. Dažs pievēršas putniem, būdams dabas mīļotājs, dažs – domādams, nez’, kas dzied koka galotnē pastaigas laikā, cits – mēģinādams saprast, kas tie par spārnaiņiem, kas ikdienā šiverē pa dārzu.»

«Putni ir visur, mācies tos pazīt un saprast!» ir viena no vairākiem desmitiem E-bibliotēka īpaši izveidotām grāmatu un attēlu izlasēm. Starp populārākajām minama Daiļliteratūras izlase skolām, Mūsdienu latviešu literatūra, Uzņēmējdarbības bibliotēka, Personību izlase, arī virkne pazīstamu Latvijas mākslinieku mākslas darbu izlases.

E-bibliotēka ir bezmaksas digitālā bibliotēka, kas veidota cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, un šobrīd tajā ir lasāmas vairāk nekā 4400 grāmatas, klausāmas vairāk nekā 1200 audio grāmatas, skatāmi 440 videoieraksti un 1140 attēli.

Atbalstu e-bibliotēkas darbībai pauduši Latvijas Invalīdu biedrību pārstāvji, vēršot Ministru prezidenta Valda Dombrovska uzmanību uz valsts iestāžu aktivitātēm, kuras ierobežo informācijas pieejamību invalīdiem.

Jau ziņots, ka e-bibliotēkas veidotāji SIA «Ideju forums» gatavojas izmaksāt publiskā patapinājuma atlīdzību autoriem par pirmajiem trīs bibliotēkas darbības mēnešiem 2009.gadā. Šim nolūkam jau novirzīti 30 000 latu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu