«E-klases» izstrādātāji vēršas pret skolēnu (194)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: newfilm.dk, CC BY-NC 2.0

Elektroniskās dienasgrāmatas «E-klase» izstrādātāji, SIA «Digitālās ekonomikas attīstības centrs» (DEAC), vērsušies pret kādu skolēnu, kura radītais programmas paplašinājums «Skaista klase» ļauj apiet portāla reklāmas un rakstus, atverot baltu lapu ar reģistrācijas logu. Lai panāktu «Skaistas klases» darbības pārtraukšanu, uzņēmuma pārstāvji pat ieradušies skolēna dzīvesvietā.

«Google Chrome» paplašinājuma «Skaista klase» autors vidusskolēns Aleksejs Popovs norāda, ka viņa radītais paplašinājums papildināja vietnes «e-klase.lv» CSS un JS kodu lietotāja pārlūkprogrammā, aizvācot «nevajadzīgu drazu» no lapas autorizēšanās formas.

Kā liecina «Facebook» publiskotā vēstule, pret skolēnu 28.decembra vakarā vērsies DEAC vadītājs Jānis Kaģis, norādot, ka «E-klase» nav devusi un nedos savu piekrišanu portāla «www.e-klase.lv» satura mainīšanai. Kaģis uzskata, ka šis produkts tiešā veidā pārkāpj gan pastāvošo likumdošanu par nesankcionētu satura mainīšanu, kas esot uzskatāma par satura viltošanu, gan «Google Webstore» lietošanas noteikumus.

Uzņēmuma vadītājs skolēnam uzstādījis ultimātu: «Gaidu apstiprinājumu uz šo e-pastu par prasības izpildi līdz 29.decembra vakaram. Ja prasība netiks izpildīta, vērsīsimies tiesībsargājošajās iestādēs par saukšanu pie atbildības par atbilstošo krimināllikuma un administratīvo pārkāpumu kodeksa pārkāpumiem.»

«SIA DEAC valdes loceklis Jānis Kaģis vispirms man mēģināja draudēt, sūtot e-pasta vēstules, bet tad, kad es norādīju uz to, ka Kaģa kungs nav pieminējis nevienu likumu, ko es būtu pārkāpis, sazinājās ar Rīgas valsts 1.ģimnāzijas, kurā es mācos, direktoru un mēģināja likt viņam sarīkot tikšanos ar mani un maniem vecākiem. Direktors atbildēja, ka skolai šajā lieta nav jāiesaistās, un ieteica viņiem kontaktēties ar mani personīgi,» pastāstīja Popovs.

Popovs uzskata, ka nekādus noteikumus nav pārkāpis, tāpēc «Skaistu klasi» no «Google Webstore» nav izņēmis. Pirmdien, 20.janvārī, skolēna dzīvesvietu apmeklēja «Magnusson» zvērinātu advokātu biroja pārstāvis, kurš puiša vecākiem personīgi izsniedza skolēnam adresētu vēstuli, kurā jurists Aleksejs Valle norāda uz to, ka viņš ir likumīgs «DEAC pārstāvis», kā arī uz to, ka «Skaistas klases» izmantošana esot pretrunā ar Autortiesību likuma 40.pantu. Šajā vēstulē advokāts arī brīdinājis, ka vērsīsies policijā, ja Popovs savu paplašinājumu neizņems no «Webstore», biznesa portālam «Nozare.lv» pastāstīja skolēns.

Rezultātā skolēns tomēr padevies un pirmdien izņēmis paša radīto programmas paplašinājumu no interneta vietnēm. «Esmu saņēmis DEAC advokātu brīdinājumu ar atsaucēm uz Autortiesību likumu. Joprojām neuzskatu, ka būtu to pārkāpis, bet man nav laika, nervu, naudas un citu resursu, ko veltīt savai juridiskajai aizsardzībai. Esmu izņēmis «Skaistu klasi» no «Chrome Webstore» un «Github». Publiski atvainojos katram no 84 cilvēkiem, kas to bija lejupielādējuši un izmantojuši,» paziņoja Popovs.

Sakarā ar to, ka situācija skar nepilngadīgu personu, DEAC pieaicinātais advokāts no komentāriem atteicies.

«Uzskatu, ka šāda DEAC rīcība ir ne tikai necieņas pret Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas administrāciju, kurai ir daudz svarīgāki pienākumi nekā DEAC interešu aizsardzība, izpausme, bet arī mēģinājums Latvijas internetā implementēt cenzūru, aizliedzot lietotājiem mainīt saturu, kas tiek attēlots viņu datoros. Tagad, kad es saprotu, ka man nav nekāda veida, kā aizsargāt sevi pašam, viss, kas man atliek, ir mēģināt panākt, lai pēc iespējas liels cilvēku skaits zinātu par šādu DEAC rīcību un izvērtētu to,» norāda skolēns.

Kaģis aģentūrai LETA apstiprināja, ka DEAC vērsušies gan pie vecākiem, aicinot satikties, gan pie Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas direktora ar aicinājumu organizēt tikšanos, gan arī paši nosūtījuši tiesu izpildītāju uz skolēna mājām. Skolēna adresi DEAC uzzinājuši pēc savas sistēmas datiem, kuru lieto arī pats Popovs. Kaģis šādu rīcību uzskata par korektu, norādot, ka citi mēģinājumi risināt šo problēmu caur saraksti ir bijuši neefektīvi. Kamēr informācijas apmaiņa notiekot sistēmas lietotāju vidū. Ierodoties pie skolēna mājās, datu aizsardzības pārkāpums neesot noticis, jo šī informācija nav nodota trešajām personām.

Uzņēmuma vadītājs skaidroja, ka Popova izstrādātais pārlūkprogrammas paplašinājums «Skaista klase» maina DEAC produkta vizuālo izskatu un datorprogrammas kodu un šī programma maina «E-klases» funkcionalitāti un saturu, kas pieder DEAC. Tā kā tas noticis bez DEAC atļaujas, skolēns esot rīkojies nelikumīgi un esot pārkāpis Autortiesību likumu, kas radot pamatu saukt viņu ne vien pie civiltiesiskās, bet arī pie kriminālatbildības. Kaģis arī piebilda, ka jebkurš dators esot vairāk vai mazāk publisks un esot bijuši gadījumi, kad vecāki sūdzējušies, ka «E-klasei» kaut kas ir salūzis, jo raksti un reklāmas vairs nav redzamas.

Popovs ir Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas 10.klases skolnieks. Vēl mācīdamies 9.klasē, viņš jau bija paspējis apliecināt sevi starptautiskā mērogā - iegūt divas bronzas medaļas starptautiskajā informātikas olimpiādē, atzinības rakstu starptautiskajā lingvistikas olimpiādē un uzvarēt vairākās Latvijas mācību priekšmetu olimpiādēs.

«DEAC pieder visas autortiesības uz mājaslapas «www.e-klase.lv» dizainu un datorprogrammas kodu. Atbilstoši Autortiesību likumam DEAC kā mantisko tiesību īpašniekam ir izņēmuma tiesības uz dizaina un datorprogrammas pārveidošanu. Tas nozīmē, ka potenciālajiem darba izmantotājiem attiecībā uz katru no darba izmantošanas veidiem un katru darba izmantošanas reizi ir jāsaņem autortiesību subjekta, šajā gadījumā - DEAC, atļauja. Saskaņā ar Autortiesību likumu ir vispārīgi aizliegts izmantot darbus, ja šāda atļauja nav saņemta,» teikts vēstulē, kuru skolēnam nosūtījuši DEAC advokāti.

«Ja līdz 2014.gada 24.janvārim Jūs savas nelikumīgās rīcības sekas nenovērsīsiet labprātīgi, mēs nekavējoties un bez papildu brīdinājuma vērsīsimies pret Jums visos iespējamos ar likumu atļautajos veidos, lai panāktu savu tiesību aizsardzību un Jūsu sodīšanu likumā paredzētajā kārtībā, tai skaitā griežoties ar iesniegumu par kriminālprocesa uzsākšanu Valsts policijā,» piedraudējuši advokāti.

Skolēns paudis nožēlu, ka mēģinājumi padarīt savu un citu cilvēku dzīvi ērtāku beidzas šādi. «Visiem, kuri ir sekojuši šiem notikumiem, varu tikai atgādināt, ka jūsu tiesības un intereses ir pasargātas tikai tad, kad izmantojat atvērtā pirmkoda programmatūru, kā arī novēlēt, lai jums nekad nebūtu jāsaskaras ar cilvēkiem, kas jums teiks, ko jūs varat darīt ar datiem savā datorā, bet ko ne.»

DEAC izteiktie iebildumi pret Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas skolēnu un viņa izstrādāto programmatūru «Skaistā klase» ir nepamatoti, biznesa portālam «Nozare.lv» bilda datorzinātņu doktorants Masačūsetsas Tehnoloģiju institūtā (MIT) Madars Virza.

Doktorants piekrīt, ka «Skaistā klase» izmainījusi «e-klase» lapas izskatu. «Tas notiek tādā pašā veidā, kā to dara jebkura pārlūkprogramma, kas atbalsta reklāmu bloķēšanu - vienkārši nerādot uzmācīgas reklāmas. Tā kā liekā satura novākšana ir lietotāja sankcionēta (tādu sankciju lietotājs dod, paplašinājumu instalējot), nevar būt ne runas par kaut kādu «satura pārveidošanu»,» norāda Virza. Populārāko tiešsaistes reklāmu bloķētāju «AdBlock Plus» lieto vairāki miljoni lietotāju, un tā darbības principi ir līdzīgi «Skaistā klase» izmantotajiem.

Ikkatrs interneta pārlūks izstrādātāju rakstīto kodu interpretē un pēc tā izveido satura vizuālo noformējumu. «Piemēram, ir cilvēki, kas lieto teksta vides pārlūkus, kas reklāmas nevar parādīt principā - vai viņus arī vajadzētu sodīt? Tas ir līdzīgi, kā saukt pie atbildības kādu, kas fiziskajā pasaulē pirms avīzes lasīšanas no tās ar šķērēm izgriež reklāmu,» uzskata Virza.

Atsaucoties uz faktu, ka «DEAC» pārstāvji iegriezušies pat Popova mājās un zinājuši viņa personas kodu, Virza pieļauj, ka varētu būt pieļauts pārkāpums personas datu aizsardzībā. «Vai varētu būt taisnība, ka šī priviliģētā informācija ir iegūta, izmantojot datus, ko DEAC varētu būt uzticējusi Alekseja skola, domājams, pavisam citu mērķu realizēšanai? Ja tā, vai DEAC ir uzticama vieta, kur glabāt savus datus?» jautā ASV studējošais latviešu datorzinātnieks.

Komentāri (194)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu